Main menu

header

847 18 1de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna

Sexualitatea este definită ca ansamblul fenomenelor vieții intime, o caracteristică extrem de importantă pentru buna funcționare a relațiilor interumane. Unii o au mai dezvoltată, alții nici nu o au descoperită. O astfel de situație se poate rezolva cu ajutorul psihosexologiei, o ramură a psihoterapiei care se ocupă de disfuncțiile sexuale. Oana Nicolau, terapeut în echipa „Căsătoriți pe nevăzute”, care va începe în toamnă la PRO TV, ne-a vorbit despre sexualitate și despre ce înseamnă în toate formele ei.

„Analizez fiecare participant din punct de vedere al relațiilor anterioare”

- Oana, cum ți se pare proiectul și cum ai primit propunerea să faci parte din emisiunea „Căsătoriți pe nevăzute”?

- Este un proiect în care cred foarte mult, pentru că atunci când ne bazăm pe știință, rezultatele sunt senzaționale. Am primit cu bucurie propunerea și, sinceră să fiu, ca pe o mare responsabilitate, ceea ce face ca acest parcurs să fie provocator și incitant. Destinele acestor oameni sunt în mâinile noastre, ale celor patru experți. Pentru participanți va fi o călătorie minunată, de cunoaștere reciprocă.

- Care este rolul tău? Ce urmărești la concurenții emisiunii?

- Sunt psihoterapeut de cuplu și psihosexolog, astfel că rolul meu este acela de a analiza fiecare participant, din punct de vedere al istoricului personal, familial și cel al relațiilor anterioare. Voi pune accent și pe detaliile ce țin de sexualitatea individului.

„Compatibilitatea nu înseamnă doar puncte comune”

847 18 2- Analiza ta îi poate ajuta pe concurenți să își dea seama dacă sunt compatibili și pot ajunge să formeze un cuplu solid?

- Scopul meu, prin această analiză, este acela de a-mi contura o imagine de ansamblu, asupra fiecărui concurent în parte, pentru a putea, ulterior, să stabilesc acele compatibilități care indică formarea unor cupluri de succes. Compatibilitatea nu înseamnă doar puncte comune, cum mulți cred, ci înseamnă să reușim să îmbinăm reciproc plusurile și minusurile, pentru un rezultat minunat: iubirea pentru toată viața.

- Cum îi vei ajuta tu ca psihoterapeut și psihosexolog?

- După ce se vor căsători, le voi oferi suport și ghidaj prin diverse activități și teme pentru acasă, astfel încât să se acomodeze unul cu celălalt și să descopere acele compatibilități pe care le-am văzut la ei. Voi fi acolo să râd și să plâng cu ei pentru un start sănătos al relației lor.

„Îmi doresc ca oamenii să aibă acces la informații utile din confortul și intimitatea casei lor”

- Dar ce este, mai exact, psihosexologia?

- Psihosexologia este o ramură a psihoterapiei, care se ocupă de disfuncțiile sexuale, incompatibilitatea sexuală în cuplu, barierele de comunicare pe tema sexualității sau impedimente ce privesc viața sexuală. Din păcate, însă, rușinea, mentalitatea și lipsa de educație sexuală îi fac pe oameni să evite discuțiile pe această temă sau chiar să amâne o întâlnire cu un specialist. Văzând aceste blocaje și știind, în același timp, cât de im- portant este acest aspect, atât în plan personal, cât și pentru relația de cuplu, am construit o platformă dedicată sexualității, pentru că îmi doresc ca oamenii să aibă acces la informații utile din confortul și intimitatea casei lor.

- Cât de importantă este sexualitatea într-o relație de cuplu?

- Sexualitatea face parte din noi și are un rol aparte într-un cuplu, însă este imposibil de construit o relație stabilă, de durată având doar această componentă. Sexul este important, mai ales pentru legătura fizică și emoțională pe care o creează între parteneri. În general, în relațiile de lungă durată, sexul devine din ce în ce mai important, contrar miturilor, principalul motiv fiind nivelul de conexiune dintre parteneri.

„Zâmbetul exprimă disponibilitate și deschidere”

- Este diferită de erotism?

- Erotismul este o caracteristică umană și este asociat cu senzualitatea, plăcerea și dorința sexuală, precum și cu comportamentele care se manifestă atunci când există atracție între două persoane.

- Ce simbolizează un zâmbet ștrengar în colțul gurii?

- Zâmbetul acesta transmite disponibilitate și deschidere. Eu îl numesc preludiul unei forme de salut.

- Dar o privire încruntată sau mâini agitate?

- Privirea încruntată ne indică, de obicei, supărare și/sau frustrare, uneori chiar furie, din princina unor lipsuri sau nerealizări. Când o persoană e expresivă și foarte emoțională în legătură cu o idee în care crede, își va agita mâinile pentru a-și arăta pasiunea. Dar, mai sunt și alte situații în care cineva îți agită excesiv mâinile în timp ce vorbește, cum ar fi cele în care persoana încearcă să compenseze lipsa de esență sau calitatea redusă, spre deloc, a discursului său, prin acest comportament nonverbal.

„Felul în care privești pe cineva te ajută să transmiți dincolo de cuvinte interesul față de aceasta”

- Deci, putem afla intențiile celuilalt din limbajul corpului?

- Noi comunicăm în proporție de 90% prin gesturi și doar 10% folosim, efectiv, cuvinte. Felul în care privești pe cineva, gesturile pe care le faci, poziția pe care o ai și tonul vocii te ajută să transmiți dincolo de cuvinte interesul față de o altă persoană, dar și intențiile pe care le ai cu acea persoană. Îndrăgosteala la prima vedere se întâmplă înainte ca vreunul dintre cei doi să rostească un cuvânt, tocmai pentru că, nonverbal, ei și-au transmis o serie de semnale.

„Compatibilitatea nu înseamnă doar puncte comune, cum mulți cred, ci înseamnă să reușim să îmbinăm reciproc plusurile și minusurile, pentru un rezultat minunat: iubirea pentru toată viața“

„O persoană a cărei sexualitate nu este dezvoltată nu se va gândi la sex când îşi va căuta un/o partener/ă“

- Există persoane care nu au dezvoltată sexualitatea?

- Sexualitatea se dezvoltă prin experiențele sexuale pe care le-a trăit, fie că a avut unul sau mai mulți parteneri sexuali. În cazurile în care aceste experiențe lipsesc din viața individului, este nevoie de răbdare și de înțelegere din partea partenerului. Primul pas nu este nicidecum actul sexual, nici măcar preludiul, ci construcția intimităţii mentale și emoționale dintre cei doi, prin conversații și timp de calitate petrecut împreună.

- În astfel de situații, atragerea persoanelor de sex opus este îngreunată?

- Aș spune că este, mai degrabă, provocatoare. O persoană a cărei sexualitate nu este dezvoltată nu se va gândi la sex atunci când își va căuta un/o partener/ă. Va dori să creeze o legătură cu celălalt, să construiască o relație de încredere, să iubească și să fie iubit. Viața sexuală se va dezvolta în timp, într-un mod natural, dacă cele de mai sus sunt împlinite.

- O femeie care a trăit o traumă în trecut, să zicem, viol, se mai poate deschide în fața unui posibil partener?

- Orice traumă trăită trebuie și poate fi vindecată, astfel încât persoana să se poată bucura în continuare de viață, pentru că trauma ne împiedică să fim noi înșine. Devenim prizonierii ei în plan emoțional. În cazul în care unul dintre parteneri a suferit trauma unui viol, prezența celuilalt partener în ședințele de terapie poate fi foarte utilă.