Main menu

header

804 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

Lumea spectacolului dă un adevărat test de supraviețuire în această perioadă. Teatrele pot vinde bilete și pot susține spectacole doar în funcție de evoluția cifrei infectărilor cu noul coronavirus. Alternativele sunt restrânse având în vedere că temperaturile au redus acce- sul la evenimentele în aer liber și doar unele instituții au avut inspirația și posibilitatea să adopte formule online de transmitere a reprezentațiilor. În continuare revista „Taifasuri” vă oferă câteva recomandări din agenda culturală a săptămânii.

Andrei Duban și Anca Țurcașiu, foști amanți în „Amor în farmacie”

O comedie de excepție poate fi acum vizionată online, în confortul și siguranța propriului cămin și în funcție de timpul dumneavoastră liber. Piesa „Amor în farmacie”, de Eugene Labiche, în montarea regizorului Dan Tudor, poate fi accesată pe platforma digitală de teatru online „E Theatrum”. Farsa dramaturgului francez ne introduce în casa unui farmacist de provincie solicitat să „trateze” relația de cuplu dintre vecinul său și soția sa. Sarcina devine și mai grea atunci când în oraș își face apariția un fost pretendent al soției vecinului, vizita intempestivă provocând o serie de încurcături și situații comice neprevăzute. Adaptarea capătă farmec prin transpunerea acțiunii în zilele noastre și datorită interpretării strălucite a protagoniștilor: Anca Țurcașiu, Andrei Duban, Liliana Pană, Dragoş Ionescu şi Dan Tudor. Accesul pe platforma „E Theatrum” se face în baza unui abonament de 7 euro pe lună, care vă asigură accesul nelimitat la toate producțiile incluse pe site.

Reprezentaţiile Unteatru, pe platforma Cinematic

În urma măsurilor ce afectează atât condițiile de producție, cât și prezența în sala de spectacol, Compania Unteatru a lansat Cinematic (cinematic.unteatru.ro), prima platformă online de teatru independent din România. Între spectacolele incluse în stagiunea online vă recomandăm: „Domeniul Luptei”, de Catinca Drăgănescu, un text ce urmărește aventurile unui tânăr asiatic aflat în căutarea unei vieți mai bune în Europa. De neratat este și producția „Eine kleine Nachtmusik”, un proiect original de teatru-dans semnat de renumitul coregraf Gigi Căciuleanu și interpretat de Lari Giorgescu. De asemenea, tragicomedia „Alcesta”, după Euripide, regizată de Szuszanna Kovacs, abordează teme controversate precum sacrificiul, dragostea ori puterea divină. Protagoniștii Florina Gleznea, Lari Giorgescu, Ionuţ Grama şi Ștefana Ionescu-Darzeu prezintă ingenios povestea zeilor supărați pe dragostea muritorilor, demonstrând actualitatea teatrului antic. Spectatorul poate viziona un singur piesă achitând online suma de 6 euro, sau poate opta pentru un abonament lunar (9 euro) care îi oferă acces nelimitat la toate spectacolele de pe platformă.

„Retro Rock”, 50 de muzicieni în concert live la Arenele Romane

804 30 2Piese de rezistență ale muzicii românești pop-rock din perioada anilor ’60-’80 vor răsuna în acest week-end la Arenele Romane din Capitală care va găzdui, la 25 octombrie, de la ora 19:00, concertul „Retro Rock”. Ideea acestui eveniment a debutat la începutul pandemiei când artiștii liber profesioniști, afectați de lipsa concertelor și înregistrărilor, au inițiat proiectul „Rockul Carantinei”. Soliști din generații diferite, de pe teritoriul României, dar și din străinătate, au repetat, adaptat și înregistrat apoi remake-uri după celebre hituri rock autohtone între care și cele ale trupelor Holograf, Semnal M, Progresiv, Olimpic 64, Sideral, Mihai Pocorschi & Formula 5, VH2, Domino, Roșu și Negru, Post Scriptulce vor fi prezentate în premieră la Arenele Romane. Aproximativ 50 de muzicieni cunoscuți vor participa la concertul „Retro Rock”, ce va prilejui și premierea unor personalități importante din zona culturală care de-a lungul anilor au susținut și promovat fenomenul muzical din România.

„Tom și Jerry 2.0”, pe Scena Digitală a Naționalului sibian

804 30 3Pe Scena Digitală a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu puteți viziona online noua producție semnată de Florin Piersic Jr., comedia neagră „Tom și Jerry 2.0”, difuzată online la 28, 29 și 30 octombrie, de la ora 19:00. Textul lui Rick Cleveland, montat de Piersic Jr. și la București, pe scena Teatrului Metropolis (unde acesta și interpreta unul dintre personaje), este propus acum într-o formulă de teatru-film, avându-i ca protagoniști pe Marius Trudeanu, Ali Deac și Ioan Paraschiv. Piesa propune o incursiune în lumea cinică a criminalilor profesioniști. Condimentată cu mult umor și momente de suspans, piesa urmărește prietenia ce ia naștere între doi ucigași plătiți, care au astfel ocazia să-și împărtășească experiențele de la job, se- cretele de breaslă și să dezbată sacrificiile și riscurile meseriei. Spectacolul poate fi vizionat pe site-ul Teatrului „Radu Stanca”, costul de acces fiind de 30 de lei.

Capodopere ale teatrului românesc, acces gratuit pe eteatru.ro

O alternativă de acces în universul Thaliei, dedicată iubitorilor de teatru clasic românesc, este oferită de postul de radio Eteatru (www.eteatru.ro) al Societății Române de Radiodifuziune, singurul post de radio din România, dar și din Europa de Est, care emite nonstop spectacole de teatru. Publicul de toate vârstele are la dispoziție gratuit o ofertă generoasă de spectacole, respectiv povești pentru copii, co- medii, piese polițiste și istorice, drame, momente poetice, dar și capodopere ale dramaturgiei autohtone și universale, în montări recente sau de arhivă. Pe lângă programul zilnic de spectacole aici vă puteți reîntâlni cu montări memorabile, având în distribuție legende ale teatrului românesc, în colecțiile „Radu Beligan”, „W. Shakespeare”, „Pirandello”, „I.L. Caragiale”, dar și în colecțiile premierelor radiofonice din 2017 încoace sau selecțiile de teatru pentru copii.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul paginii „Scena și ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.