Main menu

header

780 30 1de Irina Ţolea şi Ştefania Băcanu

Deși atmosfera magică și relația de comunicare stabilite în timpul unui spectacol între public și actor nu pot fi înlocuite, produsul cultural continuă să pătrundă, cu ajutorul tehnologiei în casele românilor. Companiile de stat sau private oferă gratuit ori contra cost, accesul la spectacole și show-uri pentru toate gusturile. În continuare vă prezentăm câteva dintre spectacolele accesibile de acasă în această săptămână.

„Quartet”, patru mari artiști reuniți pe scena Teatrelli

În cadrul Campaniei #StămAcasă Compania Teatrelli, din București, a programat în această săptămână o producție de excepție, suplinită de jocul unor mari artiști autohtoni. Pe 10 mai, puteți viziona gratuit, online, spectacolul „Quartet”, în regia lui Dan Tudor. Autorul textului, Ronald Harwood, recompensat cu un Premiu Oscar pentru scenariul filmului „Pianistul”, ne propune un nou exercițiu menit să dezvăluie efectul magic pe care muzica îl poate avea. Piesa este o tragi-comedie care amintește de menirea fiecărui individ și de farmecul fiecărei vârste. Este povestea a patru mari artiști lirici, foste glorii ale scenei de operă, ajunși să-și petreacă iarna vieții într-un azil. Pregătirea unui spectacol aniversar susținut în fața celorlalți colegi de cămin îi transformă și reușește să trezească la viață trăiri adormite odată cu înaintarea în vârstă. Această înregistrare de arhivă vă oferă șansa de a vă reaminti de talentul și de spiritul a patru mari actori ai scenei românești dintre care doar doi mai sunt în viață. Adela Mărculescu, Costel Constantin și regretații Florina Cercel și Damian Crâșmaru și-au reunit forțele în acest recital emoționant, care nu întâmplător ilustrează pasiunea pentru artă. Spectacolul va fi disponibil în data mai sus-amintită pe pagina Companiei Teatrelli (www.teatrelli.com), la secțiunea spectacole online, în intervalul orar 18:00-23:00.

Week-end Silviu Purcărete la Teatrul Național din Sibiu

În dorința de a rămâne aproape de public, chiar și în această perioadă de izolare, Teatrul Național „Radu Stanca”, din Sibiu, difuzează gratuit în cadrul campaniei live#deacasă o serie de producții de succes din stagiunile anterioare. În acest week-end puteți viziona online două spectacole de excepție semnate de Silviu Purcărete. La 9 mai este programat spectacolul „Așteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett. Într-o perspectivă regizorală originală, conversația celor doi vagabonzi devine un prilej de a regăsi sentimente valoroase prea ușor date la o parte și uneori pierdute. Din distribuție fac parte: Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Andrei Văcariu. De asemenea, la 10 mai este programată difuzarea spectacolului „Oidip”, un scenariu original de Silviu Purcărete, după Sofocle. Deși este prezentată într-o viziune modernă, care îmbină realul cu imaginarul, piesa păstrează mesajul profund al tragediei grecești. Spectacolul îi are între protagoniști pe Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Veronica Arizancu și Cristina Stoleriu. Spectacolele sunt difuzate gratuit online pe pagina de internet a teatrului (www.tnrs.ro), dar și pe paginile de facebook și youtube ale instituției, începând cu ora 19:00.

„Allegro ma non troppo”, online la Teatrul Național din București

Teatrul Național din București oferă spectatorilor posibilitatea de a viziona online, în fiecare week-end câte un spectacol de succes din arhiva proprie. Astfel, la 8 mai (de la ora 16:00), la 9 și 10 mai (de la ora 18:00), puteți vedea spectacolul „Allegro ma non troppo”, de Ion Minulescu. Textul este o satiră elegantă la adresa societății autohtone din perioada interbelică, ale cărei moravuri sunt încă uimitor de actuale: milionari și politicieni care nu-și găsesc locul în societate, vedete construite peste noapte, mariaje convenționale și, bineînțeles, un șir de încurcături amoroase. Între protagoniști îi puteți descoperi pe: Eugen Cristea, Monica Davidescu, Gavril Pătru, Marius Rizea, Ileana Olteanu și Victoria Dicu. Spectacolul poate fi vizionat gratuit pe canalul de YouTube al Naționalului bucureștean.

Direcția 5, concert live de pe Terasa Teatrului Național din Capitală

Una dintre cele mai îndrăgite trupe de muzică pop-rock din România a pregătit o întâlnire specială cu fanii săi, într-o formulă care să respecte condițiile de izolare, impuse de pandemie. La 8 mai, de la ora 19:00, membrii trupei vor susține online concertul „Direcția 5 la voi acasă”, un show live accesibil pe platforma de streaming vStage.ro. Biletele în valoare de 50 de lei pot fi achiziționate online. Spectatorul primește în loc de un bilet de acces în sală un link care la ora începerii evenimentului îi facilitează vizionarea show-ului, direct din propria sufragerie. Concertul va fi transmis direct de pe terasa Teatrului Național din București, iar fanii vor putea asculta live atât hiturile care au consacrat trupa, dar și piese mai noi precum „Emoția”, „Ai un loc în lumea mea”, „Rămâne din noi dragostea” și multe alte surprize care vor face parte din albumul ce va fi lansat de Direcția 5 la sfârșitul acestui an.

„The Sunset Limited”, la UNTEATRU

În cadrul stagiunii unteatru#lavoiacasa, în această săptămână Compania UNTEATRU, din Capitală, propune publicului vizionarea unor noi spectacole transmise live. Astfel la 8 mai este difuzat spectacolul „Conu’ Leonida față cu reacțiunea”, de I.L. Caragiale, în regia lui Florin Liță. Celebra farsă care ilustrează comic efectul exagerat de manipulare al presei, prinde viață cu ajutorul actorilor Cristina Casian, Florina Gleznea și Ionuț Grama. De asemenea, la 10 mai este programat spectacolul „The Sunset Limited”, de Cormac McCarthy, a cărui regie este semnată de Andrei și Andreea Grosu. Textul aduce în fața spectatorului confruntarea dintre două viziuni diferite asupra lumii. Într-o întâlnire întâmplătoare pe un peron de gară, doi necunoscuți ajung să se confeseze și să descopere împreună adevăruri ascunse despre sine și cei din jur, despre iubire și provocările destinului. În rolurile celor doi protagoniști îi puteți vedea pe Șerban Pavlu și Richard Bovnoczki. Biletele pot fi achiziționate online, spectatorul primind un cod care permite vizionarea online a spectacolului. Piesele sunt transmise live de la sediul UNTEATRU, pe platforma pvp.tomtix.ro/unteatru, de la ora 20:00.

Lucian Blaga, celebrat prin momente susţinute virtual de actori celebri

Cum în această săptămână se împlinesc 125 de ani de la nașterea poetului, dramaturgului, filosofului și diplomatului Lucian Blaga, Teatrul Dramaturgilor Români împreună cu Biblioteca Metropolitană București organizează proiectul cultural - educațional „Vei plânge mult ori vei zâmbi?”, un inedit eveniment virtual menit să încurajeze publicul de toate vârstele să redescopere lirica lui Blaga. Astfel, până pe 9 mai, pe paginile de internet și de Facebook ale celor două instituții, Maia Morgenstern, Adriana Trandafir, George Mihăiță, Marius Bodochi, Emilia Popescu, Costel Constantin, Monica Davidescu, Amalia Ciolan, Rodica Popescu Bitănescu și mulți alți artiști îndrăgiți vă dau întâlnire pentru a va reaminti de creația marelui poet român, recitând unele dintre cele mai frumoase poeme ale sale.