Main menu

header

832 25 1de Călin Popa şi Adrian Barna

O întreagă lume cinefilă l-a aşe­zat pe Sir Anthony Hopkins pe postamentul legendelor cine­matografiei mondiale. Aproape nu există om de pe planetă care să nu știe despre „Tăcerea mieilor”, „Legen­dele toamnei”, „Rămășițele zilei”, „Ale­­xandru” sau „Întâlnire cu Joe Black”, a­cestea fiind doar câteva exemple din impresionanta serie de producții în care Hopkins a strălucit ca un star ce este. Pe de altă parte, faimosul actor uimește prin alte talente, mai mult sau mai puțin ascunse de discreția sa tipic britanică - pictura și compozițiile muzicale, două domenii în care de asemenea excelează.

A realizat mai multe acuarele decât își aduce aminte

La recent încheiata ediție cu numărul 93 a Premiilor Oscar, trofeul pentru rol prin­cipal masculin i-a revenit unei legende a cinematografiei mondiale, Sir Anthony Hop­kins, pentru felul în care a portretizat instalarea demenței în „The Father” („Ta­tăl”). La 83 de ani, Hopkins este cel mai în vârstă câștigător al unui Oscar, depășind recordul stabilit de Christopher Plummer, care a câștigat categoria „Cel mai bun ac­tor în rol secundar” la vârsta de 82 de ani. Hopkins a intrat o dată în plus în prim-planul lumii întregi prin prestația actori­cească, după ce în ultimii ani a început să fie tot mai prolific într-un alt domeniu, pictura. Hopkins a realizat mai multe acuarele decât își aduce aminte, ca și cum în legendarul actor ar fi existat un izvor care abia aștepta să iasă la suprafață, iar multe dintre lucrările sale sunt expuse în două expoziții permanente, la Galeriile Jeff Mitchum din Las Vegas și în Palm Strings.

„Soția m-a îndemnat să continuu să desenez”

832 25 2Deși niciodată Sir Anthony Hopkins nu a pictat pentru a câștiga bani, o lucrare semnată de celebrul actor poate ajunge să coste și 80.000 de dolari. „Pictura îmi ține creierul în funcțiune și mă amuză”, spune starul. Pasiunea a început cu mult timp în urmă. „Soția mea a găsit în 2003 niște desene pe care le făcusem în ado­lescență, m-a întrebat dacă îmi aparțin și, când am confirmat, m-a îndemnat să continuu să desenez și apoi să pictez. I-am spus la un moment dat că nu pot picta, dar ea mi-a replicat să nu mă mai gândesc prea mult și să trec la treabă. Pictura mea a mers atât de bine, încât acum fac asta în fiecare zi. Când am refu­zat să expun public, tot soția mea m-a îndemnat s-o fac, susținând că sunt un adevărat pictor”, mărturisește Hopkins.

„Ador să combin culorile și să creez forme”

Strălucitor în „Picasso, artist şi demon”, este el însuşi foarte pasionat de pictură. Spune că „actoria este un hobby plătit”, dar picturii îi dedică foarte mult din restul timpului. „Pictez destul de mult. Intru în studioul dezordo­nat al casei mele și petrec foarte multe ore pictând în tăcere. Se întâmplă cam de patru ori pe săptămână, cu excep­ția perioadelor când sunt plecat de acasă”, detaliază marele ac­tor. În ceea ce privește sursele de inspirație, Hopkins afirmă că pictează cum simte. „Îmi plac culorile, ador să le combin și să creez forme, îmi plac și peisajele, și chipurile. Nu fac vreun efort de inspirație, las pictura să mă ducă unde vrea”, povestește starul. Fără să considere că este influențat de vreun artist, actorul își mărturisește prefe­rința pentru Van Gogh și Picasso. De ase­me­nea, actorul afirmă că nu dă el însuși titlurile lucrărilor, care deseori poartă nume cu trimiteri la Shakespeare, și că acest pro­ces ține de discuțiile cu directorul de creație de la Margam Fine Art, Aaron Tucker.

„N-aș fi putut niciodată să redau flori sau mere după model”

832 25 3Pentru legendarul actor, succesul enorm de care se bucură lucrările sale este un continuu motiv de mirare. „Merg în expo­zițiile unde sunt picturile mele, le privesc și mă întreb uimit dacă într-adevăr eu sunt cel care le-a creat. Sună ciudat, dar uneori nu-mi vine să cred că toate acele tablouri sunt făcute chiar de mine - se poate întâm­pla nici să nu-mi aduc aminte când am pictat un tablou sau altul”, argumen­tează Hopkins, care pune acest sentiment pe faptul că nu a luat niciodată foarte în serios această îndeletnicire atunci când tatăl său îi descoperea talentul: „M-am gândit pentru o clipă să devin un artist care să trăiască din ce vinde, dar nu am astfel de abilități, pur și simplu nu suport să mi se dea indi­cații, n-aș fi putut niciodată să stau ore în șir să redau flori sau mere după model. N-am avut răbdare nici să studiez pianul sau actoria, am evoluat odată cu ce am avut de lucru”, spune Hopkins.

Mark Whalberg l-a sfătuit să-și promoveze lucrările online

În special de când pictează, Sir Anthony Hopkins a prins gustul rețelelor de socializare. Îi place să se promoveze pe Instagram, dar cea dintâi rețea care l-a cucerit a fost Facebook. „Nu fusesem niciodată pe Facebook, dar când am făcut echipă cu Mark Whalberg, m-a întrebat dacă vreau să comunicăm pe Facebook. Nu știam ce este asta, dar am spus da. Așa a început totul”, își reamintește starul, care afirmă că soția sa este cea care se ocupă constant de popularizarea în mediul online a picturilor actorului. „Asta este bine, pentru că, la fel ca în actorie, nu sunt parte a echipei care se ocupă cu promovarea. Eu pictez și atât”, afirmă Hopkins.

Un muzician de excepţie

832 25 4Talentul unic în actorie și în pictură al autodidactului Anthony Hopkins se manifestă și în muzică. Posesor al unei urechi muzicale remarcabile, marele actor a învățat să cânte la pian de mic, așa cum a evoluat după propriile re­guli și în cinematografie, și în arta plastică. Mai mult, Hopkins compune piese muzicale pentru lumea filmului, fiind într-o foarte restrânsă și selectă companie a unor actori de top mon­dial care au acest talent - Charlie Cha­plin, Clint Eastwood, Woody Allen și Orson Welles. În repertoriul Orches­trei Simfonice din Birmingham, care a susținut un program extins de con­certe în cadrul Festivalului intitulat Soundtrack To Your Summer, a fost inclusă și o compoziție semnată de Sir Anthony Hopkins. „Interesul meu pen­tru muzică s-a manifestat de când eram copil. Părinții mi-au cumpărat un pian, au angajat un profesor, iar la 10 ani interpretam Beethoven și Chopin. Îmi place să experimentez cu diverse instrumente și nu concep lucrările muzicale la pian, ci mai întâi în mintea mea”, explică Sir Anthony Hopkins.

„Toată muzica pe care o compun acum a așteptat în mine decenii să prindă viață“