Main menu

header

844 27 1de Călin Popa şi Daniel Șuta

În zona Aeroportului Cornwall Newquay, din Marea Britanie, se construiește cea mai mare piscină din lume proiectată pentru antrenamentul astronauților și dezvoltarea de roboți subacvatici. Proiectul este considerat un pionierat în domeniu, date fiind tehnologiile pe care le înglobează.

17 bazine de dimensiuni olimpice… într-unul!

844 27 2Proiectele de anvergură legate de colonizarea spațiului au prins în ultimii ani un avânt constant. Centrul intitulat „Blue Abyss” include piscina de 50 de metri lungime, adâncă de 40 de metri, care va avea o podea în trepte și este prevăzută cu un „arbore” de 50 de metri şi o lățime de 16 metri. Piscina va conține 4.200 de metri cubi de apă, ceea ce echivalează cu 17 bazine de dimensiuni olimpice, notează LiveScience. Centrul este creat de fostul instructor de scufundări al Armatei Britanice, John Vickers, a fost proiectat de renumitul arhitect britanic Robin Partington și va avea tehnologii de top mondial, inclusiv unele unicat. „Planificăm să avem o instalație în premieră la nivel global, cu o gamă largă de utilizări potențiale. «Blue Abyss» va fi un imens activ de cercetare pentru industria aerospațială, robotică subacvatică, fiziologie umană, apărare, agrement și industrii maritime”, anunță Vickers.

Testare și cercetare în adâncime și spațiu

844 27 3Centrul „Blue Abyss” va avea camere hipobarice și hiperbarice, care simulează efectele presiunii înalte și joase, precum și spații de microgravitație, un centru de instruire și facilități de cazare. De asemenea, proiectul este prevăzut cu un acoperiș glisant, prin care o macara de 33 de tone va coborî obiecte mari în piscină - machete ale componentelor Stației Spațiale Internaționale, sisteme de peșteri pentru testarea submarinelor operate de la distanță etc. Temperatura, iluminatul și salinitatea piscinei vor fi reglabile, pentru a simula condiții diverse, inclusiv diferiți curenți la adâncimi variate. Astronautul britanic Tim Peake, care a petrecut 186 de zile pe Stația Spațială Internațională în 2016, unul dintre membrii consiliului de administrație al companiei care edifică acest centru, consideră că „proiectul se va alătura stației terestre Goonhilly și Spaceport Cornwall ca active naționale semnificative, creând un ansamblu de testare și de cercetare în adâncime și în spațiu”.

Compania care edifică „Blue Abyss“ negociază cu autoritățile locale pentru achiziționarea a patru terenuri lângă viitorul Spaceport Cornwall, unde va fi situat centrul a cărei deschidere este anunțată pentru 2023