Main menu

header

829 32 1de Călin Popa şi Florica Pintea

LTA Research and Exploration, compania co-fondatorului Google, Sergey Brin, trece de la tehnologia informației la aviație și are în plan construcția celei mai mari aeronave din lume, un adevărat iaht zburător care să susțină intervențiile dedicate asistenței din toată lumea.

Asistență în dezastre

Marea aeronavă va avea circa 200 de metri lungime, va fi alimentată exclusiv cu hidrogen, așadar nu vor exista aproape deloc emisii, și va costa aproximativ 150 de milioane de dolari (Brin are o avere estimată la peste 86 de miliarde de dolari). De la ideea unei ambarcațiuni de lux, Brin a trecut la un soi de zeppelin care ar urma să intervină peste tot în lume pentru asistența în dezastre de tot felul. Prototipul, numit Pathfinder 1, va putea fi văzut pe cerul din Silicon Valley, potrivit estimărilor constructorului, chiar în acest an, a anunțat Tech Crunch. De altfel, modelul a fost înregistrat la Administrația Federală a Aviației în 2019 și este o idee mai veche a lui Brin, care avea o astfel de proiecție încă din 2017.

90% mai puține emisii decât avioanele tradiționale

829 32 2Pathfinder 1 are 12 motoare electrice și poate purta 14 persoane în interior. Compania intenționează să creeze o adevărată flotă de astfel de vehicule, menite să „îmbunătățească ajutorul furnizat acolo unde lovesc dezastrele naturale, să creeze oportunități economice și mai multe locuri de muncă”. Designul giganticei aeronave permite ca aceasta să poată ajunge oriunde producând cu aproape 90% mai puține emisii decât avioanele tradiționale. Inspirat de faimosul zeppelin Hindenburg, care avea o lungime de 245 de metri, Pathfinder 1 are multe componente similare și aceleași sisteme de așezare a pasagerilor în interior, notează „Daily Mail”. Spre deosebire de gigantul cerului din anii 1930, noul model folosește heliu neinflamabil pentru a se ridica în aer, ceea ce ar trebui să-l ferească de tragedia care a lovit „strămoșul” ce se prăbușea arzând în 1937.

Transport de mărfuri și de persoane

829 32 3Aflat în Top 10 al celor mai bogați oameni de pe Terra, Sergey Brin a început să se remarce prin proiecte deschise spre ajutorarea semenilor. Compania co-fondatorului Google a produs peste 5 milioane de măști sanitare în pandemie și a donat circa 3 milioane de dolari Comisariatului ONU pentru Refugiați. Pornind de la Pathfinder 1, visul miliardarului este de a crea o flotă aeriană care să poată asigura asistență de urgență în special în locurile izolate, unde aeronavele ajung mai greu, LTA urmând să lucreze îndeaproape cu organizația non-profit împotriva dezastrelor lui Brin, Global Support and Development, care a dus personal sanitar pentru urgențele din locuri de pe Pământ unde natura a făcut ravagii. În același timp, aeronavele co-fondatorului Google vor putea fi utilizate și în transportul global de mărfuri și de persoane. De altfel, modelul este cunoscut - zeppelinul NT plimba turiști, înainte de criza sanitară, în Elveția și Germania.

Autonomia de deplasare a Pathfinder 1 va fi, potrivit producătorului, de peste 1.600 de kilometri