Main menu

header

827 30 1de Irina Țolea şi Daniel Şuta

Cu eforturi mari mari, multe necunoscute publicului, mișcarea culturală autohtonă demonstrează că supraviețuiește provocărilor momentului: stagiunea con- tinuă readucând pe scenă producții de succes, se lansează noi spectacole, unele chiar inspirate de carantină, artiștii joacă live pentru transmisii vizionate de acasă de spectatori sau fizic, în sală, în fața unui public restrâns. În continuare vă oferim câteva recomandări din agenda culturală a acestei săptămâni.

Florin Piersic Jr., bancher și homeless, pe scena Teatrului Național din Timișoara

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara își reia transmisiile live streaming și în această săptămână puteți viziona online pe 15 aprilie, de la ora 19:00, spectacolul „Cercurile încrederii”, de Radu Popescu, în regia Mihaelei Lichiardopol. Textul ne introduce în atmosfera gălăgioasă și exaltată a unui grup de adolescenți care pregătesc spectacolul „Romeo și Julieta” pentru scena liceului. Coordonați de un tânăr actor, liceeni dau piept cu situații neprevăzute și se confruntă, dezorientați, cu primele experiențe de viață, cu dezamăgirile, nedreptățile și frustrările specifice lumii adulților. De asemenea, pe 18 aprilie, de la ora 18:00, este transmis live spectacolul „Freak-show”, un one-man show de și cu Florin Piersic Jr. Într-un maraton al transformărilor, Piersic Jr. parcurge 13 roluri, trecând spectaculos de la miliardar la homless, de la bancher la muncitor ori de la producător de film la profesor, reușind să reflecte, cu umor și ironie, mentalități și automatisme ale reprezentanților societății contemporane. Ambele reprezentanții sunt accesibile gratuit pe conturile de YouTube, Facebook și pe site-ul Teatrului Național din Timișoara.

„Chirița în Carantină”, premieră online la Teatrul Național din Cluj

O săptămână bogată în evenimente se anunță și pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca. Pe 15 aprilie, puteți urmări virtual „Procesul”, după Franz Kafka, în regia Mihaelei Panaite, iar pe 16 aprilie aveți ocazia să vă confruntați cu absurditatea regimului comunist în spectacolul-evocare „Amalia respiră adânc”, în regia lui Tudor Lucanu. De o adevărată explozie de energie și culoare vă puteți bucura pe 17 aprilie, urmărind de acasă reprezentația „Chirița în Concert”, un musical semnat de Ada Milea, ce o transpune pe reprezentanta noii burghezimi din Târgul Ieșilor în zilele noastre, unde moravurile Chiriței se bucură de un neașteptat succes. În plus, dacă tot trăim experiența pandemiei, Naționalul clujean ne-a pregătit un eveniment inspirat din realitatea cotidiană și pe 18 aprilie lansează premiera online a spectacolului „Chirița în Carantină”. Echipa spectacolului-concert de mare succes ne propune acum o versiune adaptată situației de azi, păstrând nota plină de umor, muzică și dans, prin care ne arată cum se descurcă stimabila Bârzoaie, interpretată fabulos de Anca Hanu, în izolare. Toate spectacolele vor fi transmise live, începând cu ora 19:00, accesul fiind permis în urma achiziționării unui bilet în valoare de 30 de lei, de pe platforma Eventim.ro.

Vlad Zamfirescu, un tată dezlănțuit în „Dinte pentru dinte”

Un text provocator care atinge extremele atât prin tragism, cât și prin umor, este propunerea făcută publicului în acest weekend de Teatrul Național din Târgu Mureș, care transmite în direct pe 17 aprilie, de la ora 19:00, spectacolul „Dinte pentru dinte”, după „Zeul măcelului”, de Yazmina Reza. Ițele poveștii încep să se încurce de la o bătaie între doi puști în curtea școlii, unul dintre ei pierzându-și în conflict doi dinți. Părinții victimei se întâlnesc cu cei ai agresorului în căutarea unei încheieri echitabile a situației. Așa ajung părinții (interpretați de Nicu Mihoc, Elena Purea, Roxana Marian și invitatul special Vlad Zam- firescu) să cadă în capcana propriilor interese, iar după discuții începute politicos și moralizator ajung să-și lepede măștile și să dea frâu liber orgoliilor și frustrărilor sociale. Montarea regizorului Cristi Juncu împachetează într-un ambalaj comic bogat o realitate crudă: nivelul de civilizație nu diminuează valul de agresivitate din societate. Achiziționarea biletelor (în valoare de 29 de lei) și vizionarea spectacolului live se pot face accesând platforma biletmaster.ro.

Emoția copilăriei în sunet și culoare: „Visătorul”, online la Teatrul din Piatra Neamț

827 30 2Una dintre premierele de succes ale acestui an, lansate la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț se joacă în acest weekend la Sala Mare. Spectacolul „Pattern”, în regia lui Daniel Chirilă, este programat pe 16, 17 și 18 aprilie, de la ora 19:00, accesul publicului fiind permis în limita a 30% din capacitatea sălii. Piesa abordează un fenomen psihologic extrem de comun pentru multe generații: efectele absenței figurii paterne asupra fiului adult. De asemenea, pe 17 aprilie puteți viziona de acasă spectacolul-concert „Visătorul”, un proiect în care Ada Milea îmbină fabulos sunetele, culorile și mișcarea pentru a transmite stări unice ale copilăriei și dorința de evadare a copiilor din realitatea prea rigidă și monotonă. Pe 18 aprilie va difuza spectacolul „Sub fiecare pas e o mină neexplodată dintr-un război neterminat cu tine”, semnat de Radu Afrim, un text ce analizează în mod original nevoia de singurătate a individului. Transmisiile online pot fi vizionate între ora 10:00 și 23:00. Prețul unui bilet de acces este de 8 lei, acesta putând fi achiziționat de pe platforma Bilete.ro.

Low Brass Ensamble și Cezar Ouatu, recital virtual la Filarmonica din Ploiești

Muzica de film revine la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești într-o variantă inedită. Pe 21 aprilie, de la ora 19:00, filarmonica ploieșteană va transmite live pe Virtual Concert Hall, evenimentul „Viața fără subtitrare”, un recital excepțional susținut de formația Low Brass Ensamble alături de invitatul special al serii, contratenorul Cezar Ouatu. Protagoniștii invită iubitorii de muzică și film deopotrivă să redescopere, într-o interpretare originală, melodii inconfundabile, parte din coloana sonoră a unor producții cinematografice celebre precum: Nașul, Lista lui Schindler, Harry Potter, Lord of the Rings, Cinema Paradiso, Star Trek, Star Wars, Aladin, Dallas sau Familia Simpson. Prețul unui bilet pentru vizionarea online este de 15 lei. Evenimentul va fi transmis pe pagina de internet a instituției (filarmonicaploiești.ro), în secțiunea „Abonamente”.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.