Main menu

header

843 27 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Odată cu venirea verii, în Japonia a început și vânătoarea de viespi, una dintre cele mai cunoscute distracții. Ce fac japonezii cu insectele după ce le prind? Participă la Festivalul „Kushihara hebo matsuri”. Evenimentul are loc în prima duminică a lunii noiembrie, cuiburile sunt aduse din toată Japonia, iar proprietarul celui mai greu devine câștigător și primește un premiu.

Sunt căutate cele din specia Hebo

În această perioadă, locuitorii din Kushihara și Nakatsugawa aleargă prin pădure la cules de viespi. Dar nu orice fel de viespi, ci doar insecte care fac parte din două specii negre, numite Hebo. Motivul? Sunt mai puțin agresive și mult mai ușor de prins. Procesul durează câteva luni, urmând ca pe 3 noiembrie să aibă loc festivalul propriu-zis, „Kushihara hebo matsuri”, unde persoanele care au vânat cele mai multe cuiburi sunt și premiate. În Kushihara, creșterea viespilor este un fel de hobby colectiv, parte a vieții sociale, de aceea din 1993 au decis să păstreze tradiția și au început anual să organizeze acest festival, prezentat și la televiziunea națională. Sigur că din peisaj nu lipsesc nici înțepăturile, care însă nu-i deranjează deloc pe participanți, ba chiar se amuză pe seama lor. Dar nici pe curioșii care ajung acolo doar ca să achiziționeze viespi pe care urmează să le gătească acasă.

Le momesc cu bucățele de pește de care sunt legate mici hârtii

843 27 2Pentru că nu e deloc ușor să prinzi o asemenea vietate, oamenii folosesc diferite strategii, cum ar fi, de exemplu, să le momească cu bucățele de pește de care sunt legate mici hârtii. Viespile sunt imediat atrase de carne, apoi zboară cu aceasta spre cuib, iar vânătorii după ele, sfârșind prin a căuta hârtia prin tufișuri. Acolo găsesc și intrările în cuiburile de pământ. Din acel moment, începe greul. Oamenii se apucă să sape, apoi iau cuiburile cu viespi și le introduc în cutii de lemn, unde rămân până toamna. Acestea sunt hrănite cu un amestec de apă, zahăr și carne crudă, astfel că se obține un cuib plin cu larve, dar și insecte mature ce urmează a fi prezentate la festival.

Cuiburile sunt evaluate în funcție de greutate

Toamna, mai-marii festivalului extrag cu atenție cuiburile participanților din cutiile de lemn și le îngrămădesc într-o pungă de gunoi. Ulterior, cuiburile sunt așezate pe o scară în fața unei mulțimi uriașe și sunt puse pe un cântar. Judecătorii concursului de viespi Hebo evaluează cuiburile în funcție de greutate, iar la mare căutare sunt cele mai mari. La final, norocoșii primesc premii.

Un kilogram de cuib de viespi Hebo se vinde cu 9.000 de yeni, echivalentul a 70 de euro

Cornete prăjite, o gustare bună la bere

O specialitate japoneză care are în compoziție viespi negre și orez într-un sos special este extrem de căutată. De asemenea, chiar la festival pot fi gustate viespi prăjite, viespi în ciocolată, dar și viespi cu orez și cornete prăjite, despre care se spune că sunt o gustare excelentă alături de bere. O metodă de gătit folosită de japonezi se numește tsukudani. Gospodinele înăbușă larvele într-o oală cu zahăr, sake, ghimbir tocat și sos de soia. Se spune că după doar zece minute, larvele își schimbă total gustul, textura devine mai cărnoasă și arată ca niște bucăți de pui. O prăjitură delicioasă este cea cu viespi, care arată ca niște biscuiți cu ciocolată. Sanbei este un snack din orez foarte popular în Japonia, care e prăjit împreună cu insecte. Se consumă lângă ceai sau cafea.