Main menu

header

835 30 1de Irina Ţolea şi Silviu Ghering

Instituțiile de cultură autohtone tind să revină la ritmul obișnuit al stagiunii anunțând noi spectacole, dar și modificări majore. Spectacole noi sau producții consacrate se joacă în sedii noi sau în spații gazdă, se lansează producții inspirate de criza pandemiei și texte originale puse în scenă în premieră națională. În continuare vă prezentăm câteva evenimente de neratat din agenda culturală a săptămânii

Dana Rogoz este „Domnișoara Iulia”, în premieră la UNTEATRU

UNTEATRU își reia reprezentațiile în sala din Strada Sfinții Apostoli nr. 44, și își invită publicul la un nou spectacol. Pe 10 și 11 iunie, de la ora 20:00, au loc primele reprezentații ale dramei „Domnișoara Iulia”, de August Strindberg, regia fiind semnată de Andrei și Andreea Grosu. Intriga transformă un conflict dintre clasele sociale într-unul de gen. Abia despărțită de logodnic Iulia, reprezentantă a clasei nobile, flirtează și are o aventură cu majordomul Jean. Textul tratează un conflict moral, dar mai ales transformările emoționale care îl însoțesc. După o noapte de amor, rolurile stabilite la nivel social se schimbă: slujitorul își domină stăpâna într-un joc crud și umilitor. Pentru succesul acestei nopți de transformare psihologică, protagoniștii Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov au repetat mai multe nopți în perioada de izolare, conectați online. Următoarele reprezentații au loc pe 16 și 17 iunie, de la ora 20:00.

„București Livrator”, despre efectele pandemiei la Teatrul Masca din Capitală

Un nou spectacol inspirat din realitatea zilelor noastre își face loc în agenda culturală bucureșteană. Teatrul Masca din București prezintă pe 12 iunie, de la ora 20:00, în Amfiteatrul său în aer liber, spectacolul „București Livrator”, scenariu şi regia fiind semnate de David Schwartz. Piesa spune povestea unei chelnerițe care își pierde slujba în perioada de izolare și care ajunge să facă parte din breasla care s-a dezvoltat spectaculos în pandemie, cea a livratorilor de produse. Cu umor și cu suspans sunt reflectate aventurile Angelei prin aglomerația Capitalei, echilibristica prin ploaie, contracronometru pentru a duce la ușa clienților nervoși și speriați șaorma, pizza, hârtie igienică, medicamente și alte produse ce pun la încercare imaginația consumatorului. Într-o cursă amețitoare, protagoniștii Alina Crăiță, Alex Cruceru, Petru Măr- ginean, Valentin Mihalache, Cristina Panait și Ana Maria Pîslaru dezvăluie detalii vesele sau dramatice din viața cărăușilor moderni. Scenariul este inspirat de interviurile realizate pe parcursul anilor 2020-2021, când, în contextul pandemiei de COVID-19, s-au înmulțit atât cererile de livrare de produse, cât și cererile de angajare în domeniu.

Taclale oltenești și regrete de viață cu George Mihăiță și Marcel Iureș, la Teatrul de Comedie

835 30 2În această lună, Teatrul de Comedie găzduiește reprezentații de succes din repertoriul Teatrului Act. Pe 10 iunie, de la ora 19:00, la Sala „Radu Beligan”, îi puteți vedea pe Marcel Iureș și George Mihăiță într-un recital actoricesc de excepție în spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ștefănescu, în regia lui Alexandru Dabija. Adaptare după „Moromeții”, de Marin Preda, textul pornește de la spiritul înțelepciunii populare descoperite în Poiana lui Iocan. Într-o montare ce îmbină umorul mucalit cu absurdul și notele filosofice, Moromete și Cocoșilă, după o porție de fasole cu ceapă, abordează într-un stil original politica, sărăcia, prejudecățile și alte vicii ce marchează fatal nația, discuția alunecând neașteptat către tema dureroasă a rupturii dintre generații și distrugerea nucleului universului celor doi olteni: satul.

„Rashomon”, un thriller japonez în premieră națională la Galați

Pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați, regizorul Cătălin Vasiliu propune publicului drama „Rashomon”, un spectacol în premieră națională, după povestirea scriitorului japonez Ryūnosuke Akutagawa. Piesa spune povestea plină de mister a unei crime și a căutării sinuoase a adevărului. Un samurai este ucis, dar e greu de spus cine e făptașul pentru că nicio mărturie nu seamănă cu cealaltă. Producția impresionează atât prin atmosfera de thriller, dar mai ales prin ineditul civilizației asiatice, strălucit ilustrată prin decoruri, costume, coloana sonoră și coregrafie. Povestea intensă și plină de suspans prinde viață cu ajutorul protagoniști- lor Vlad Vasiliu, Flavia Călin, Cristian Gheorghe, Dan Căpățână, Vlad Ajder, Elena Anghel și Mihai Păun. Spectacolul poate fi vizionat pe 13 și 19 iunie, de la ora 19:00. Ryűnosuke Akutagawa este considerat părintele povestirii moderne japoneze, cel mai prestigios premiu literar al Japoniei contemporane purtându-i numele. Ecranizarea povestirii „Rashomon”, din 1950, a fost distinsă cu Leul de Aur, la Festivalul de Film de la Veneția, și Premiul Oscar, pentru „Cel mai bun film străin”, în 1952.

Octavian Strunilă, despre criza vârstei mijlocii, în „Bărbații la 40, femeile la 43”, la Teatru Godot

835 30 3Teatrul Godot și-a schimbat sediul și din această lună își reia activitatea în spațiul elegant al Palatului Bragadiru din Capitală, unde va oferi publicului atât spectacole indoor, în Sala Colloseum, dar și spectacole în aer liber. În această săptămână, în Grădina de Vară Godot, puteți viziona, pe 10 iunie, spectacolul „Bărbații la 40, femeile la 43”, o comedie spumoasă despre criza vârstei mijlocii, scrisă și regizată de Octavian Strunilă, care și urcă pe scenă alături de Leonid Doni și Andreea Mateiu. De asemenea, pe 11 iunie este programat spectacolul „Zeul măcelului”, de Yasmina Reza, iar pe 12 iunie se joacă spectacolul „Cină de adio”, în regia lui Răzvan Săvescu, o farsă plină de umor și răsturnări de situație pusă în valoare de actorii Ecaterina Ladin, Mihai Călin și Gheorghe Ifrim. Tot la Grădina de Vară Godot, pe 13 iunie, puteți viziona spectacolul „Creditul” de Jordi Galceran, un text provocator și antrenant având-i ca protagoniști pe Răzvan Vasilescu și Matei Constantin, fiul actorului Mihai Constantin și nepotul celebrei actrițe Tamara Buciuceanu Botez. Toate reprezentațiile încep la ora 20:30.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.