Main menu

header

829 21 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Frances McDormand a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal, în cadrul celei de a 93-a gale organizate de Academia de Film Americană. Trofeul i-a fost înmânat graţie rolului din filmul „Nomadland”, în care a interpretat rolul unei femei sărace, rămasă fără serviciu, fără soţ şi fără locuinţă, fiind, astfel, nevoită să trăiască într-o rulotă. McDormand şi-a însuşit al treilea Oscar, primele două fiind luate în 1997, respectiv 2018.

A debutat pe marele ecran în 1984

829 21 2Frances McDormand este o actriţă de teatru şi film, care s-a născut în Chicago, la 23 iunie 1957, dar nu şi-a cunoscut niciodată părinţii naturali, pentru că a fost adoptată de un preot canadian şi de soţia acestuia, asistentă medicală, la doar 18 luni de viaţă. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la marginea oraşului Pittsburgh, iar după terminarea liceului, la îndemnul părinţilor, care i-au remarcat talentul, şi mânată de o dorinţă arzătoare, a decis să studieze teatrul. Aşa a ajuns pe băncile celebrei facultăţi Yale, pe care a absolvit-o în 1982, iar doi ani mai târziu, îşi făcea deja debutul pe marele ecran, într-un rol secundar. A fost doar începutul pentru Frances care şi-a construit o carieră impresionantă, ce n-a fost trecută cu vederea de critica de specialitate. Astfel, îndrăgita actriţă a reuşit să îşi construiască un nume respectabil în industria cinematografică. La rândul ei, în 1994, Frances a adoptat un băieţel din Paraguay, împreună cu soţul său, regizorul Joel Coen (căsătoriți din 1984), alături de care a colaborat pentru mai multe pelicule, printre care „Fargo” şi „Burn After Reading”.

A interpretat rolul unei femei sărace, fără familie şi fără serviciu

Frances McDormand a fost nominalizată de patru ori la Premiile Oscar pentru rolul din „Mississippi Burning”, în 1988, pentru interpretarea din „Fargo”, în 1997, „Almost Famous”, în 2000, şi „North Country”, cinci ani mai târziu. A câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal şi pentru cea mai bună interpretare în pelicula „Fargo”, unde a jucat rolul şefului de poliţie din Brainerd-Minnesota, care investighează un triplu asasinat. Datorită talentului şi umorului ascuţit, Frances a avut o carieră încununată de un adevărat succes. În 1993 a luat Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, în 2015 a câştigat Premiul Emmy, iar în 2011, a fost desemnată cea mai bună actriţă într-o piesă de teatru. A urmat o perioadă şi mai bună pentru Frances. În 2018 a câștigat Globul de Aur la categoria cea mai bună actriță de dramă pentru rolul ei din filmul „Trei panouri publicitare lângă Ebbing, Missouri” și, pentru a doua oară în cariera sa, Premiul Oscar la categoria cea mai bună actriță în rol principal. 2021 i-a purtat noroc lui Frances, pentru că, anul acesta, Premiul Oscar i-a revenit tot ei, datorită rolului din filmul „Nomadland”, Fern, o femeie săracă, fără familie şi fără serviciu, forţată să îşi ducă traiul într-o rulotă sărăcăcioasă. La această categorie au mai concurat actriţele Viola Davis, cu rolul din pelicula „Ma Rainey’s Black Bottom”, Andra Day cu interpretarea din „The United States vs Billie Holiday”, Vanessa Kirby, cu „Pieces of a Woman”, şi Carey Mulligan cu rolul din „Promising Young Woman”.

Şi-a primit premiul cu lacrimi în ochi

829 21 3Deşi este o actriţă care debordează de amuzament şi de umor, Frances McDormand nu şi-a putut stăpâni emoţiile când şi-a auzit numele câştigător, aşa încât ochii i s-au umezit de lacrimi de fericire şi de recunoştinţă pentru că devotamentul cu care şi-a slujit publicul în toţi aceşti ani nu a fost în zadar. „Nu am cuvinte, sunt impresionată şi vă mulţumesc! Vă rog să urmăriți filmul nostru pe cel mai mare ecran posibil și într-o zi, foarte curând, luați-i pe toți cei cunoscuți şi vizionaţi, umăr la umăr, în spațiul întunecat al celui mai mic cinematograf, fiecare film reprezentat în această gală organizată de Academia de Film Americană”. Cu acest trofeu câştigat, cel de-al treilea din toată cariera de până acum, Frances McDormand şi-a coonsolidat locul în istoria actoriei. Cinci actori şi-au mai însuşit trei astfel de trofee, Ingrid Bergman, Walter Brennan, Daniel Day-Lewis, Jack Nicholson și Meryl Streep. Doar Katharine Hepburn a reuşit să ia patru Premii Oscar.

„Din fericire, acum trăiesc lângă un bărbat căruia nu îi pasă cum arăt, dacă mi-a mai apărut vreun rid sau mi s-a lăsat pielea. Pentru noi, frumuseţea şi tinereţea vin din interior”

Trofeul i-a fost înmânat pentru interpretarea din „Nomadland“, desemnat Filmul Anului 2021

Foloseşte cremă cu protecţie solară în orice anotimp

„N-am fost niciodată o frumusețe extraordinară, dar suficient de drăguță pentru a satisface nevoile bărbații care vor alături o femeie adevărată”, spunea Frances în urmă cu ceva timp pentru presa din America. Cu toate acestea, actriţa se preocupă de aspectul ei exterior şi încearcă să ţină pasul cu efectele produse de trecerea anilor sau de expunerea la razele ultraviolete. Nu şi-a făcut nicio intervenţie chirurgicală până acum, nu este împotriva lor, dar, deocamdată singurul ei ritual este crema cu protecţie solară, de care nu se dezlipeşte nici iarna.

Dependentă de sport

Frances McDormand nu este una dintre cele mai sclipitoare actriţe de la Hollywood, cu o frumuseţe răpitoare, însă acest lucru nu a împiedicat-o să urce pe culmile succesului. Cu toate acestea, la 63 de ani, Frances se poate lăuda cu un corp bine întreţinut. Nu a fost niciodată slabă, dar nici nu a pierdut vreodată testul cântarului. Îi place să alerge dimineaţa, atunci când timpul îi permite, în apropierea locuinţei din New York, iar când este vremea urâtă, se retrage în mini sala de sport improvizată în subsolul casei. Nu face mişcare zilnic, dar încearcă să se ţină de un program şi să ducă o viaţă cât mai echilibrată. În ceea ce priveşte alimentaţia, Frances a declarat de multe ori că este o gurmandă şi că se abţine cu greu de la dulce, tocmai de aceea, încearcă să compenseze cu mişcare şi multă odihnă.