Main menu

header

770 10 1de Ştefania Băcanu şi Carmen Bădulescu

Interpretarea trăsăturilor faciale este prima formă de comunicare între oameni. Fiecare rid, fiecare trăsătură sau formă a componentelor feţei, toate spun lucruri despre tine. În plus, poţi cunoaşte un om cu o simplă analiză a fizionomiei. Cum reacţionează, cum gândeşte, cum şi ce simte. Ciprian Cucu (medalion), fizionomist şi consilier în dezvoltare personală, ne-a introdus în tainele citirii chipului, cum se realizează, ce putem obţine şi la ce ajută.

„Putem să cunoaştem omul sub toate aspectele”

770 10 2- Ce este face reading-ul şi în ce constă?

- Face-reading-ul în sine, este, după cum îi spune şi numele, arta citirii chipului. Acest lucru se poate face prin două modalităţi, depinde ce ne interesează mai exact! O modalitate sau tehnică este aceea de a citi gesturile, micro şi macroexpresiile faciale care, interpretate cum trebuie, ne pot da „de gol” într-o anumită situaţie prin descifrarea adevărului pe moment. A doua tehnică, numită „fizionomie”, se ocupă mai degrabă cu citirea trăsăturilor faciale, trasarea tiparelor comportamentale şi temperamentale ale fiecăruia. Diferenţa e că în prima modalitate analizăm expresiile de moment, în schimb în fizionomie punem accent pe trăsăturile faciale aşa cum sunt ele. Omul poate învăţa cum să reacţioneze în diferite situaţii, dar trăsăturile lui, cum ar fi nasul, gura, ochii, fruntea, sunt trăsături care nu se modifică chiar de la o secundă la alta şi acestea ne arată, îndeosebi, intenţia din spate. Prin această tehnică, putem să cunoaştem omul sub toate aspectele.

- Este o analiză a feţei ce ţine şi de psihologie?

- Absolut! Dar nu e necesar să fii psiholog ca să fii fizionomist! Trebuie, înainte de toate, să îţi doreşti să te înţelegi pe tine ca să poţi, ulterior, să-i înţelegi pe ceilalţi. Expun des următorul citat: „Poţi să vezi în celălalt doar ceea ce se află deja în tine”. Să fiu sincer, cu toţii suntem fizionomişti din naştere. De mici ni s-a povestit cum arată personajele pozitive din basme, personajele negative, cum era Harap-Alb, cum era Spânul şi uite aşa, fără să ne dăm seama, am început deja să ne formăm opinii proprii despre oameni, respectiv cum arată un om rău, un om bun, un om frumos sau unul urât. Se întâmplă să întâlnim o persoană pe care nu am văzut-o niciodată, dar, totuşi, să nu avem o atracţie aşa mare faţă de acea persoană, până la a ne fi chiar antipatică, fără să ne fi făcut nimic în prealabil. Sunt şi persoane care au o intuiţie dezvoltată.

„E un instrument care se poate transforma în armă”

770 10 3- Ce poate spune faţa ta despre tine?

- Enorm de multe lucruri! Vorbim despre cunoaşterea omului sub toate aspectele lui, luăm toată piramida nevoilor. E un instrument care, într-adevăr, foarte uşor se poate transforma în armă. Plecăm de la a te cunoaşte mai bine pe tine sub toate formele, de la minusuri şi plusuri până la carieră, sănătate, observarea compatibilităţii într-un cuplu, ce tip de partener ţi se potriveşte conform fizionomiei, care îţi sunt emoţiile de bază în urma cărora tinzi să iei cel mai des decizii în viaţă şi cum să lucrezi cu ele, îmbunătăţirea relaţiilor cu cei din jurul tău, familia, atingând chiar şi domenii ce ţin de sănătate sau de operaţii estetice.

- Cum se realizează citirea?

- Ca să începi o analiză facială trebuie să ai mereu o întrebare în minte de la care pleci: „Ce anume doreşti, ce te interesează să afli de la persoana respectivă?”. Poate vrei să ştii cum să-l abordezi pentru a intra într-o primă discuţie. Deodată, ai un scop în minte şi cunoşti unde să te uiţi, începi să analizezi şi să faci legături între trăsături. Niciodată nu vom analiza, însă, un om după o singură trăsătură. Se foloseşte foarte mult „Regula lui 3”. Cu alte cuvinte, aceeaşi informaţie trebuie să fie în minimum trei locuri ca să putem expune ceva sigur despre acel om. Dacă un om are părul gros, spaţiu îngust între sprâncene şi ochi şi gâtul scurt, printre altele, putem sustrage din toate aceste trei trăsături că vorbim cu un om mai rigid şi încăpăţânat. Însă aceste trăsături, luate separat sau în combinaţii cu alte trăsături, pot descifra cu totul alte lucruri.

„Se poate observa dacă partenerul te înşală sau nu”

- Cât de adânc pătrunde această citire în interiorul tău?

- Depinde de experienţa fiecărui fizionomist şi în ce direcţie şi-a orientat activitatea. Am avut o clientă la care am reuşit să observ după fizionomie că a fost abuzată sexual de tatăl ei, plus alte evenimente de aceeaşi natură. Însă mai important decât pătrunderea acestei citiri e să înveţi ce să faci cu informaţia pe care o afli. De asta şi predau cursuri oamenilor. Au nevoie să înţeleagă cum să folosească informaţia pe care o află după citirea chipurilor. Din momentul în care termini un astfel de curs nu ai cum să mai priveşti oamenii la fel. Se poate observa după fizionomie, gesturi şi întrebările potrivite dacă partenerul te înşală sau nu, sau strict fizionomic se poate măsura compatibilitatea între două persoane.

- La ce ne ajută?

- În primul rând, trebuie menţionat că noi urmărim, în principal, predispoziţiile acelei persoane, pe toate ramurile. Putem observa predispoziţia unui om de a fi psihopat de exemplu (cazul Dincă), dar dacă acea predispoziţie nu a fost niciodată activată, omul poate să şi moară cu ea. Dacă nu îţi lucrezi vocea, nu ai grijă de ea şi nu o utilizezi ca atare, degeaba ţi s-a dat acest dar. O dată ce observăm aceste predispoziţii, putem lucra cu ele. Să le activăm pe cele pozitive sau să le dezactivăm pe cele negative. Aşa că, plecăm de la faptul că ne ajută pe fiecare din noi să ne înţelegem, să primim nişte direcţii şi răspunsuri pentru cea mai bună variantă pe care putem să o avem, până la servicii în slujba persoanelor juridice: angajarea personalului, cum să influenţezi sau să abordezi oamenii într-o firmă sau cum să negociezi cu anumiţi oameni.

„Urechile simbolizează curajul, iar nasul, seriozitatea“

- Ce indică forma frunţii?

- Fruntea e o zonă în care citim şi experienţa persoanei în jurul vârstei

15-30 de ani. Ridurile ne arată, deseori, dacă aceasta a simţit perioada ca pe o trecere lină, dacă s-a simţit ajutat de părinţi, dacă a văzut viaţa ca pe un joc sau s-a luptat cu aceasta. Fruntea are trei forme principale: înclinată - deseori aceste persoane au o minte ageră, fac conexiuni rapide, nu le place să piardă timpul; dreaptă - oameni care au nevoie de explicaţii concrete, logice, cu o capacitate mare de reţinere a informaţiilor; rotundă - oameni pe cât de creativi, pe atât de visători. Fac totul în ritmul lor şi nu apreciază să fie grăbiţi. Desigur, v-am dat nişte descrieri generale. Ţinem cont de foarte multe lucruri pentru zona frunţii, respectiv înălţimea, lăţimea, cum este plasată inserţia părului, cum sunt aşezate ridurile etc.

- O citire se poate schimba?

- Chipul omului este în reală schimbare. Urechile şi nasul sunt trăsăturile care cresc până la moarte. Urechile simbolizează, printre altele, curajul, iar nasul, seriozitatea. De asta, în timp, ne creşte şi curajul odată cu urechile. Deseori o să vedem un nas mic şi în vânt la persoanele cu un spirit mai jucăuş. Însă toate aceste schimbări necesită timp, fiindcă nici psihicul omului nu se schimbă de la o zi la alta, dar, într-adevăr, chipului îi pot surveni modificări şi după anumite evenimente cu impact emoţional puternic. De exemplu, moare cineva drag, trece printr-un faliment, o mare trădare etc. Toate aceste lucruri lasă semne inclusiv pe chip. Forma feţei, de asemenea, spune foarte multe, însă la fel ca şi celelalte lucruri, trebuie să luăm în calcul şi alte aspecte. Voi spune momentan doar că, în plan general, întâlnim nişte chipuri mai late, mai impunătoare la oamenii extrovertiţi, iar deseori, chipurile mai înguste, dar, poate, mai alungite, la oamenii introvertiţi.