Main menu

header

849 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

La jumătatea drumului dintre Sebeș (36 km) și Deva (48 km), pe A1, la dreapta (venind de la Sebeș), pe DJ705, vă așteaptă cu oferte turistice unice orașul Geoagiu. La 6 km se află stațiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi, într-o zonă deluroasă, la o altitudine de 350 m, situată în depresiunea omonimă de la poalele de SE ale Munților Metaliferi, la confluența râurilor Geoagiu și Mureș.

„Moștenire” de la daci și romani, unică în lume

Pe lângă odihnă în mijlocul unor peisaje mirifice, stațiunea vă oferă o multitudine de tratamente și pentru trup, dar și pentru psihic, concentrate în jurul ștrandului cu ape termale. Care are trei bazine: unul mic, cu adâncimea de 1,6 metri, unul mijlociu, a cărui adâncime crește de la 1,6 metri la 3 metri, în dreptul trambulinelor, și bazinul olimpic, singurul din Transilvania, de 2,4 metri adâncime. Apa are o temperatură de 32-33 de grade Celsius. Centrul termal antic din centrul stațiunii este unic în lume prin modul în care au fost „gândite” bazinele, precum și prin inventarul mobil. Izvorul termal a fost folosit de daci înainte de cucerirea romană, însă romanii au fost cei care au modificat bazinul și au construit o rețea de tuburi de teracotă pentru „transportul” apei. Puțină lume știe că aici au fost descoperite mai multe plăcuțe votive (închinate Divinității) din aur, care aduceau mulțumire pentru vindecările miraculoase survenite în urma tratamentului cu ape termale.

Cascada de apă... plată

Cascada Clocota, aflată la marginea stațiunii, este una dintre cele mai frumoase din țară. Căderea de apă are aproximativ 43 de metri înălțime și 22 metri lățime. Apa Clocotei nu îngheață niciodată, pentru că ea colectează toate cele 16 izvoare termominerale din zonă. Specialiștii susțin că apa cascadei este potabilă, pură, plată. Accesul se poate face pe două căi, respectiv pe poteca ce coboară din drumul ce duce spre Geoagiu sau prin stațiune, pe o străduță îngustă ce se desprinde de drumul din centrul civic al stațiunii.

Nu ratați la Geoagiu-Băi biserica tip rotondă (capela romanică), cea mai veche biserică de piatră din România, ridicată la finalul secolului al XI-lea, precum și drumul roman dinspre cătunul Poienari sau Castrul roman Germisara (la sud de satul Cimgău)