Main menu

header

de Elena Şerban

Suntem o ţară mică, „aruncată” undeva în estul Europei, populată de doar 23 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, şi în ciuda sau poate datorită celor 45 de ani de comunism, există destui români care au reuşit să fie cei mai tari din lume la un moment dat. Sau, dacă nu e vorba despre persoane, poate fi vorba despre acţiuni realizate de români tot pe teritoriul românesc.

 

Recordurile sportive, cele mai numeroase
Printre recordurile cu care am reuşit să intrăm fie în Cartea Recordurilor, fie în World Records Academy, se numără atât cele gastronomice, cât şi literare, dar mai ales sportive. Vă vom prezenta în rândurile de mai jos câteva dintre cazurile în care am fost „cei mai tari” din lume, omiţându-le intenţionat pe cele sportive, care, deşi ne umplu de mândrie, sunt foarte numeroase şi foarte cunoscute. E adevărat că unele dintre aceste performanţe au fost depăşite ulterior, dar asta nu înseamnă că meritele recordmenilor şi-au pierdut din importanţă.

Adriana Iliescu, mamă la 67 de ani
Prahoveanca Aura Gruescu a fost şi ea în Cartea Recordurilor mulţumită faptului că a spart barierele vremii şi s-a licenţiat în silvicultură. Ea a devenit astfel prima femeie inginer silvic din lume. De altfel, Doamna Pădurii Româneşti, cum e ea numită, este şi prima româncă intrată în Cartea Recordurilor!
Adriana Iliescu, deşi controversată pentru decizia sa de a deveni mamă la 67 de ani, a intrat în Cartea Recordurilor tocmai pentru acest lucru. E adevărat că între timp a fost „detronată”, dar tot rămâne în top.
Cel mai rapid desenator din lume e timişoreanul Ştefan Popa Popa’s. Caricaturistul este singurul om din lume care a reuşit să realizeze 2.772 de caricaturi color în zece zile şi zece nopţi! Acest record a fost stabilit la Festivalul Internaţional de Caricatură de la Saint-Esteve, din Franţa.

Luceafărul, cel mai lung poem de dragoste
Ştefan Rosenauer este un alt timişorean în Cartea Recordurilor. El a reuşit acest lucru după ce i-a uimit pe reprezentanţii instituţiei cu o vioară realizată din zahăr. Instrumentul este perfect funcţional şi a fost testat deja de profesionişti!
Cea mai lungă pânză pictată din lume „i-a băgat” pe elevii Liceului de Artă „Nicolae Tonitza” în Cartea Recordurilor.
Ajutaţi de UNICEF, ucenicii de la Arte au pictat o pânză de 3.464 m. Recordul a fost omolat în noiembrie 2006.
Hulită pentru dimensiunile sale uluitoare, dar şi pentru faptul că a fost construită de Nicolae Ceauşescu, Casa Poporului a făcut cunoscută România în lume. Mai mult, a intrat în World Records Academy pentru cea mai mare, cea mai scumpă şi cea mai grea clădire administrativă din lume.
Cea mai importantă operă a marelui Eminescu, Luceafărul, este apreciată nu doar pe plan naţional, ci şi internaţional. Datorită celor 98 de strofe, Luceafărul este catalogat de World Records Academy drept cel mai lung poem de dragoste.

Dansatori fără număr
Oltenii au intrat şi ei în Cartea Recordurilor cu o horă tradiţională la care au participat 13.828 de olteni! Recordul fusese deţinut anterior de Bulgaria, cu un număr de 11.600 de participanţi. Trebuie precizat că de fapt circa 15.000 de oameni au dănţuit în horă, însă organizatorii au avut pregătite doar cele 13.828 de ecusoane.

Câteva mii de târgovişteni, majoritatea elevi, au doborât recordul mondial la dans sincron în 2007. 2.600 de persoane au dansat simultan timp de şase minute pe melodia „Follow the lider” - The Soca Boys, în Piaţa Tricolorului din Târgovişte. Pentru că la faţa locului nu a fost niciun reprezentant Guinness World Record, organizatorii au trimis pentru validare mai multe înregistrări video şi fotografii. Şi recordul a fost omologat! (va urma)

Preşedintele Traian Băsescu, dublu „recordman mondial“

Deşi decretele sunt de obicei semnate de un preşedinte, în ceea ce-l priveşte pe şeful statului nostru, lucrurile stau altfel: World Records Academy a „decretat” în 2007 că Traian Băsescu este şeful de stat care a rezolvat cel mai repede o petiţie cetăţenească. La 18 aprilie, preşedintele român a răspuns prompt unei solicitări urgente şi a rezolvat problema în mai puţin de două ore, acordându-i post mortem Ordinul Naţional „Steaua României” profesorului Liviu Librescu. Profesorul a fost ucis în aprilie 2007 în atacul de la Universitatea americană Virginia Tech. Şeful statului român este, de altfel, de două ori menţionat în Cartea Recordurilor. La sfârşitul lui mai 2009, preşedintele a intrat iar, alături de 7.000 de români, în Cartea Recordurilor, graţie evenimentului petrecut la Alba-Iulia: Marea Îmbrăţişare (foto). Omologarea a fost efectuată de judecătorul Guinness Book, Paul Genny, care a parcurs pe bicicletă distanţa de aproape patru kilometri a lanţului uman.
În aprilie 2004, Kelemen Ida, o profesoară de aerobic din Sfântu Gheorghe, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a predat încontinuu 12 ore de aerobic. În acest interval, Ida nu a ieşit din sala de sport nici măcar la toaletă, a consumat un litru de lichide, câteva bucăţi de ciocolată şi o jumătate de cană cu zahăr.

World Records Academy vs Guinness Book

World Records Academy, fondată în SUA, se prezintă ca fiind principala organizaţie mondială ce atestă stabilirea unor recorduri mondiale. World Records Academy nu are nicio legătură cu Guinness World Records, care a lansat în 1955 faimoasa Carte a Recordurilor, publicată în prezent în peste 100 de ţări. Cei de la Guinness World Records se recomandă, la rândul lor, ca fiind autoritatea mondială recunoscută pentru omologarea recordurilor mondiale…