Main menu

header

772 10 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Indiferent cât de mult v-ați dori să aveți o viață fără probleme, sunt situații grele cărora trebuie să le faceți față. Iată câteva sfaturi care vă vor fi de un real ajutor pentru depășirea momentelor complicate.

Nu vă mai plângeți!

Treceți printr-o perioadă proastă și aveți senzația că totul s-a sfârșit? Nicidecum, este doar un moment pe care trebuie să îl gestionați așa cum scrie la carte. Cum? În primul rând, trebuie să încetați să vă mai plângeți, în loc să căutați cele mai bune soluții. V-ați gândit vreodată că odată ce nu vă convine nimic, de fapt sunteți singurii vinovați că viața vi s-a transformat într-o adevărată dramă? V-ar fi mult mai ușor dacă ați încerca să vedeți care e miezul problemei și, mai ales, dacă ați reuși să înțelegeți unde greșiți. Nimic nu este atât de grav precum pare la prima vedere. Eliminați odată pentru totdeauna factorii care vă deranjează și priviți problema ca și când ați fi doar un simplu spectator. Nu uitați că nu există situație care să nu fie depășită, cu o singură condiție: să fiți oameni puternici.

Renunțați la relațiile toxice

Vă simțiți copleșiți de probleme și vedeți totul în negru? E cea mai mare greșeală pe care o puteți face. Înlăturați negativitatea din viață, indiferent cât de gravă este situația prin care treceți. În altă ordine de idei, este foarte important, spun specialiștii, să faceți o evaluare corectă a relațiilor din viață, pentru a le depista pe cele toxice. E foarte adevărat că orice om are nevoie de un prieten, de cineva căruia să i se confeseze, însă v-ați gândit vreodată că sunt mulți cei care vă sunt alături doar pentru că au ceva de câștigat? Cu siguranță, nu aveți nevoie de așa ceva. Nu trebuie să aruncați oamenii, însă trebuie să reduceți la minimum ce nu vă face bine. Nu trebuie să uitați niciodată că odată ce veți învăța să aveți încredere în propria persoană, veți putea să trăiți așa cum vă doriți.

Lăsați empatiile deoparte

Vă așteptați ca întotdeauna lumea să fie de acord cu ce gândiți, iar de aici până la a intra într-o pasă proastă când constați că nu e tocmai ce vreți, nu mai e decât un pas. Oamenii empatizează cu greu și poate că ar trebui să faceți la fel. Dacă cineva nu e de acord cu ce spuneți sau ce faceți, nu trebuie să vă pună pe gânduri. Pur și simplu, așa sunt oamenii construiți. Pe de altă parte, nu vă mai așteptați ca ceilalți să fie perfecți și să nu facă niciun fel de greșeli. Dacă vă veți crea acea imagine, veți sfârși prin a fi distruși. A face greșeli e un lucru obișnuit și toată lumea le face. Mai devreme sau mai târziu.

Nimeni nu vă va citi gândurile

Sunteți uneori atât de triști încât aveți senzația că toată lumea și-a dat seama? Nimic mai neadevărat. Nu toți au spiritul de observație atât de bine dezvoltat, încât să știe și să înțeleagă ce se petrece în jur. În consecință, nu vă supărați pe aceștia, pentru că nu faceți altceva decât să vă alimentați negativ starea în care vă aflați. Nimeni nu poate ști ce simțiți dacă nu veți spune ce aveți pe suflet. În plus, oamenii cu mare greutate le poartă de grijă celorlalți. Ce înseamnă asta? Dacă ați căzut, să nu credeți că va veni cineva să vă ridice de la pământ. Mai ales că e posibil ca alții să aibă probleme și mai grave și să încerce să le ascundă cât pot de mult.

Oamenii nu se schimbă niciodată brusc

Totuși, dacă cei din jur nu vă ajută în secunda doi în care ați expus datele problemei, nu înseamnă că nu le pasă, ci pur și simplu sunt momente în care sunt depășiți de situație. Se spune că dacă oamenii s-ar înțelege mereu bine unii pe ceilalți, lumea ar fi perfectă. Doar că nu e deloc așa. Dacă ați fost nedreptățiți de cineva, încercați să înțelegeți și acea persoană. Există posibilitatea să nu aibă o relație bună nici măcar cu ea însăși, aceasta fiind cauza pentru care nu e în stare să îi trateze așa cum trebuie pe cei din jur. În altă ordine de idei, când vă veți da seama că oamenii nu își schimbă niciodată comportamentul brusc, veți deveni mult mai fericiți. Spunându-i cuiva cum să gândească sau cum să se comporte, nu faceți altceva decât să vă stresați din ce în ce mai mult, ba chiar ar putea duce la destrămarea definitivă a relației. Oamenii se schimbă mereu, dar nu totdeauna doar în bine.

Rezolvați problemele rând pe rând

Ce trebuie să faceți pentru a găsi fericirea și a trece cât mai bine peste momentele dificile din viață? Un prim lucru, spun neurologii, este să începeți să rezolvați problemele rând pe rând. Și nu vă mințiți. Gândiți cu calm și doar atunci veți găsi soluția cea mai potrivită. Specialiștii spun că, de fiecare dată când luați o decizie bună, creierul se liniștește și vă lasă să aveți o viziune pozitivă asupra vieții. Trebuie să învățați să spuneți cât mai des mulțumesc. Odată ce vă veți concentra doar asupra amintirilor pozitive, în creier se va declanșa producția de serotonină, care ajută la înlocuirea anxietății și a iritabilității cu bucurie și mult optimism.

Oferiți îmbrățișări!

Neurologii susțin că de fiecare dată când învățați ceva nou, creierul se dezvoltă și eliberează un neurotransmițător al fericirii. În cazul în care aveți o durere fizică, cel mai de folos vă este să dați și să primiți cât mai multe îmbrățișări. Niciodată nu trebuie să uitați că o îmbrățișare tăcută spune mai mult decât o mie de cuvinte. Nu vă mai concentrați niciodată, spun oamenii de știință, decât pe amintirile pozitive, dar și pe viitor. Procedând astfel, va crește nivelul de serotonină și veți anticipa lucrurile bune care vor veni și veți începe să gândiți din ce în ce mai pozitiv.

Teatrul, muzica de calitate, filmele, cititul unei cărţi de dezvoltare personală sau unui roman vă ajută să ieşiți puţin din mijlocul problemelor

Ieşiţi la soare!

Aveți atât de multe probleme pe cap, încât nu mai puteți dormi? Începeţi să faceți yoga și luați suplimente naturale care să vă îmbunătățească calitatea somnului. Soarele este cel mai bun prieten al oamenilor depresivi și cu multe probleme. Și asta pentru că vitamina D pe care o luați de la soare joacă, de asemenea, un rol important în producția de serotonină. Așadar, ori de câte ori vă simțiți demoralizați, stresați sau anxioși, mergeți prin soare și absorbiți câteva raze. Veți vedea rapid diferența. Și… faceți mișcare. Vă veți îmbogăți starea de spirit, vă veți simți mai bine, durerile vor fi ameliorate și veți căpăta o atitudine mult mai pozitivă și, în final, veți reuși să scăpați de problemele care nu vă dau pace.