Main menu

header

768 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

O peșteră care recreează habitatul oamenilor de Neanderthal este punctul de atracție al Muzeului Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște. Cea mai mare din România, amenajată în primul muzeu de acest fel din Europa Centrală și de Sud-Est, unic în țara noastră, deschis la 20 decembrie 2013.

Întâlnire-surpriză cu... oameni de Neanderthal!

Muzeul expune descoperirile cele mai importante făcute în Paleoliticul superior şi mijlociu din România, piese rare, cum ar fi recipientele descoperite în Peștera Cioarei-Boroșteni (judeţul Gorj), cu o vechime de 54.000 de ani, şi o serie bogată de obiecte de podoabă, aici regăsindu-se peste trei sferturi din obiectele de podoabă paleolitice găsite în țară. Peștera de mari dimensiuni reconstituită în Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic este unica din țară în care se regăsesc... oameni de Neanderthal! Realizați foarte veridic, prin respectarea tuturor exigențelor privind morfologia acestora, surprinși în cele mai caracteristice preocupări, cum ar fi cioplirea uneltelor. Nu lipsește un Homo Sapiens din Paleoliticul Superior, într-o ipostază de vânătoare, alături de un cort specific.

Fildeș de mamut și... măselele gigantului animal!

În celelalte săli puteți vedea exponate-unicat: un colier din cochilii de melci de mici dimensiuni de circa 29.000 de ani, cel mai vechi instrument de suflat din România, un fluier de peste 20.000 de ani, pandantive din dinți de animale și pandantive din piatră gravate, mai vechi de 25.000 de ani, fildeșul de mamut descoperit în albia râului Ialomiței, la Doicești, precum și măsele aparținând aceleiași specii de animal gigant. Expunerea materialului arheologic este foarte modern concepută, apelându-se la plasmele pe care rulează reconstituirea procedeelor tehnologice care au stat la baza realizării uneltelor și armelor din piatră și os, în perioade cu mult superioare vârstei de 10.000 de ani, toate artefactele fiind încadrate într-un mediu natural.

Peștera din Paleolitic o găsiți în Strada Stelea nr. 4, exact lângă Mănăstirea Stelea. Accesul este facil din Calea Domnească: până la Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă ori Muzeul Poliției sunt circa 250 m, iar până la Curtea Domnească se parcurg per pedes 400 m