Main menu

header

778 28 1de Călin Popa şi Adrian Barna

În principiu, turiştii pot vizita orice loc de pe Pământ dacă îşi doresc acest lucru, mai puţin în această perioadă, când omenirea se confruntă cu pandemia de COVID-19. Totuşi, există spații în care este absolut interzis accesul vizitatorilor. Intrarea într-unul dintre locurile în care nu se poate pătrunde, indiferent dacă sunt naturale sau create de om, poate aduce pedepse severe.

Capela din Tablet, Etiopia

778 28 2Turiştii care ajung în Etiopia și ar dori să viziteze Capela din Tablet nu o pot face, în ciuda faimei locului. Aici se crede că este adăpostit Chivotul Legământului, piesă sacră, păzită de o virgină desemnată anume, care nu are voie să părăsească spațiul capelei niciodată. Misterul este atât de deplin, încât, în afară de păzitoarea desemnată și gardianul oficial al așezământului, nici chiar liderul Bisericii Etiopiei nu poate vedea Chivotul. Este foarte adevărat că mulți afirmă că de fapt obiectul nici nu există, fiind rodul unei secretomanii bine păstrate. Dar asta nu împiedică pelerinii să vină până la porțile Capelei cu miile, în fiecare an.

Munţii Pădurea Boemiei, California

Unii dintre cei mai bogaţi, mai puternici şi mai cunoscuţi oameni din lume ajung pe această frumuseţe californiană pentru a organiza petreceri sălbatice. Oricine încearcă să intre neinvitat ajunge… la închisoare. Și asta pentru că acest spațiu este destinat unui soi de club exclusivist, din care se pare că au făcut parte chiar cinci președinți ai SUA, și care organizează încă din secolul al XIX-lea petreceri private, departe de ochii muritorilor de rând.

Peşterile Lascaux, Franţa

În peșterile Lascaux, din Franța, există minunate și prețioase picturi preistorice. Deschise cândva publicului, aceste spații au fost închise în 1963, în încercarea de a le salva de la distrugere. Turiștii se perindau în număr de peste 1.200 pe zi, iar modificările de lumină și de umiditate au periclitat peșterile. În plus, vizitatorii obişnuiau să tragă de ziduri, pentru a pleca acasă cu bucăţi din desenele murale.

Insula Surtsey

778 28 3Această mică insulă a fost creată în timpul erupţiilor vulcanice oceanice din anii 1960. Se află în sudul Islandei, iar accesul nu este permis, deoarece oamenii de ştiinţă studiază ecosistemul pentru a încerca să înţeleagă cum se transformă o insulă complet nouă într-un habitat care susține viața. Orice tentativă ilicită de a fi introduși cartofi sau roșii a fost eliminată imediat de oamenii de știință, care sunt deciși să observe modul natural în care viața colonizează o formațiune geologic nou apărută.

North Sentinel Island

North Sentinel este parte a Insulelor Andaman, din Golful Bengal, iar aici locuiesc reprezentanţi ai tribului Santinelei, oameni foarte periculoși, care evită orice contact cu civilizaţia şi ripostează cu înverşunare în fața oricărei intruziuni. Specialiștii presupun că aborigenii au trăit izolaţi până la 60.000 de ani în aceste locuri și îşi apără în mod activ teritoriul propriu: în anul 2004, au tras săgeţi într-un elicopter al Guvernului indian, care le-a făcut o „vizită” după un tsunami. Victime au fost și pescari rătăciţi - după uciderea acestora, autorităţile indiene au cerut cetăţenilor să stea departe de oamenii din tribul Santinelei şi de pământul lor. În anul 2006, estimările arătau că tribul este alcătuit din aproximativ 400 de oameni. Chiar dacă nu ar fi locuită de indigeni, insula însăși este periculoasă, accesibilă doar pentru aproximativ două luni pe an.

Insula Gruinard

În anul 1942, Guvernul britanic a cumpărat insula scoţiană Gryuinard pentru testarea unor arme biologice, printre care antraxul. Până în anii ’80, insula a fost unul dintre cele mai mortale locuri de pe planetă. Abia în 1986 oamenii de ştiinţă s-au ocupat de „curăţarea” spațiului otrăvit, iar în anul 1990 a fost declarată ca fiind sigură, însă nimeni nu s-a grăbit să locuiască acolo. Arheologii avertizează că sporii de antrax au rămas în solul insulei, ceea ce înseamnă că aceasta nu va fi locuibilă timp de sute de ani de acum încolo.

Zona 51, Nevada, SUA

Nu mai este un secret de multă vreme că în Zona 51, din Nevada, este interzis accesul. Dacă turiştii ajung oriunde în apropierea locului, vor fi luaţi la întrebări de agenţi FBI sau CIA. Măsurile de securitate sunt excepționale pentru păstrarea secretelor care se ascund aici: nu doar civilii, ci și mare parte dintre militarii Statelor Unite au accesul interzis, zona nu poate fi survolată, camerele de supraveghere și armamentul existent aici sunt verificate cu regularitate, există senzori îngropați care detectează orice mișcare, iar piloții care exersează zboruri militare și nu se supun interdicției riscă sancțiuni grave.

Templul Ise, Japonia

778 28 4În Japonia, unul dintre cele mai venerate spații este lăcaşul de cult Ise Jingu. Templul este înconjurat de un gard de lemn foarte înalt, iar în interior pot intra doar preoţii şi membrii Familiei Imperiale. Până în anul 1945, Templul Ise a fost un loc la care se ajungea foarte greu: acesta a fost separat de lumea exterioară de râul Miyagawa, care simboliza graniţa „pământului sacru”. Călugărilor le era interzis să traverseze râul: se credea că acest fapt constituie o încălcare a sfinţeniei altarului şi va aduce răul asupra întregii Japonii.

Camera 39, Coreea de Nord

Încercarea de a pătrunde în Camera 39, din Coreea de Nord, este practic imposibilă. Se crede că în acest spațiu sunt produse droguri, vândute mai apoi pe piața neagră. Departamentul a fost înființat de Kim Il Sung, primul lider al Dinastiei Kim, cu scopul de a aduce bani. Experții estimează că țara câștigă anual între 500 de milioane și 1 miliard de dolari din ceea ce se produce în interiorul celebrului spațiu. Speculațiile afirmă chiar că succesul acțiunilor din acel departament sunt vitale pentru continuarea programelor nucleare ale lui Kim Jong Un.

Cripta mormonă

778 28 4Construită în interiorul unui munte, biserica mormonă din SUA are accesul blocat pentru publicul larg și chiar și pentru membrii cultului. Există câteva birouri administrative și foarte puține persoane care au voie în interior. Fondatorii așezământului susțin că în interior se află depozitate documente cu date statistice, dar misterul din jurul clădirii a sporit speculațiile - securitatea de aici este mult prea strictă, iar scepticii atrag atenția, de asemenea, și asupra faptului că spațiul este construit astfel încât să reziste unui atac nuclear, lucru care pune încă o dată la îndoială informațiile oficiale furnizate de reprezentanții acestei biserici.

Metroul 2, Moscova

Guvernul rus refuză să vorbească despre subiectul Metroul 2. Construcția se crede că a fost începută pe vremea lui Iosif Stalin, sistemul de transport fiind realizat în paralel cu cel public. Misterul înconjoară proiectul, considerat o cale de a simplifica transportul obiectelor secrete - și nu numai - pe tot teritoriul Moscovei. Rețeaua leagă Kremlinul de sediul Serviciilor Secrete Ruse (FSB), de un aeroport și de alte locuri strategice. Informații despre acest „oraș subteran” au apărut în Occident pentru prima dată în 1992, dar nici astăzi nu se știu mai multe despre spațiul complet interzis accesului publicului.

Seiful rețetei Coca-Cola

În anul 1886, farmacistul John S. Pemberton a creat celebra formulă a băuturii Coca-Cola. Rețeta a fost ținută pentru o lungă perioadă într-un seif al unei bănci, iar în anul 2011, compania a decis mutarea formulei vechi de peste un secol. Seiful numit „Lumea Coca-Cola” poate fi vizitat doar în condiții de maximă securitate, doritorilor fiindu-le permis să vadă încăperea unde este ținută rețeta. În prezent, există doar câteva persoane care știu formula secretă, iar acestea nu au voie să zboare cu avionul în același timp...

Arhivele Vaticanului

778 28 6Arhivele secrete din Vatican conțin importante documente istorice. În vasta diversitate a obiectelor deținute de Sfântul Scaun se regăsesc scrisori ale lui Michelangelo, ale capetelor încoronate ale Europei, alte documente neprețuite. Pentru a avea acces la aceste arhive, este necesară aprobarea personală a Papei. Se estimează că rafturile, puse cap la cap, s-ar întinde pe o distanță de aproximativ 84 de kilometri. Pentru anumite documente există posibilitatea de a face o cerere pentru a le putea accesa, dar sub niciun pretext nu se poate pătrunde în clădire.

Ilha da Queimada Grande, Brazilia

Ilha da Queimada Grande este situată în Atlantic, la circa 144 de kilometri de zona costieră a oraşului Sao Paulo, din Brazilia. Deşi arată fascinant, această întindere ascunde un secret teribil: găzduieşte mii de vipere Vârf de lance aurii, o specie ucigaşă, extrem de periculoasă. Veninul acestei reptile este de cinci ori mai puternic decât cel al altor exemplare din această specie - în cazul unei muşcături, persoana moare aproape instantaneu. Singurii cărora le este permisă pătrunderea pe insulă sunt oamenii de ştiinţă care vor să studieze locul. Pe de altă parte, Insula Ilha da Queimada Grande arată ca un colţ de Rai, ferită de intervenția umană.

În Muzeul de Spionaj din Jiangsu, China, pot intra doar chinezi, întrucât aici pot fi văzute mărturii din 1927, de când s-a înființat departamentul de spionaj al Comitetului Central al Partidului Comunist - arme camuflate în rujuri, monede goale folosite pentru a ascunde documente sau hărți dosite între paginile cărților

Poveglia, Italia

Între Veneţia şi Lido există Insula mică din Poveglia, unde nu intră nimeni. Cu mult timp în urmă, aici a funcționat un spital de boli mintale, unde se presupune că au fost făcute experimente asupra pacienţilor, aceştia fiind torturaţi și supuși unor teste extreme, uneori până la moarte. Spațiul s-a închis abia în anii 1960, iar pentru că localnicii cred cu tărie, până în zilele noastre, că locul este bântuit, administraţia locală a interzis oricui să-l viziteze. Excepție fac unele „show”-uri paranormale care nu adună prea mulți doritori. Pe de altă parte, stabilimentul din Poveglia a stat la baza mai multor lucrări literare.

Un spațiu interzis vizitatorilor, deși nu secret, este dormitorul Reginei Marii Britanii, în care intrarea este echivalentă cu încălcarea legii

Rezerva internaţională de seminţe din Svalbard

Descrisă de specialiști ca fiind „cea mai importantă clădire din lume”, Rezerva internațională de semințe din Svalbard este spațiul care conține mostre a peste 4.000 de specii diferite de semințe. Proiectul a pornit de la ideea conservării celor mai importante semințe și utilizarea acestora în cazul unui dezastru global. Clădirea funcționează precum un depozit, permițându-le guvernelor din întreaga lume să aducă exemplare, pentru a fi ținute în siguranță. Buncărul este dotat cu un sistem foarte avansat de siguranță și doar câțiva oameni au acces în interior.

Ascunse amatorilor de tururi virtuale

Serviciul Google Maps este ideal pentru a călători pe Terra din fața monitoarelor, însă nu toate locurile din lume pot fi vizitate virtual. Printre interdicții se numără Palatul Regal din Amsterdam, inclusiv grajdurile regale, Aeroportul Internațional Buffalo, din Niagara, Parcul Național Tantauco, din Chile, care găzduiește o mulțime de specii pe cale de dispariție, barajul Keowee, din Carolina de Sud, o zonă extinsă din tundra siberiană, ținută „la secret” de Rusia, care este acuzată că distorsionează imaginile, Aeroportul Minami Torishima, din Japonia, care găzduiește forțele de apărare navale ale țării, clădirea Michael Aaf, din Utah, spațiu pe care Armata americană îl folosește pentru a testa arme biologice și chimice, centrala electrică a Universității Utah, alte orașe și baze militare și navale sau anumite proprietăți private.