Main menu

header

850 29 1de Călin Popa şi Florica Pintea

După ani în care blugii skinny porneau de la ideea că orice femeie poate încerca s-o imite pe Kate Moss, această eră a apus, lăsând loc trendului care implică acceptarea fiecăruia așa cum este și mai ales ideea că un om care se îmbracă trebuie să se simtă confortabil și lejer în piesele pe care le poartă.

Confort în propriile haine și în propria piele

850 29 2Ieșirea din scena modei a blugilor skinny este un eveniment care nu doar vă va face să vă schimbați garderoba, ci marchează și un nou mod de a gândi. Stiliștii sunt conștienți de ceva vreme că oamenii nu mai pot continua să-și propună ținte fizice imposibile, luate de pe coperțile revistelor, și că adoptă pe scară largă stilul lejer. „Nu mai este vorba despre a arăta picioare subțiri, ci despre confort în propriile haine și în propria piele. În plus, stilurile de denim în acest moment se îndepărtează de siluetele perfecte, oricât de strălucitoare, optând pentru piese mai relaxate și mai voluminoase - și îmi place asta”, explică Alexandra Stedman, editor de modă și bloggerul The Frugality.

Strada influențează designerii

Mărcile își extind oferta de blugi voluminoși, iar clienții accentuează trendul. De exemplu, Ganni a realizat o colaborare Levi’s, Net-a-Porter a raportat o creștere de 25% a vânzărilor de denim în modele cu volum de la un an la altul și stilul cel mai bine vândut nu mai este cel care urmărește cu orice preț „slăbirea” optică a picioarelor. „Influența stilului de stradă asupra vânzărilor este de netăgăduit și rezultatul este că vedem tendințe care apar de la oamenii obișnuiți pentru a influența designerii, mai degrabă decât invers. Acest lucru ne-a făcut, fără îndoială, mai aventuroși, mai încrezători și mult mai atenți la propriul stil personal. Suntem acum mai diverși în alegerile noastre de blugi, optând pentru piese care funcționează în propria noastră viață, nu în cea a modelelor de podium”, detaliază Lisa Aiken, fost director de modă al Net-a-Porter.

Denimul reciclat, un „must”

Odată cu creșterea continuă a trendului de ocrotire a mediului înconjurător, moda circulară și durabilitatea au intrat și în universul jeanșilor. „Denimul reciclat este obligatoriu în 2021. Reutilizarea și frugalitatea merg astăzi mână în mână cu estetica, așa că o piesă de jeanși de motocicletă devine creativă, pentru că pare de epocă”, argumentează designerul de modă Kelly Harrington. GanniXLevi’s, B Side Jeans, Basscoutur, Children of Discordance, Ksenia Schnaider sau ELV denim sunt unele dintre mărcile care susțin trendul circular de reîntoarcere a materialului la purtare din nou și din nou. În ceea ce privește modalitatea de a purta aceste piese, expertul recomandă să „lăsați blugii să vă exprime stilul și combinați-i cu orice altceva, după modelul și textura care vă sunt pe plac”.

„Butoi”, pentru cizme, asimetrici

850 29 3Mărci precum Vêtements sau Marques’Almeida au anunțat printre primele întoarcerea denimului „adevărat”. „Modul în care cumpărăm s-a schimbat. Până acum, a fost vorba ani la rând de găsirea unui stil sau o potrivire la care clientul urma să rămână. Acum, oamenii își construiesc garderoba blugilor cu diferite forme, tăieturi, spălări și finisaje, în funcție de la ceea ce vor să poarte într-o zi. Totul este mult mai personalizat și mai versatil”, spune Emma Fox, fost director Topshop. Practic, jeanșii „butoi”, drepți, modelele pentru cizme și piesele asimetrice sunt marii câștigători ai anului 2021, după cum se vede, de exemplu, la creațiile Victoria Beckham, Celine sau Gucci. În același timp, rămân în tendințe blugii cu talie medie și înaltă.

Modelul Super Baggy reflectă tendința muncii de acasă

Pentru foarte mulți oameni, munca de acasă, parțial sau total, a devenit ceva curent, iar trendul se va menține. În noile condiții, modelul de blugi Super Baggy se dovedește foarte adaptabil. „O siluetă accentuată, dar relaxată, se reduce acum la o astfel de pereche de jeanși cu talia pliată sau accesorizați cu o curea. Cele mai în tendințe modele de astfel de jeanși sunt Weekday Ace High, Raey Fold Dad Baggy Boyfriend sau Closed Glow Up Soft Stretch”, adaugă Harrington. În general, acest model de pantalon este considerat a accentua talia, a face persoana să arate mai înaltă și a se potrivi cu orice tip de încălțăminte, de la pantofi sport la stiletto. Jeanșii Super Baggy se pot purta cu cămăși apropiate de corp sau mai lejere, cu bluze, cu topuri, cu pulovere etc.

Neutru și natural, pentru toată lumea

850 29 4Foarte eleganți sau foarte sportivi, după felul în care sunt combinați, blugii naturali, în nuanță neutră, permit orice accesorizare și oferă un aspect de unitate, afirmă designerii. Această piesă este în mare vogă în lumea jeanșilor, întrucât se adaptează oricărei personalități. „Ușori, stratificabili și trans-sezonieri, blugii neutri, vopsiți sau nevopsiți, pot fi o piesă de bază și un mod ușor de a vă ridica la nivelul următor colecția de denim”, continuă Harrington. Acest model de jeanși poate arăta excelent ca un ansamblu complet, ca și cu imprimeuri de toate felurile peste vară sau cu textile în nuanțe mai întunecate în sezonul rece. De asemenea, sunt foarte căutate fustele din denim neutru, în combinație cu piese de culoare neagră.

Tiparul drept - ținută și atitudine

Blugii drepți înalță, conferă ținută și atitudine femeii care îi poartă, dându-i posibilitatea și să arate că este zveltă sau să mascheze curburi ale corpului pe care nu le dorește evidențiate. Acest model se potrivește cu orice, de la sacou la cămașă și vestă la bluză fluidă, cu umerii căzuți, are o alură specială, pe care o împrumută persoanei care optează pentru acest tip de piesă de denim. Dacă pe de o parte nu se mai poartă deloc capsele la blugi, pe de altă parte, jeanșii drepți și confortabili sunt realizați din țesături durabile, mult mai prietenoase cu planeta.

Elastanul din perechea tipică de blugi skinny nu se poate recicla și este considerat profund dăunător pentru planetă (elle.co.uk)

Linia evazată, nostalgie şi stil

Denimul cu încărcătură nostalgică este unul dintre reperele noului trend, care trimite moda înapoi în vremea în care țesăturile erau naturale, iar blugii „veritabili”. Tiparele evazate ale anilor 1970 cunosc un reviriment mult-așteptat de designerii care au considerat dintotdeauna acest model ca unul care complimentează silueta și completează fericit, cu o aură de romantism, orice femeie. Cu o cămașă lejeră, legată în talie, sau cu un top colorat, cu o curea spectaculoasă sau într-o ținută completată cu multe brățări care răsună la fiecare mișcare a mâinii, blugii evazați, indiferent că sunt cu talie joasă sau înaltă, vin din vremuri în care oamenii păreau mai liberi și mai fericiți. De aici și recursul la acest model atemporal, care poartă o simbolistică aparte.