Main menu

header

848 30 1de Irina Țolea şi Florica Pintea

Agenda noii stagiuni începe să-și arate roadele la început de toamnă. Festivaluri cu tradiție, reprezentații de succes ori noi producții sunt lansate pe scenele autohtone și marile ecrane, prilejuind publicului întâlniri de neuitat cu nume sonore din muzică, teatru și film. Vă invităm în continuare să descoperiți câteva evenimente de neratat care îmbogățesc oferta culturală a lunii septembrie.

Dan Pughineanu este „Urâtul”, în premieră la Teatrul Excelsior din București

Într-o societate comercială și superficială în care ambalajul vinde produsul și copia „bate” originalul a-ți păstra conștient identitatea rămâne o performanță. Acesta este mesajul spectacolului „Urâtul”, ale cărui prime reprezentații sunt programate pe 10 și 11 septembrie, de la ora 19:00, la Sala „Ion Dacian” a Teatrului Excelsior din Capitală. Textul lui Marius von Mayenburg prezintă povestea lui Lette, un angajat al unei firme care constată că trăsăturile lui nu răspund standardelor de succes în competiția socială actuală. Așa că bărbatul, interpretat remarcabil de Dan Pughineanu, face o operație estetică care îi remodelează fața și îi reconfigurează agenda așteptărilor. Noul Lette, începe să se bucure de lucruri necunoscute până acum: putere, bani, admirație, sex, doar că prețul plătit pentru a se integra într-o comunitate cu standarde impuse este chiar pierderea de sine. Din distribuție mai fac parte: Oana Predescu, Matei Arvunescu și Alex Popa. Montarea regizorului Mădălin Hîncu propune publicului tânăr redescoperirea unei valori care începe să dispară din dezideratele societății moderne: diversitatea.

Teatrul „Sică Alexandrescu”, început de stagiune cu „Doi pe o bancă”

Un text contemporan celebru, jucat cu succes pe scene importante ale lumii, intră în repertoriul Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov, în această săptămână. Pe 10 septembrie, de la ora 19:00, Sala „Stela Popescu” a teatrului brașovean găzduiește premiera spectacolului „Doi pe o bancă”, de Aleksandr Ghelman, în regia lui Boris Melinti. Piesa invită publicul să fie martor la întâlnirea neașteptată dintre un bărbat și o femeie, într-un parc. Iar dacă la început Nikolai și Vera se întrețin afișând convențional galanterii, politețuri și minciuni, treptat conversația lor se transformă într-un șir de destăinuiri grele, ce reflectă eșecul. Plini de carismă și pasiune, protagoniștii Simona Pop și Demis Muraru se prind în ritmul unui „tangou emoțional”, oferind un adevărat recital de trăiri ce ilustrează o poveste tragi-comică despre decepție, teama de singurătate, speranță și nevoia de dragoste. Următoarea reprezentație are loc pe 11 septembrie, de la ora 17:00, la Sala „Stela Popescu” a Teatrului Sică Alexandrescu” din Brașov.

Pleiadă de vedete în filmul produs de Liviu Vârciu: „Zăpadă, Ceai și Dragoste”

După o lungă așteptare, pasionații de comedii autohtone se pot bucura de un nou titlu românesc pe marile ecrane. În această săptămână are loc lansarea peliculei „Zăpadă, Ceai și Dragoste”, în regia lui Cătălin Bugean, după un scenariu de Andreas Petrescu. Filmul produs de Liviu Vârciu, alături de Tiberiu Ioana și Zoran Cărmăzan, a fost turnat în luna martie a anului 2020 dar lansarea a fost amânată din cauza pandemiei. Producția reunește într-o comedie spumoasă, cu tentă Science Fiction, nume sonore din muzică, teatru și televiziune, între protagoniști numărându-se Carmen Tănase, Cristian Iacob, Liviu Vârciu, Levent Sali, Angel Popescu, Cosmin Seleși, Paula Chirilă, Monica Anghel, Florin Busuioc, Pepe, Raluka, Andreas Petrescu, Dorian Popa, Alecsandra Timofte Revnic, Alex Velea, Alina Pușcaș, dar și Dan Negru, care debutează astfel în cinematografie. Filmul spune povestea a trei prieteni care după ce ajung la închisoare își pregătesc o evadare neobișnuită (prin teleportare) și apoi un jaf spectaculos al unui diamant de 20 de milioane de dolari. „Zăpadă, Ceai și Dragoste” va putea fi vizionat din 11 septembrie în cinematografele din toată țara.

Andi Vasluianu, în „Vrăjitoarele din Salem”, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești

848 30 2Echipa Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești continuă să ofere reprezentații pentru toate vârstele, atât în locații inedite în aer liber, cât și în sala de spectacol. Astfel, micii spectatori pot viziona pe 10 septembrie, de la ora 18:00, la Casino Sinaia, piesa „Frumoasa și Bestia”, o adaptare inspirată a povestirii lui Charles Perrault, iar pe 11 septembrie, pe Bulevardul Castanilor (ora 11:00) pot descoperi uimitoarele aventuri ale „Motanului Încălțat”. De asemenea, la Sala Teatrului „Toma Caragiu”, pe 12 septembrie, de la ora 18:30, se joacă drama „Vrăjitoarele din Salem”, în regia lui Vlad Cristache. Textul semnat de Arthur Miller are la bază un fapt real, petrecut în anii ’60, când în urma unor decese suspecte într-o comunitate religioasă din Massachusetts, a fost deschis un proces de vrăjitorie. Piesa face conexiuni subtile cu formele de manipulare ideologică de azi și baricadele sociale și spirituale ridicate pentru a exploata naivitatea, teama și prejudecățile indivizilor. Într-o montare curajoasă și provocatoare îi puteți vedea între protagoniști pe Andi Vasluianu, Anca Dumitra, Paul Chiribuță, Ada Simionică, Cristian Popa, Ioan Coman, Mihai Dinvale, Ilie Gâlea, Karl Baker, Ion Radu Burlan, Mihaela Popa și Theodora Sandu.

Festivalul „Folk la Dunăre”, o nouă ediție în aer liber

848 30 3Piese dragi românilor vor răsuna în acest weekend în interpretarea unor muzicieni renumiți în cadrul Festivalului „Folk la Dunăre”, ajuns la cea de-a VII-a ediție. Evenimentul se va desfășura între 10 și 12 septembrie în Grădina de Vară a Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leo- nard”, din Galați. În fiecare seară, începând cu ora 19:30, vor avea loc recitaluri de excepție, ce îmbină muzica și momentele poetice și transmit publicului de toate vârstele, mesajul puternic umanist al genului folk. Între vedetele reunite pe scena festivalului îi veți putea întâlni pe Raul Cârstea, Marius Bațu, Mircea Vintilă, Maria Gheorghiu & Radu Grațianu, trupa Ecoul (Magda Pușkaș și Sorina Bloj), Emeric Imre & Marius Roje, Adrian Ivanițchi, Florin Săsărman și Ducu Bertzi. Prețul unui abonament pentru accesul la cele trei seri de festival este de 64,8 lei.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.