Main menu

header

839 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Valea lui Stan este singurul canion amenajat turistic din Munţii Făgăraş, cei mai înalți munți din România. Valea lui Stan a primit numele după râul cu... același nume, care izvorăște din zona de creastă a Munților Frunții, parte componentă a Munților Iezer-Păpușa-Făgăraș. Și se varsă, după 11 km, printr-un sistem de captări, în lacul de acumulare de la barajul Vidraru. Pe cursul inferior apa a săpat niște chei adânci, abrupte, un adevărat canion de o frumusețe rară, ce poate fi parcurs „la pas” și care face legătura cu o mulțime de trasee montane.

Traseu de aventură pe... scări, pasarele și cabluri metalice!

Canionul se desfăşoară la o altitudine relativ scăzută, între 800 şi 950 m. Impresionează prin îngustimea văii, cu pereţi de stâncă ce se înalţă ameţitor într-un peisaj sălbatic. Traseul este foarte spectaculos, un traseu de aventură unde înaintarea de-a lungul canionului se face aproape în întregime cu ajutorul amenajărilor, pasaje foarte bine asigurate cu scări metalice, scoabe, pasarele şi cabluri metalice. Parcursul pe firul văii, prin canion, se desfăşoară pe o distanţă de circa 2 km şi 150 m diferenţă de nivel, durează circa două ore.

Cascade, mici ochiuri de apă, bolovani uriași, sălbăticie, adrenalină...

La nici cinci minute de la intrarea pe firul văii se ajunge la o amenajare hidrologică, un mic baraj ce îl veţi depăşi cu ajutorul unei scări metalice, montate în stânga acestuia. În circa 30 de minute apar primele amenajări. Sunt scări metalice cu balustradă, verticale sau prinse în coasta muntelui, suspendate deasupra a 6 cascade de diverse dimensiuni. Traseul ocoleşte prin stânga o scurtă îngustare de circa 150 m, un fel de canion... în canion! În continuare traseul însoţeşte înşiruirea de cascade amintite, unele şi de 30 m, despărţite de marmite de mari dimensiuni. Traseul nu te lasă să te relaxezi nicio clipă, căci sunt tot timpul cascade de escaladat, mici lacuri sau bolovani uriaşi de ocolit. Nici nu-ţi dai seama cum trece timpul între pereţii înalţi ce te împresoară. Sălbăticie și adrenalină. Finalul canionului este un stăvilar ce barează mare parte din apa văii, deviată spre barajul Vidraru, tot acolo ducând şi marcajul turistic.

Traseul spre canion începe chiar din Transfăgărăşan, la circa 3 km în amonte de Cetatea Poienari şi 2 km în aval de barajul Vidraru. Ca punct de reper puteți lua o troiță aflată într-o curbă strânsă ce se transformă într-un „ac de păr“