Main menu

header

838 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Valea Iadului este una dintre cele mai pitoreşti văi din ţară, fiind străbătută, între confluenţa cu Crişul Repede şi barajul de la Leşu, de un drum pitoresc, de la Stâna de Vale la Remeţi, județul Bihor.

Peșteri, lacuri, izbucuri, ofertă „la pachet”

Numeroasele peşteri (Peştera cu Apă din Valea Leşulu, Peștera Biserica din Lunca Acră, Peștera Meziad ș.a.) şi izbucuri (izvoare), abrupturile calcaroase de la Bulz şi din amonte de Remeţi, lacul de la Munteni, lacul de acumulare din zona Stâna de Vale şi cel de acumulare de la Leşu, sălbaticele chei din sectorul superior şi cascadele Iadolina („vedeta” văii, în care puteți face o baie binevenită în arșița verii), Vălul Miresei, Săritoarea Ieduţului, Laia Mare (sau... Miss, sau Hotvole), Vălul Miresei (atenție, n-o confundați cu mai celebra „surată” cu același nume din localitatea Răchițele, județul Cluj!) sunt obiective turistice pe care nu aveți voie să le ratați în această zonă. Iadul, aşa cum este denumit cursul de apă, îşi croieşte cu greu drum printre versanţii Munţilor Pădurea Craiului şi cei ai Masivului Vlădeasa, constituind limita geografică dintre cele două unităţi montane.

Poate fi vizitată tot timpul anului

Valea Iadului poate fi vizitată tot timpul anului, accesul realizându-se din DN 1, la jumătatea distanţei dintre Oradea şi Cluj-Napoca, în dreptul localităţii Bucea, urmând drumul spre Remeți - Lacul Leșu - Drumul de legătură Leșu - Stâna de Vale, sau se poate intra dinspre Stâna de Vale (e la 17 km) pe DN E79 Beiuş - Stâna de Vale 27 km.

Pe Valea Iadului, de la Remeți la Stâna de Vale, pe DJ 108J, într-un ambient spectacular încântător este un traseu de bicicletă de o zi perfect. Traseul, lung de aproximativ 30 km, se desfășoară în cea mai mare parte prin pădure, deci pe la umbră, ceea ce într-o zi toridă de vară e o binecuvântare. La fel ca peisajul...