Main menu

header

778 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

În toate colțurile lumii confruntarea cu noul coronavirus i-a făcut pe oameni să înțeleagă sensul izolării așa cum nu-l cunoșteau până acum. Nevoia de comunicare, de interacțiune și de evadare din cotidian sunt mai acute acum, în condițiile carantinei prelungite. Tocmai de aceea tot mai multe instituții de cultură autohtone și străine au ales să păstreze relația cu publicul, depășind barierele fizice și aducând cu ajutorul tehnologiei actul cultural în casele spectatorilor. În continuare vă prezentăm ce spectacole puteți viziona în această săptămână, în siguranță, de acasă.

Comedia „Amor Amar”, la Teatrelli

La un click distanță, pe pagina oficială a Companiei Teatrelli din București puteți viziona gratuit o comedie fabuloasă, cu protagoniști de excepție. Pe 26 aprilie este programat spectacolul „Amor Amar”, în regia lui Mircea Cornișteanu. Piesa ilustrează confruntarea plină de vervă și umor dintre două cupluri, din generații diferite, pe marginea căsniciei. Din distribuție fac parte: Monica Davidescu, Liviu Lucaci, Simona Popescu și Mircea Constantinescu. Amintim că spectacolele sunt disponibile pe pagina Teatrelli în intervalul orar 18:00-23:00.

Spectacole live la UNTEATRU

Compania UNTEATRU din Capitală continuă stagiunea live#deacasă. Programul spectacolelor din această săptămână este: 23 aprilie - „Poezia Visului”, de Miriam Răducanu, un elogiu artistic dedicat marelui actor Emil Botta, avându-l ca protagonist pe Lari Giorgescu; 24 aprilie - „Moscova-Petușki”, de V. Erofeev, în regia Theo- dorei Herghelegiu, un one-man-show de zile mari susținut de Richard Bovnoczki; 25 aprilie - „Amalia respiră adânc”, de Alina Nelega, o călătorie în timp ce urmărește destinul unei românce ce traversează perioada comunistă; 26 aprilie - „Eine Kleine Nacht Music”, un spectacol de teatru coregrafic marca Gigi Căciuleanu. Biletele pot fi cumpărate online, spectatorul primind în loc de celebrul tichet cu rândul și locul o parolă care îi permite vizionarea online a spectacolului. Piesele sunt transmise live de la sediul UNTEATRU, pe platforma pvp.tomtix.ro/unteatru, de la ora 20:00.

Noi spectacole oferite de Teatrul Național din Iași

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a mai adăugat două spectacole pe afișul stagiunii sale online. Astfel, pe contul de YouTube sau în categoria Noutăți de pe site-ul instituției puteți viziona acum gratuit spectacolul „Domnul Swedenborg vrea să viseze”, un musical semnat de Mihai Mănuțiu, pe muzica originală a lui Șerban Ursachi. Din distribuție fac parte: Radu Ghilaș, Cosmin Maxim, Doru Aftanasiu, Tatiana Ionesi, Oana Sandu și Alina Mîndru. De asemenea, Naționalul ieșean pune la dispoziția publicului înregistrarea spectacolului „Unu+Unu”, de Lucian Dan Teodorovici, o tragi-comedie pe tema manipulării mediatice, extrem de actuale. Spectacolele rămân disponibile online timp de o săptămână.

Povești cu tâlc pentru cei mici, oferite de Teatrul Ion Creangă din Capitală

Teatrul Ion Creangă, din București, a pregătit pentru micii spectatori o selecție de spectacole, grupate pe categorii de vârstă, ce pot fi urmărite gratuit pe pagina de Facebook a instituției după următorul program: pe 23 aprilie, de la ora 18:00 - „Pernuța somnoroasă”, o poveste fascinantă care îi poartă pe cei mici în diverse locații magice; pe 24 aprilie, de la ora 18:00 - „Amintiri dintr-o valiză”, un spectacol amuzant, care transformă neașteptat obiectele din jur în personaje de vis; pe 25 aprilie, de la ora 11:00 - „A 12-a noapte”, după W. Shakespeare, avându-i printre protagoniști pe Alexandrina Halic, Alexandru Gheorghiu, Mihai Verbițchi, Adela Bengescu și Ilinca Atanasiu; pe 26 aprilie, de la ora 11:00 - „Bekkanko”, un spectacol ce definește, odată cu experiențele căpcăunului blând, atras de lumea oamenilor, noțiunile de bine, rău, acceptare, dragoste și nedreptate. Toate înregistrările rămân active în secțiunea #Videos a paginii Teatrului Ion Creangă timp de trei ore de la publicare.

Mari artiști lirici ai lumii, la Gala Online de la Metropolitan Opera

778 30 2Opera Metropolitană din New York continuă difuzarea gratuită a înregistrărilor reprezentative din colecția lirică a ultimilor 14 ani. Pe 23 aprilie este programat spectacolul „Văduva veselă”, de Franz Lehar, o înregistrare a premierei din ianuarie 2015, având-o în rolul principal pe Renée Fleming. Duetele și superbele acorduri de vals se bucură de interpretarea Orchestrei și Corului Operei Metropolitane, conduse de la pupitru de Sir Andrew Davis. Pe 24 aprilie puteți urmării o variantă de excepție a spectacolului „Traviata” de Giuseppe Verdi. Spectacolul se distinge prin prestația strălucită a sopranei franceze Natalie Dessay, în rolul Violetei, alături de protagoniștii Matthew Polenzani și Dmitri Hvorostovsky. De asemenea, pe 26 aprilie puteți urmării spectacolul „Cenușăreasa”, de G. Rossini, avându-i în rolurile principale pe tânăra mezzo-soprană Joyce DiDonato și pe tenorul Juan Diego Florez. Spectacolele sunt difuzate în datele amintite pe pagina metopera.org, începând cu ora 19:30 și sunt disponibile timp de 23 de ore. În plus, din dorința de a împărtășii cu publicul bucuria muzicii în această perioadă marcată de evenimente dramatice, Opera Metropolitană din New York organizează un demers fără precedent: Gala Virtuală „De Acasă”. Peste 40 de artiști lirici de prestigiu din întreaga lume vor cânta live, fiecare din propria locuință, într-un spectacol live transmis pe 25 aprilie, de la ora 13:00, pe site-ul operei. Între protagoniștii ineditei reprezentații lirice se numără: Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak, David Chan, Stephen Costello și Yoon Kwon Costello, Diana Damrau, Michael Fabiano, Erin Morley, Anna Netrebko, Yusif Eyvazov, Nadine Sierra și Ambrogio Maestri. Înregistrarea Galei va rămâne disponibilă online până pe 26 aprilie la ora 18:30.

Producții avangardiste transmise de Teatrul Bolshoi din Moscova

Impresionată de feedback-ul primit de la spectatorii loiali din întreaga lume, echipa Teatrului din Moscova continuă seria de transmisii online pe canalul său de YouTube. Astfel, în stagiunea virtuală de la Bolshoi se adaugă spectacolul „Un erou al timpului nostru”, disponibil din data de 25 aprilie, un balet inspirat de celebrul roman al lui Mihail Lermontov, pe muzica Ilyei Demutsky. De asemenea, pe 29 aprilie Bolshoi difuzează spectacolul de operă „Katerina Izmailova”, de Dmitry Shostakovich și Alexander Preis, o adaptare după romanul „Lady Macbeth din districtul Mtsensk” de Nikolai Leskov. Opera reflectă destinul tragic al unei femei din Rusia secolului al XIX-lea. Din distribuție fac parte: Elena Popovskaya, Dmitry Golovnin, Stanislav Mostovoy și Taras Sokhiev. Amintim că înregistrările sunt difuzate începând cu ora 19:00 (ora Moscovei) și rămân disponibile timp de 24 de ore.