Main menu

header

844 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

În toiul lunii august zilele caniculare se prelungesc cu seri strălucitoare în jurul scenelor estivale. Spectacole biografice, comedii savuroase, povești coregrafice, grandioase concerte lirice și de factură sacră atrag publicul în spații inedite, în preajma marii sărbători creștine „Adormirea Maicii Domnului”. Vă prezentăm în continuare câteva evenimente care se disting în agenda culturală a această perioadă.

„Face to face”, în grădina Teatrului Național din Craiova

Despre relațiile de dragoste moderne, tensiunile, spontaneitatea și fragilitatea care le caracterizează, puteți afla urmărind cel mai nou spectacol lansat pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova: comedia „Face to face”, de Peter Quilter. Textul aduce în fața publicului trei povești de dragoste, marcate de încurcături comice și răsturnări de situație, reflectând ironic stările emoționale și noile reguli care guvernează relațiile din societatea actuală. Protagoniștii Monica Ardeleanu și Adrian Andone fac un adevărat tur de forță interpretând cu farmec și vitalitate trei cupluri, în trei situații de viață total diferite. Piesele lui Peter Quilter au fost montate pe scene celebre, în peste 40 de țări din întreaga lume, unul dintre textele sale recente, bazat pe biografia lui Judy Garland, a fost ecranizat la Hollywood (cu Renée Zellweger în rol principal), filmul fiind distins, în 2019, cu Premiul Oscar. Spectacolul „Face to face” se joacă în cadrul stagiunii estivale, următoarele reprezentații fiind programate pe 18 și 19 august, de la ora 21:00, în grădina Naționalului craiovean.

Corul Madrigal, Concert Extraordinar „Ave Maria”, în Capitală

Marea Sărbătoare creștină a Adormirii Maicii Domnului va fi marcată pe 15 august într-un mod aparte în Capitală. Corul Național Madrigal revine în fața publicului și va susține în aer liber, la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu”, începând cu ora 21:00, Concertul Extraordinar „Ave Maria”. Alături de virtuozii soliști ai Madrigalului vor urca pe scenă copiii din Ansamblul de percuție Young Beats - Cantus Mundi, coordonat de muzicianul Zoli Toth. Din program nu vor lipsi partituri celebre de inspirație sacră ce surprind imaginea Fecioarei Maria în creația autohtonă și internațională, dar și lucrări în primă audiție pentru scena muzicală românească. Obișnuit să surprindă prin aparițiile sale, ansamblul condus de Anna Ungureanu a pregătit riguros acest eveniment, experiența muzicală unică fiind suplinită de o scenografie grandioasă, cu proiecții de lumini, solo-uri de orgă și harpă și o regie complexă.

„Maria Tănase, o poveste”, la Teatrul de Stat Constanța

844 30 2În luna august, Teatrul de Stat din Constanța propune publicului reprezentații, în sală și în aer liber, seri muzicale ori spectacole ale trupelor de tineri actori și balerini constănțeni. Astfel, la Sala Teatrului de Stat Constanța puteți viziona, pe 13 august, piesa „Doi tineri din Verona”, o adaptare modernă a textului lui Shakespeare, iar pe 14 august este programat spectacolul „Maria Tănase, o poveste”, o producție care înfățișează aspecte inedite ale personalității și vieții marii artiste, într-o montare ingenioasă, ce prezintă frânturi din interviuri, scrisori de arhivă, memorii și documente autentice, actrița și cântăreața Mirela Pană dând viață cu sensibilitate și forță, legendarei artiste Maria Tănase. De asemenea, pe 15 august puteți vedea spectacolul „Opt tați”, de Tina Müller, iar pe 18 august iubitorii de povești de toate vârstele au întâlnire cu „Vrăjitorul din Oz”, un spectacol coregrafic semnat de Alexandra Porumboiu. Toate reprezentațiile de la sală încep de la ora 20:00. În plus, pe 17 august, în curtea teatrului, de la ora 21:00 are loc primul show din seria „Nocturnele de Muzică și poezie Dobrogeană”. În stagiunea estivală artiștii constănțeni vă invită și la scena Teatrului de Vară Soveja, unde, pe 19 august (ora 20:30), puteți vedea comedia romantică „Desculț în parc”, de Neil Simon, iar pe 20 august (ora 20:30) se joacă satira de moravuri „Gaițele”, după Alexandru Kirițescu.

„Moftul român”, la Casa Universitarilor din București

844 30 3O parabolă originală între societatea românească de acum 200 de ani și cea de astăzi este zugrăvită impecabil în spectacolul „Moftul roman”, prezentat de Unteatru, pe 12 august, de la ora 21:00, în grădina Casei Universitarilor din Capitală. Spectacolul, conceput și jucat de Lari Giorescu, sub inspirația unor texte celebre ale lui I.L. Caragiale, ilustrează cu șarm și ironie comportamente, atitudini și realități pe care le regăsim astăzi peste tot în spațiul mioritic. Tot Casa Universitarilor Unteatru prezintă pe 14 august, de la ora 21:00, spectacolul „Pelicanul”, de August Strindberg, în regia lui Florin Liță. Textul dezvăluie efectele privărilor afective în relația de familie, expunând o poveste de actualitate: o mamă egoistă care își neglijează copiii pentru a-și trăi viața. Protagoniștii: Florina Gleznea, Cezar Antal, Sandra Ducuță și Alex Popa reconstituie cu multă sensibilitate frământările personajelor, căutarea sentimentelor, iluzia familiei normale și vindecarea prin iertare.

Recitaluri lirice inedite, în curtea Cetății Rupea din Brașov

Chiar și în vacanță, artiștii Operei din Brașov continuă să încânte publicul, pregătind un weekend bogat în reprezentații lirice în aer liber. Pe 13, 14 și 15 august (de la ora 13:00), artiștii Operei brașovene susțin o serie de recitaluri lirice în centrul vechi al orașului, la Galeriile Kron-Art, în cadrul TAMTAM Festival. Repertoriul divers și atractiv este special ales pentru a satisface gusturile publicului de toate vârstele, cuprinzând arii de operă, operetă, musical, canțonete și piese celebre românești. Intrarea este liberă. De asemenea, pe 14 august melomanii sunt invitați, de la ora 19:00, la scena special amenajată în Piața Sf. Ioan, unde pot viziona gratuit opera în concert „Elixirul dragostei”, de Gaetano Donizetti. Pe 15 august, de la ora 18:00, în spațiul impunător al Cetății Rupea are loc evenimentul muzical „Mozaic sonor la Cetate”. Soliștii Corina Klein și Daniel Vâlcoci, alături de Cvartetul „Bel-Art”, vor susține un recital impresionant, în program fiind incluse valsuri, canțonete, dar și piese celebre precum: „Love Me Tender”, Try to Remember”, „When I Fall in Love” sau „Et si tu n’existais pas” a lui Joe Dassin.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.