Main menu

header

780 32 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Supraomenesc! Așa este considerat Daniel Tammet de majoritatea cercetătorilor care au încercat să înțeleagă ce se întâmplă în mintea lui, sfârșind prin a afirma că bărbatul reprezintă oamenii care vor trăi în viitor. La doar 41 de ani, acesta a devenit celebru după ce a recitat în public, timp de cinci ore, cu o lejeritate incredibilă, primele 22.514 zecimale ale numărului pi. Fără nicio urmă de greșeală. Iar abilitățile celui considerat geniul viitorului nu se opresc aici.

Creierul său a suferit modificări uriașe după ce au dispărut crizele de epilepsie

Lumea lui este formată dintr-un amalgam de sunete, numere, cuvinte și culori care se îmbină între ele într-un ritm pe care doar Daniel Tammet îl poate înțelege. Supraomenescul personaj s-a născut la 31 ianuarie 1979, în estul Londrei, fiind al nouălea copil la părinți. Dar copilăria l-a marcat profund, pentru că a fost diagnosticat cu una dintre cele mai grave boli, epilepsia, iar până la vârsta de 4 ani crizele specifice afecțiunii s-au repetat mereu. Într-o zi însă, maladia a dispărut cu desăvârșire fără ca vreun medic să găsească vreo explicație, iar creierul lui Daniel a suferit modificări uluitoare, în sensul că nivelul său de inteligență a devenit unul foarte mare. Acesta este și motivul pentru care a fost diagnosticat de oamenii de știință cu savantism, o maladie extrem de rară, ce se aseamănă foarte mult cu autismul și se caracterizează printr-o inteligență excesivă.

„Numerele au fost lentila mea”

Daniel a fost pasionat de matematică de când a scăpat inexplicabil de epilepsie, declarând că „Văd numerele. E straniu. Văd imagini forme și modele. Aproape ca un pătrat, dar cu textura unor picături de ploaie, pulsări aproape. Ceva care se reflectă, arată aproape metalic, poate ca un puls de lumină. (...) Numerele au fost lentila mea, modul prin care mă uitam la lumea din jurul meu. Așa că mereu număram lucruri, și mă uitam la ceva și mă gândeam că ăsta arată ca 131, ăsta arată ca 52, și mă gândeam mereu că tot așa experimentează și alții numerele. Că acesta este un lucru normal”. Mai mult, mama sa a afirmat că băiatul a plâns aproape continuu până la vârsta de 2 ani, iar cât timp a fost la școală, prefera ca în pauze să studieze modelele frunzelor și ale scoarței, care au complexitatea și structura numerelor pe care le vede acum.

Daniel Tammet învață o limbă străină și o vorbește fluent după doar o săptămână, iar până acum știe nouă, respectiv franceza, finlandeza, germana, spaniola, lituaniana, islandeza, galeza, esperanto (n.r. - este cea mai răspândită dintre limbile artificiale) și româna

O apariţie de pe altă planetă?

Să fie obsesia pe care o are pentru matematică explicația puterii sale, dat fiind faptul că Daniel spune că execută comenzi matematice, fără să fie nevoit să gândească? Nimeni nu poate răspunde la această întrebare, în timp ce Daniel încearcă să dea câteva explicații. El susține că vede numărul 1 „ca și când cineva mi-ar trânti o lanternă în față”, numărul 2 îl percepe ca o mișcare de la dreapta la stânga, în timp ce numărul 5 este ca sunetul unui val care se sparge de stânci. Dacă numărul 9 este cel mai înalt, cel mai mic în viziunea geniului este 6, pe care îl simte „de multe ori ca o absență a ceva, ca un abis… o gaură neagră”. Și tot fantasticul bărbat menționează că percepe fiecare număr până la 10.000 ca o formă sau imagine distinctă. Spre deosebire de alte persoane diagnosticate tot cu sindromul savantului, Daniel e un tip extrem de sociabil, independent, care nu are nimic din trăsă- turile unui autist, trăind frumos alături de semenii săi. Cu superputeri de percepție și de memorie, specialiștii se întreabă dacă nu cumva Daniel Tammet este o apariție de pe o altă planetă.