Main menu

header

827 21 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Băncile primesc deja dosare pentru programul guvernamental „Noua Casă”, a informat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției. Pentru acest an, plafonul de garantare a scăzut la 1,5 miliarde de lei, faţă de 2 miliarde de lei, cât a fost în 2020.

14 bănci sunt participante în program

Programul „Noua Casă”, cel care până nu demult se numea „Prima Casă”, vine cu unele modificări, dar păstrează principalele avantaje majore față de orice alt credit ipotecar: avansul cel mai mic, dobânda accesibilă, garanția de stat. Dacă vreți să aplicați pentru un credit, este necesar să îndepliniți una dintre următoarele condiții: fie nu dețineți o locuință în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția, fie dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă sub 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul „Prima Casă”. Cele 14 bănci de la care pot fi luate credite sunt: Banca Românească, Banca Transilvania, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Alpha Bank și Vista Bank. Accesând programul, veți avea calitatea de împrumutat şi va trebui să dispuneți de avansul minim obligatoriu şi de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, ca şi garanție pentru acordarea creditului. Suma va reprezenta echivalentul a trei rate de dobândă. Alte cheltuieli care trebuie acoperite sunt rata dobânzii și comisionul de garantare către FNGCIMM, de 0,3%. Acesta este stabilit anual de Ministerul Finanțelor Publice și aplicat fie la 50% din soldul creditului, dacă prețul locuinței este sub 70.000 de euro, fie la 60% din acesta, dacă valoarea totală a imobilului este între 70.000 și 140.000 de euro. Rata dobânzii este stabilită pe baza Indicelui de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) + o marjă de maximum 2%. Alte costuri sunt prima de asigurare a imobilului și taxele notariale.

Avansul minim obligatoriu diferă în funcție de locuință

Creditul se acordă în lei, pe o perioadă de cel mult 30 de ani, putând fi accesat și împreună cu partenerul de viață. Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al programului, există posibilitatea de a lua creditul „Noua Casă” doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul programului şi care va avea calitatea de împrumutat. Celălalt va fi doar garant/coplătitor, având calitatea de coproprietar. Pentru majoritatea locuințelor achiziționate, noi, vechi sau consolidate, cu un preț de până la 70.000 de euro, avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%. Pentru proprietățile noi, cu un preț cuprins între 70.001 și 140.000 de euro, avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare de 60%. Sunt prevăzute aici și locuințele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Programul permite şi achiziționarea unei locuințe cu o valoare ce depăşeşte 140.000 de euro, condiția fiind achitarea diferenței din surse proprii.

Situația dosarului poate fi verificată online

Banca va analiza documentația de credit şi, după aprobare, va transmite către FNGCIMM solicitarea/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicații web. Instituția financiară va atașa în aplicație mai multe documente, cum ar fi solicitarea de garantare/solicitarea de emitere a promisiunii unilaterale de creditare şi promisiunea de garantare, dacă este cazul. Promisiunea de garantare, emisă în cazul în care nu v-ați hotărât asupra imobilului sau acesta nu a fost încă finalizat, este valabilă 18 luni. Din dosar, nu trebuie să lipsească nici documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor şi al soțului/soției (dacă este cazul), în copie certificată, declarația pe propria răspundere a beneficiarului, antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătură privată cu dată certă. Dosarul trebuie să conțină extrasul de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data solicitării de garantare, și certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C. Banca primește de la FNGCIMM aprobarea, urmând ca beneficiarul să semneze contractul de credit şi contractul de vânzare-cumpărare. Puteți urmări stadiul dosarului, prin aplicația https://www.fngcimm.ro/informatii-solicitari-garantii-prima-casa.

Creditul „Noua Casă“ este acordat, printre altele, în baza instituirii unei ipoteci de rang I în favoarea băncii și a statului asupra imobilului achiziționat

Bugetul „Rabla Plus“ se dublează

Programul „Rabla” de reînnoire a parcului auto continuă și în 2021. Una dintre noutăți este că puteți obține un tichet „Rabla” și dacă nu aveți un autoturism de casat. Dealerii auto au posibilitatea să caseze o mașină în numele dumneavoastră. Dacă doriți să accesați programul „Rabla Clasic”, veți putea cere mai mulţi bani pentru a vă schimba maşina veche cu una nouă, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Autoritățile estimează că programul va fi lansat în ultima săptămână a lunii aprilie. Recent, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a promis creșterea primei de casare pentru „Rabla Clasic”, de la 6.500, la 7.500 de lei. Totodată, ecobonusurile care se adaugă la prima de casare vor fi majorate. Ministrul Mediului a mai precizat că, pentru GPL și mașini cu emisii de CO2 de sub 96 g/km, ecobonusul se va majora de la 1.000, la 1.500 de lei. Ecobonusul pentru hibride va crește de la 2.500, la 3.000 de lei. Cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare. Astfel, dacă doriți să cumpărați un autoturism hibrid cu emisii reduse, vi se scade din valoarea totală a mașinii noi suma de 12.000 de lei. Bugetul alocat pentru „Rabla Clasic” se va majora cu aproximativ 10%, mai exact până la 440 de milioane de lei. Pentru „Rabla Plus”, ce permite achiziția de mașini electrice, bugetul se va dubla, ajungând la 400 de milioane de lei, astfel că vor putea fi cumpărate 6.600 de mașini full electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in. Valoarea primelor de casare acordate în „Rabla Plus” rămâne neschimbată, de aproximativ 10.000 de euro pentru maşinile 100% electrice şi de circa 4.500 de euro pentru cele hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului achiziţionat.

Vouchere pentru cumpărarea de electrocasnice noi

Programul „Rabla pentru electrocasnice 2021” va debuta cel mai probabil în ultima săptămână a acestei luni, potrivit ministrului Mediului, Tánczos Barna. Anul acesta, bugetul alocat este unul record, de 75 de milioane de lei. Aplicația informatică a programului este în faza finală şi va asigura procesul de înscriere şi de solicitare a voucherelor. Acestea sunt valabile 15 zile de la emitere, iar programul se va sincroniza cu perioada Sfintelor Paşti. Valoarea unui voucher va fi cuprinsă între 200 şi 500 de lei. De exemplu, la cumpărarea unui aspirator, voucherul este de 200 de lei. Dacă doriți să achiziționați o maşină de spălat rufe şi/sau o tabletă, voucherul valorează 300 de lei. Pentru achiziționarea unei maşini de spălat vase, a unui aparat de aer condiţionat, frigider, combină frigorifică, televizor şi/sau uscător de rufe, voucherul este de 400 de lei, iar pentru cumpărarea unui laptop, de 500 de lei. O persoană poate beneficia de mai multe vouchere, dar pentru produse diferite. Aparatul electrocasnic vechi, ce va fi predat comerciantului, trebuie să fie din aceeași categorie cu cel nou. Totuși, pentru cumpărarea de uscătoare de rufe și mașini de spălat vase, sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.