Main menu

header

805 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

În contextul scenariului roșu, stagiunea de toamnă a rămas izolată la domiciliu, cu bilete vândute, repetiții blocate, premiere și spectacole anulate. Puține inițiative de stat sau private mențin încă vie mișcarea culturală autohtonă prezentând producții pe internet. În continuare vă prezentăm câteva evenimente din agenda culturală online din această săptămână.

„Angajare de clovn”, la Teatrul Național din Cluj

Nevoit să suspende reprezentațiile programate în această perioadă, Naționalul clujean își continuă activitatea în regim online, oferind spectatorilor din întreaga țară posibilitatea vizionării producțiilor din această stagiune. Astfel, la 28 octombrie, de la ora 19:00, puteți vedea spectacolul „Angajare de Clovn”, de Matei Vișniec, în regia lui Sorin Misirianțu. Tragi-comedia reflectă destinul trist al unor clovni bătrâni, reuniți la un interviu de angajare, aceasta fiind o ultimă șansă de a mai străluci sub lumina reflectoarelor. Uniți de experiențe comune, dar divizați de miza competiției, bufonii interpretați de protagoniștii: Ovidiu Crişan, Ioan Isaiu și Sorin Misirianţu, transformă așteptarea plină de incertitudine într-un spectacol strident, expresie a societății inegale și exclusive. De asemenea, la 31 octombrie, de la ora 19:00, puteți viziona spectacolul „Ubu în concert”, după Alfred Jarry, un musical extravagant semnat de Tompa Gábor și Ada Milea. Viziunea ingenioasă asupra tiraniei și dictaturii, îmbracă o satiră socială acidă într-un ambalaj muzical-coregrafic plin de culoare și vitalitate. Vizionarea online se face prin achiziționarea unui bilet (25 lei) de pe platforma eventim.ro, în urma căreia primiți un link de acces la spectacol.

Irina Movilă și Mircea Rusu, dragoste cu năbădăi și reclamații în „Vecina de alături”

805 30 2Ce faci când vecina ta de bloc te inundă cu dragoste? Asta după ce ți-a inundat la propriu apartamentul. Un răspuns surprinzător și plin de umor îl puteți descoperi urmărind comedia romantică „Vecina de alături”, de Pierre Chesnot, în regia lui Marius Oltean. Într-un joc fermecător și temperamental doi actori de succes, Irina Movilă și Mircea Rusu dau viață întâmplării neprevăzute care le poate schimba destinul. Ea - o femeie marcată de singurătate, cu accese sinucigașe, el - un profesor pasionat de istorie cufundat în lucrări de cercetare. Un incident domestic îi aduce împreună și îi obligă să traverseze conflictul locativ, încărcat de resentimente și amenințări cu reclamații, către un final neașteptat. Spectacolul poate fi vizionat online, de acasă, pe platforma digitală de teatru online „E Theatrum”, în baza unui abonament de 7 euro pe lună, care vă asigură accesul nelimitat la toate producțiile incluse pe site.

Premiera „Capete înfierbântate 2020”, analiză a sistemul medical în pandemie

Una dintre cele mai originale manifestări teatrale autohtone „Stagiunea de Teatru Politic”, derulată de şapte ani în fiecare toamnă în spații neconvenționale și formule diverse, se adaptează condițiilor actuale difuzându-și programul în online. Spectacolele de teatru-film, în format digital, pot fi vizionate gratuit pe canalul de YouTube Teatru Politic. În această ediție puteți vedea la 28 și 29 octombrie, premiera spectacolului „Matern”, o producție ce urmărește transformările emoționale și corpo- rale prin care trec femeile când devin mame și provocările cu care se confruntă în societatea românească. De asemenea, la 30 și 31 octombrie, are loc premiera spectacolului „Capete înfierbântate 2020”, un text ce ilustrează situația dramatică a sistemului de sănătate românesc cu accent pe actuala criză sanitară provocată de COVID-19. În program mai sunt incluse reprezentațiile: „Sub pământ - Valea Jiului” (6 noiembrie), „’90” (7 noiembrie) și „Lucrător Universal” (8 noiembrie). Toate reprezentațiile încep la ora 18:00 și sunt disponibile online gratuit timp de 12 de ore.

„Moroi”, despre superstițiile românești la Naționalul sibian

805 30 3Scena Digitală a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu rămâne deschisă, iar conducerea instituției a decis să suplimenteze producțiile stagiunii ce pot fi prezentate pe internet în întreaga țară. Astfel, la 30 și 31 octombrie, de la ora 19:00, puteți urmări pe site-ul oficial al instituției (www.tnrs.ro), spectacolul „Moroi”, un musical pe texte de Cătălin Ștefănescu și Ada Milea. Montarea lui Alexandru Dabija propune spectatorului o analiză în cheie comică a bogatei moșteniri de superstiții autohtone, surprinzând în mai multe scene reacția românului privind fenomenele supranaturale ori semnele divine. Prețul unui cod de acces este de 30 de lei, acesta putând fi achiziționat online.

Cinematograful Arta, la 107 ani, program de filme online

Unul dintre cele mai vechi cinematografe din țară, Arta din Cluj Napoca, rezistă activ în fața pandemiei și oferă cinefililor din toata țara program „Arta Acasă”, difuzând săptămânal filme de artă, accesibile online pe platforma eventbook. În mod special, la 30 octombrie, dată la care instituția aniversează 107 ani de existență, puteți viziona gratuit pe www.cinema-arta.ro, o selecție de filme de excepție realizate în Cluj. Astfel, de la ora 18:30 puteți descoperi cum arăta orașul și viața localnicilor între 1920 şi 1930 vizionând documentarul „Clujul privat”, realizat de unul dintre primii ardeleni care au folosit o cameră de filmat în perioada interbelică. O altă producție de mare valoare, difuzată de la ora 21:00, este „Escortata”, una dintre primele pelicule realizate de celebrul regizor Michael Curtiz, distins cu Oscar pentru „Casablanca”, un film turnat chiar în Cluj, în 1914. În programul aniversar mai sunt incluse producțiile documentare: „Pământul nimănui”, „Anexă” și „Pe urmele mânzului șarg”.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul paginii „Scena și ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.