Main menu

header

824 21 1de Simona Soare Ghișea şi Silviu Ghering

Aproape că nu există persoană căreia să nu-i placă să călătorească. Unii oameni sunt mai tentați să meargă în vacanță acum, în contextul stării de alertă determinate de pandemia de COVID-19. Indiferent cât de obositor este drumul, sosirea la destinația mult visată merită tot efortul. Cu toate că vacanțele implică niște costuri, unele destul de piperate, dacă luați în calcul câteva trucuri și dacă investiți timp în organizare, sunt șanse mari să ieșiți în câștig atât în privința distracției, cât și a bugetului.

Relaxarea la malul mării sau vizitarea de obiective?

Cel mai important pas în organizarea unei excursii pe cont propriu, adică în sistem Do It Yourself, se referă la decizia asupra alegerii destinației de vacanță. Vă doriți să vă relaxați la malul mării, să savurați cocteiluri în timp ce vă bucurați de briză și să vă răsfățați la spa-ul din cadrul hotelului? Sau preferați să fiți tot timpul în mișcare, să explorați un oraș în lung și-n lat, să faceți shopping, să vizitați muzee și alte obiective de interes? În funcție de aceste aspecte, vă puteți gândi la o anumită destinație. În raport cu bugetul de care dispuneți, stabiliți cu exactitate perioada în care doriți să călătoriți, luând în calcul faptul că prețurile sunt mai mari în timpul sezonului turistic.

Stabiliți un buget estimativ

Pentru început, aveți nevoie de un buget pentru cheltuielile imediate, ce include prețul biletelor de avion, bani pentru cazare, pentru mâncare și alte cumpărături pe care le-ați trecut pe listă. Care este suma totală pe care v-ați propus să o cheltuiți în călătorie? Aceasta este cea mai importantă întrebare, pentru că, în funcție de bugetul orientativ, veți planifica restul distracțiilor. Dacă nu dispuneți de un buget generos, trebuie să știți că multe hoteluri și pensiuni măresc prețurile în weekenduri. În acest caz, alegeți un city break în timpul săptămânii și stabiliți o sumă pe care să o cheltuiți în fiecare zi. Specialiștii în organizarea de călătorii vă recomandă să stabiliți un plan pe zile, care să includă obiectivele turistice, posibilele restaurante sau ma- gazine, pentru o estimare realistă a cheltuielilor pe care le implică această vacanță.

„Vânați” cele mai bune oferte ale companiilor aeriene

Biletele de avion trebuie cumpărate din timp, dar dacă prindeți o ofertă last minute nu o refuzați. În acest caz, prețul poate fi chiar mai bun. Dacă plecați doar pentru maximum trei zile, aveți avantajul de a renunța la bagajul de cală și astfel veți reduce vizibil costurile. Analizați prețurile biletelor din timp. Platforme precum Google Flights, Sky Scanner și Momondo vă pot ajuta să găsiți cele mai bune tarife, în funcție de perioada în care vă doriți să călătoriți. Pentru bagajul de mână, mizați pe un rucsac bine compartimentat și încăpător, care să corespundă cerințelor companiei aeriene de unde achiziționați biletele de avion. Fiți la curent și cu ofertele postate de companiile aeriene pe paginile lor de Facebook, pentru că aici vor fi anunțate prima dată eventualele promoții.

Cazare la cost redus sau de lux?

Internetul ne oferă posibilitatea de a face singuri rezervări la hotel, fără să mai apelăm la ajutorul unei agenții specializate. Unul dintre cele mai utilizate și renumite site-uri dedicate rezervărilor de vacanțe este tripadvisor.com. Recomandările și notele acordate de alți turiști vă vor ajuta să alegeți cel mai bun hotel, potrivit preferințelor dumneavoastră. În plus, dacă sunteți indeciși, puteți rezerva mai multe variante de cazare, urmând ca ulterior să vă decideți pe care ați ales-o. Printre site-urile de rezervări care oferă această posibilitate se numără esky.ro, booking.com și agoda.com. Totuși, de cele mai multe ori, camerele cu anulare gratuită ale aceluiași hotel sunt cu aproximativ 5% mai scumpe decât aceleași camere, dar fără serviciul de anulare gratuită. Dacă sunteți adepții unor cazări în care doriți să vă simțiți ca acasă, site-ul de rezervări airbnb.com este ceea ce căutați. Prețurile caselor, apartamentelor și hotelurilor de aici sunt convenabile. Totuși, unele dintre cazări pot să nu fie pe placul turiștilor mai pretențioși. Dacă vă doriți lux, puteți opta pentru casele premium de pe site-ul onefinestay.com. O altă variantă este perfectexperiences.com, ce oferă și servicii de concierge. În industria hotelieră de lux, termenul de concierge reprezintă serviciul oferit clienților care au nevoie de un asistent personal. Acesta poate să răspundă la orice întrebare referitoare la obiectivele turistice, magazinele, restaurantele sau mijloacele de transport din oraşul respectiv.

Documentați-vă pas cu pas

Totuși, sunt puțini turiști români care își permit să plătească un serviciu de concierge. Dacă mergeți într-un loc nou și nu știți ce să vizitați odată ajunși acolo, instalați-vă aplicația Visit a City și veți descoperi un ghid foarte util. Mai mult decât atât, vă puteți documenta de pe bloguri de turism, unde veți afla trucuri de la oamenii care au vizitat acel loc. Dacă preferați să simțiți cu adevărat obiceiurile și tradițiile specifice destinației vizitate, discutați cu localnicii. Prin intermediul lor, veți afla secrete pe care mulți turiști nu le știu. Fiți prevăzători și puneți-vă bani deoparte pentru a putea vizita cât mai multe obiecte turistice interesante. Este posibil să nu reveniți în orașul respectiv și mai târziu veți regreta că ați ratat un anumit obiectiv.

Uneori, alegerea agenției este mai avantajoasă

Deși majoritatea călătoriilor organizate pe cont propriu sunt mai avantajoase, există și excepții. De pildă, dacă plecați în Columbia, China sau Mexic, experiența agenției este importantă. Aceasta vă recomandă un traseu bine pus la punct, iar dumneavoastră nu vă mai bateți capul cu hotelurile schimbate des și cu transferurile. În plus, dacă apare ceva neprevăzut, agenția ar trebui să se ocupe de bunul mers al lucrurilor. O altă situație este când mergeți la mare, pentru că este mai dificil să găsiți curse directe către unele destinații. De pildă, dacă doriți să mergeți în Grecia, există zboruri directe către Atena, Salonic și Chania. Dacă alegeți ca destinație Santorini sau Paros, nu aveți zboruri directe. Aici apare avantajul agenției, care poate pune la dispoziție zbor charter spre aceste destinații. Astfel, prețul final plătit pentru zbor și cazare oferit de agenție poate fi mai avantajos decât ce ați găsit pe cont propriu. În plus, uneori, agențiile pot avea alte tarife, negociate direct cu diverse hoteluri, oferte pe care dumneavoastră nu le găsiți pe site-urile de rezervare.

Dacă doriți să călătoriți în străinătate, aveți nevoie de documentul ce atestă rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru diagnosticarea COVID-19

Costurile îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, incluse în asigurare

Unul dintre aspectele de care trebuie să țineți cont înainte de a pleca în vacanță este să vă faceți o asigurare de călătorie. Atunci când achiziționați asigurarea, fiți atenți la serviciile incluse și la suma acoperită. Este important ca aceasta să acopere nu doar zona medicală, ci și bagajele, în cazul în care acestea vor fi pierdute sau furate. De asemenea, este indicat să fie asigurat și zborul, pentru că există riscul ca acesta să fie anulat. Mai nou, firmele de asigurări au adăugat în pachetele lor şi acoperirea pentru COVID-19. Asigurarea include cheltuielile medicale și de repatriere în caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, iar pentru cei care aleg clauza storno vor fi acoperite și cheltuielile aferente anulării sau întreruperii călătoriei. Nu sunt acoperite călătoriile efectuate în țările pentru care sunt emise avertismente sau alerte oficiale. Sunteți gata să plecați la drum? Nu uitați să urmăriți prognoza meteo înainte de a merge în vacanță. Adăugați în bagaj obiectele de care nu vă puteți lipsi și faceți dinainte o listă cu lucruri importante pentru călătorie.