Main menu

header

831 25 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Un spirit care se simte tras în două direcții opuse în același timp poate fi stresat, neliniștit, poate dormi mai puțin și se poate agita mai mult. Pe de altă parte, potrivit unor cercetări extinse, aceasta este una dintre cele mai eficiente căi de a obține creativitate și succes.

Stimulează performanța mentală

Gândirea contradictorie, numită și „paradox mindset”, este mai întâlnită decât s-ar putea crede. Prezent la doctorii care trebuie să ofere cea mai bună îngrijire la costul cel mai redus până la profesorii care trebuie să facă învățătura atractivă prin disciplină, fenomenul mental este considerat unul benefic. Potrivit psihologilor, a avea în același timp perspective opuse asupra aceluiași subiect nu face decât să susțină flexibilitatea mentală și să stimuleze performanța, notează BBC. De altfel, puterea gândirii contradictorii poate fi folosită de oricine în viața de fiecare zi. Potrivit experților coordonați de profesor Ella Miron-Spektor, de la Universitatea INSEAD, din Franța, care au realizat o serie de studii bazate pe răspunsurile voluntarilor la întrebări dintre cele mai banale („Poate fi statul pe loc mai obositor decât mișcarea?”), persoanele care au răspuns în termeni contradictorii la chestionare s-au dovedit mai capabile să rezolve problemele practice prin creativitate.

Marii gânditori concepeau teorii opuse

831 25 2După ce a analizat rezultatele acestui mod de a gândi pentru marii oameni de știință ai istoriei recente, psihiatrul american Albert Rothenberg a elaborat teoria potrivit căreia gânditorii care au susținut revoluția științei mondiale aveau obiceiul chiar să conceapă teorii opuse celor pe care le studiau. Exemplul cel mai faimos poate fi considerat Einstein, care analiza dacă există posibilitatea ca un obiect să fie simultan și nemișcat, și în mișcare. Rothenberg a extins cercetarea asupra marilor oameni de cultură. Astfel, gândirea contradictorie iese în evidență în piesa de teatru „The Iceman” („Vine ghețarul”), a lui Eugene O’Neill, unul dintre reformatorii teatrului universal, care imaginează un personaj ce dorește concomitent ca soția să-l înșele și să-i fie fidelă.

Angajați mai creativi, afaceri mai prospere

831 25 3Continuând demonstrația forței gândirii contradictorii în cercetări derulate printre angajați din mai multe medii profesionale, echipa INSEAD a putut argumenta teoria potrivit căreia cei care au astfel de perspectivă sunt mai creativi și pot nu doar contribui la prosperitatea companiei, ci pot s-o și susțină în vremuri dificile. Asta pentru că unul dintre testele pe care le-au trecut cel mai bine cei cu „paradox mindset” a fost cel al continuării desfășurării activității la parametri optimi atunci când resursele se împuținează semnificativ. „Aceste condiții de lipsuri le-a stimulat oamenilor inventivitatea și aceștia au găsit soluții de a merge mai departe”, detaliază specialiștii.

„Reformează afacerea atunci când afacerea merge bine“ (Hiroshi Okuda, fost președinte al Toyota Motor Corporation)

Şi reforme, şi stabilitate. În acelaşi timp

Puterea gândirii contradictorii s-a demonstrat valabilă și pentru lideri și mari companii. Studiile derulate în cadrul Toyota Motor Corporation au pus în evidență acest mod de a aborda evoluția în chiar miezul culturii acestui brand, care urmărește în același timp și să mențină stabilitatea, și să implementeze reforme. De asemenea, în interiorul Apple, inovația și calitatea au ca pilon principal o eficiență extremă a operațiilor, așadar o politică de obținere de rezultate maxime cu minimum de resurse, prin promovarea gândirii contradictorii, care generează inovare.