Main menu

header

846 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Pe o distanţă de vreo 130 de kilometri, de la intrarea Dunării în ţară şi până la Orşova, vivacitatea cu care marele fluviu şi-a croit drum prin Munţii Carpaţi este uluitoare. Parcursul românesc începe în apropierea localităţii Baziaş, Caraş-Severin, iar șoseaua care vă poartă fie chiar pe malul său, fie la câţiva zeci de metri distanţă, ajunge în localitatea Moldova Veche, în dreptul căreia Dunărea începe să se lărgească pentru a face insulei Ostrovul Moldova Veche, un refugiu pentru animale sălbatice, accesibil cu barca. Apoi defileul se îngustează mult, iar apa atinge una dintre cele mai mari adâncimi ale sale (peste 80 m).

Decebal ne veghează de la o înălțime de 55 de metri

În apropiere de malul stâng se află Stânca Baba Caia, ce pare că ţâşneşte din apele Dunării. Ceva mai în faţă, chiar în zona unde este un izvor de apă potabilă, este intrarea către Peştera cu Muscă, punct de observaţie asupra Dunării şi fortificată în perioada medievală. În dreptul localităţii Drencova, parțial scufundată în apele Dunării, se află Cetatea Drencova, „cucerită” și ea, pe jumătate, de ape. 25 de kilometri în aval, în apropierea comunei Sviniţa, este Cetatea Tricule (trei turnuri, „kule” înseamnă turn în limba turcă). După încă 19 kilometri Dunărea „fierbe” într-unul dintre cele mai fascinante locuri: Cazanele! Mari şi Mici. Vegheate de chipul lui Decebal, statuie în piatră cu o înălţime de 55 de metri.

Mănăstirea „suspendată” Macronia „închide” spectacolul...

Cu acces atât dinspre drumul principal, cât şi dinspre Dunăre, înainte de comuna Dubova puteţi vizita Peştera Ponicova, cea mai mare din Defileul Dunării. Iar de o parte şi de alta a Dubovei puteţi urca pe Ciucărul Mare și pe Ciucărul Mic, două vârfuri semeţe, cu trasee marcate şi puncte de belvedere asupra întregului areal. Nu ratați Mănăstirea Macronia, situată într-un loc ce pare suspendat deasupra fluviului, punctul final al Defileului Dunării.

Traseul către Ciucărul Mare porneşte din Dubova, din dreptul terenului de fotbal şi durează maximum două ore tur-retur. Traseul spre Vârful Ciucărul Mic porneşte de la intrarea în comuna Dubova, dinspre Drobeta-Turnu Severin, şi durează aproximativ 1,5 ore