Main menu

header

842 28 3de Călin Popa şi Daniel Şuta

Duratele de viață foarte lungi sunt astăzi o raritate. Dar, în timp ce tot mai mulți adulți în vârstă ating 100 de ani cu fiecare deceniu, mult mai puțini ajung la etatea de 110. Cu toate acestea, un nou studiu constată că aceste statistici s-ar putea schimba în curând.

Recordul actual va fi doborât

Cercetătorii de la Universitatea din Washington afirmă că este aproape o certitudine că supercentenarii vor începe să trăiască până la 120 de ani încă din acest secol. În prezent, recordul îi aparține franțuzoaicei Jeanne Calment, care a murit la vârsta de 122 de ani, în 1997. Kane Tanaka, din Japonia, este cea mai în vârstă persoană în viață - 118 ani. „Oamenii sunt fascinați de extremele umanității. Cu această lucrare, cuantificăm cât de probabil este ca un individ să ajungă la diferite vârste extreme în acest secol”, explică cercetătorul Michael Pearce. Folosind un instrument obișnuit în statisticile moderne, experții au creat un model care analizează probabilitatea oamenilor de a atinge vârste extrem de mari, din 2020 până în 2100. Aceste descoperiri arată că este, practic, garantat că o persoană va bate recordul lui Jeanne Calment în această perioadă. Potrivit experților americani, există o probabilitate de 99% ca o persoană să trăiască până la 124 de ani și 68% șanse de a se atinge vârsta de 127 de ani.

Fără limită naturală a existenței

Unii oameni de știință susțin că boala și deteriorarea normală a celulelor creează o limită naturală a timpului în care poate trăi cineva. Cu toate acestea, alte studii sugerează că nu există deloc limită, așa cum au demonstrat supercentenarii planetei. Studiul a examinat aceste persoane cu vârste foarte înaintate din zece țări europene, Statele Unite ale Americii, Canada și Japonia. Modelul echipei a proiectat apoi vârsta maximă raportată la moarte în toate națiunile examinate, pentru următorii 80 de ani. Pe baza duratei de viață în creștere a oamenilor din întreaga lume, modelul arată o șansă de aproape 100% ca minimum o persoană să trăiască peste 122 de ani. În acest moment, supercentenarii sunt încă excepția, nu regula. Însă, potrivit autorilor studiului, șansele ca o persoană să bată recordul vor crește dacă sporește și numărul celor care trăiesc peste 110 ani, un fel de hotar, întrucât cercetarea a dat la iveală faptul că odată ce cineva ajunge la această vârstă, riscul de deces nu mai crește - rata mortalității în rândul persoanelor care trăiesc până la 110 ani este aproape exact aceeași ca atunci când ating 115 ani.

„Cei care ating vârsta de 110 ani decedează din motive care sunt independente de ceea ce afectează persoanele mai tinere“ (Adrian Raftery, Universitatea Washington)

 

Superimunitatea, secretul supercentenarilor

Supercentenarii sunt relativ imuni la boli de tot felul. Cercetătorii de la Universitatea Riken, din Japonia, susțin că fenomenul este direct legat de compoziția sistemului imunitar. Pentru a ajunge la această concluzie, experții niponi au studiat două tipuri de celule imune, care joacă un rol central în această ecuație a longevității, colectate de la supercentenari și de la un grup de control. Au observat că limfocitele T prezente la vârstnici erau citotoxice. În proporție de 80%, față de doar 10% sau 20% la subiecții din grupul de control. La acest sistem imunitar formidabil se adaugă regulile stilului de viață, pe care le mărturisesc chiar supercentenarii - alimentație sănătoasă, odihnă și eliminarea stresului.