Main menu

header

de Elena Şerban

Suntem o ţară mică, „aruncată” undeva în estul Europei, populată de doar 23 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, şi în ciuda sau poate datorită celor 45 de ani de comunism, există mai mulţi români care au reuşit să fie cei mai tari din lume la un moment dat. Sau, dacă nu e vorba de persoane, poate fi vorba despre acţiuni realizate de români în ţara noastră sau în lume. Aşa cum promiteam în numărul trecut, continuăm cu prezentarea celor mai „tari” români din lume.

Trenă de 1,5 km

De obicei, fiecare mireasă îşi doreşte să fie cea mai frumoasă din lume. Sau, dacă nu cea mai frumoasă, măcar deosebită. De aceea, un designer român, Oana Comănescu, a creat o rochie total neobişnuită. Nu neapărat prin model, ci prin trena ce a măsurat nu mai puţin de 1.579 metri. Cartea Recordurilor a omologat recordul, rochia putând fi cumpărată de potenţialele doritoare la o licitaţie pe E Bay.
Cea mai mare cămaşă de pe Terra. În 2001, la Bucureşti, a fost confecţionată cea mai mare cămaşă din lume. Nu pentru că în România ar fi apărut uriaşii, ci pentru că o firmă de detergenţi a vrut să arate că produsul pe care îl scoate pe piaţă elimină petele şi de pe articolele de îmbrăcăminte de dimensiuni gigantice. Cămaşa avea 45 de metri lungime şi 50 de metri circumferinţa bustului, la o greutate de 370 de kilograme!

Moş Crăciun de poveste
Moş Crăciun e o bucurie. Dar când într-un singur loc se adună 3.939 de bărboşi cu burtă mare şi costume roşii, e o adevărată încântare. Aşa s-a întâmplat în decembrie 2008, când aproape 4.000 de persoane îmbrăcate în costume de Moş Crăciun au împărţit daruri prin Bucureşti. Iniţiativa Municipalităţii s-a bucurat de succes şi Bucureştiul a intrat în Guinness Book.
Şi pentru că am vorbit de Moş Crăciun, să rămânem la acest subiect. Tot românii au fost cei care au reuşit să scrie cea mai lungă scrisoare adresată lui Moş Crăciun. Nu ştim dacă Moşul a avut timp să citească cei 4.138 m ai scrisorii şi nici dacă cei 2.110 elevi care şi-au pus pe hârtie dorinţele au primit ce au cerut. De un lucru suntem siguri. Au intrat în World Records Academy!

Valentin Bucur, mai tare decât chinezii
Măiestrie, răbdare şi migală sunt doar câteva calităţi pe care le posedă Valentin Bucur. De fel din Predeal, bărbatul i-a uimit pe reprezentanţii Cărţii Recordurilor şi i-a întrecut chiar şi pe chinezi cu cele mai mici opere de artă din lume. Una dintre ele, o bicicletă de 7 mm lungime şi 3 mm lăţime, a fost confecţionată de român, cu ajutorul pensetelor, pilelor şi şurubelniţelor.

Cina cea de taină
O icoană pe sticlă încălzită, reprezentând Cina cea de taină, este obiectul de artă graţie căruia un alt român a intrat în Cartea Recordurilor. Opera Aureliei Bobocel, omologată de reprezentanţii Cărţii Recordurilor în 2004 drept cea mai mare icoană pe sticlă încălzită, înfăţişează Cina cea de taină. Pentru pictura ce are doi metri lungime şi 1,08 m înălţime, artista a lucrat peste două săptămâni. Numai pentru încălzirea sticlei ce are o grosime de cinci centimetri a fost nevoie de patru radiatoare, ce au funcţionat nonstop timp de două săptămâni.

Mugur Isărescu, guvernatorul recordman
Deşi este o persoană căreia nu îi prea place să fie în atenţia publicului larg, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (60 de ani), a reuşit să impresioneze lumea largă fără să-şi dorească acest lucru. Anul acesta, el a intrat în World Records Academy ca fiind guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei bănci centrale. De altfel, potrivit instituţiei americane, există numeroase voci care susţin că Isărescu este premierul „din umbră” al României. Guvernatorul BNR este singurul politician român membru al Comisiei Trilaterale şi al Clubului de la Roma.

Cleopatra Stratan, de 5 X cea mai bună!

Personajul „Ghiţă” din cântecul interpretat de Cleopatra Stratan a făcut din micuţa moldoveancă o adevărată vedetă. Şi nu doar atât. La doar 3 ani, Cleopatra a intrat în Cartea Recordurilor, fiind:
- cea mai tânără interpretă care a înregistrat un album;
- cea mai tânără interpretă într-un concert live;
- cea mai bine plătită artistă tânără (10.000 de euro pentru o singură melodie, bani donaţi public, în scopuri caritabile);
- cel mai tânăr interpret care a primit trei premii MTV;
- cea mai tânără interpretă care a înregistrat un hit naţional (o piesă situată pe locul 1 în topuri naţionale).

Oul uriaş

Paştele de anul acesta a prilejuit intrarea românilor în World Records Academy. La acea dată am uimit lumea cu cel mai mare ou tradiţional. Această lucrare de artă a fost amplasată pe parcursul Sărbătorilor Pascale în centrul oraşului Suceava. Uriaşul ou este realizat din fibră de sticlă şi are o înălţime de 7,25 m, un diametru de 4,6 m şi o greutate de 1,8 tone.