Main menu

header

766 23 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Sunt prezente tot timpul în viața dumneavoastră, nu pentru că ați dori cu tot dinadinsul, ci pentru că fac parte din cotidian. Dacă emoțiile pozitive sunt constructive și vă ajută să evoluați, cele negative s-a demonstrat că influențează întregul organism, dar mai ales sistemul imunitar. Iată care sunt cele mai puternice emoții ce vă pot îmbolnăvi.

Mânia slăbește ficatul

Vreți sau nu, emoțiile vă controlează viața, dar, din fericire, stă în puterea fiecăruia să aleagă ce vrea să vadă: partea plină sau cea goală a paharului. Cu alte cuvinte, specialiștii susțin că doar de dumneavoastră depinde dacă împiedicați sau participați la instalarea bolilor în organism. În ultima perioadă, sunt din ce în ce mai dese cazurile de persoane care se plâng că au probleme hepatice. Sigur că la baza apariției acestora stau multe cauze, însă ar trebui să știți că, dincolo de acestea, suferințele ficatului pot ascunde și emoții, cea mai importantă fiind mânia. Odată ce suferințele celui mai mare organ din corp vor începe să fie resimțite, e semn că acesta vrea să vă spună că reacționează în fața supărării. În acest sens, oamenii de știință spun că, dacă vă veți înfuria mult prea des, energia în ficat va fi condensată, iar de aici până la apariția de pa- tologii precum cirozele, cancerul sau chisturile, nu mai e decât un pas. De asemenea, suferințele ficatului vorbesc despre dificultatea de a trăi sau de a vă accepta sentimentele sau ceea ce alții vă transmit. Nu în ultimul rând, propria imagine sau cea pe care alte persoane v-o dau depinde în mare parte de ficat.

Traumele interioare deteriorează inima

Un nou studiu a arătat că o slăbire a sistemului imunitar uman poate provoca leziuni cardiace, de obicei din cauza stresului emoțional extrem provocat de pierderea celui iubit. Sindromul inimii sparte sau rupte, cunoscut sub denumirea de sindromul Takotsubo, afectează 6.000 de britanici în fiecare an și apare după stresul acut care a determinat mușchiul inimii să se oprească. Sindromul de inimă spartă este, de obicei, cauzat de șocuri emoționale bruște, respectiv doliu sau rupere de relații.

Stresul distruge pancreasul

766 23 2Sunteți peste măsură de îngrijorați din diverse motive? Aveți mare grijă pentru că puteți avea probleme cu pancreasul. În plus, nu mai exagerați cu evenimentele pe care le trăiți pe plan emoțional, pentru că veți fi predispuși la diabet. Nu uitați că grijile exagerate sunt și cele care cresc colesterolul, dar și nivelul trigliceridelor. În ceea ce privește tristețea, această emoție afectează plămânii și duce în timp la grave probleme de respirație. Și tot tristețea este cea care se face vinovată de instalarea depresiei. La rândul său, melancolia cunoscută și sub numele de caracter meditativ sau obsesie perturbă funcţiile splinei şi provoacă lipsa poftei de mâncare, oboseală, digestia slabă, distensie abdominală, anemie şi imunitate scăzută.

Frica, inamicul rinichilor

Nesiguranţa, paranoia şi frica afectează rinichii şi glandele suprarenale şi poate cauza enurezis nocturn, urinare frecventă, incontinenţă urinară, dureri de spate şi de genunchi, infecţii ale urechii, infertilitate, un libidou redus, semne de îmbătrânire prematură şi imunitate scăzută. La rândul său, spaima afectează atât rinichii, cât şi inima şi provoacă palpitaţii, dispnee, insomnie, ameţeli, tinitus, transpiraţii nocturne şi oboseală cronică. Nu în ultimul rând, frica este cea care dă dureri puternice de oase. Sunteți pe zi ce trece mai anxioși? Atunci ar trebui să știți că splina este cea mai grav afectată, iar problemele digestive care apar vă vor da mari bătăi de cap.

Gândiți pozitiv!

Nu mai e nicio îndoială faptul că speranța are mari puteri vindecătoare. Iar dacă tristețea vă apasă, spuneți adio necazurilor, vorbind deschis. Veți primi întotdeauna ajutor de la cei apropiați, iar vorbele bune alină orice inimă întristată. Compasiunea nu înseamnă doar a ține pe cineva de mână, ci reprezintă un medicament cu adevărat eficient, spun oamenii de știință. Când sunteți stăpâniți de emoții negative, nu luați decizii bune, de aceea e indicat să vă relaxați și să vă gândiți mult mai mult la lucrurile bune pe care le aveți în viață. În plus, cine rămâne optimist și cu o gândire pozitivă și nu pune totul la inimă are toate șansele să nu facă niciodată infarct.

Nu fugiți de soare!

Dacă tristețea v-a cuprins, sub nicio formă nu vă închideți în cameră, pentru că singurătatea nu vă va ajuta să învingeți această emoție, ci doar o va accentua. Adunați-vă toate forțele și ieșiți la plimbare. Mergeți în pas cât mai rapid, pentru că mișcarea vă va face foarte bine, iar creierul va produce hormonul fericirii. Soarele vă este cel mai bun prieten atunci când sunteți triști, așa că luați-vă un moment de liniște și stați cu ochii închiși. Razele acestuia vă vor ajuta să obțineți un plus de vitamina D, compus care vă va da o senzație plăcută de calm.

Folosiți puterea cuvintelor pentru a vă descărca

Ați ținut vreodată un jurnal? Dacă nu, atunci a venit timpul să o faceți, pentru că este o metodă terapeutică extraordinară cu ajutorul căreia veți avea un dialog sincer cu dumneavoastră înșivă. Folosiți-vă de puterea cuvintelor pentru a vă descărca și veți vedea cum tristețea este alungată. De asemenea, nu trebuie să vă abțineți dacă simțiți nevoia să plângeți. Plânsul este un mecanism foarte bun pentru ca tensiunea acumulată de tristețe să fie îndepărtată, iar dumneavoastră să vă liniștiți. Nu în ultimul rând, priviți-vă în oglindă. Nu mai sunteți deloc atrăgători ca altădată, nu-i așa? Și asta din cauza tristeții care v-a acaparat. Nu vă place să vă vedeți așa, drept urmare luați măsuri pentru a avea din nou pe buze acel zâmbet frumos.

Una dintre cele mai bune metode de combatere a tristeții e schimbarea mediului în care trăiți

Optimiştii trăiesc mai mult

Potrivit specialiștilor, oamenii optimiști trăiesc mai mult pentru că au o imunitate bună și un organism mai puternic. Oxitocina este un hormon care este secretat atunci când vă simțiți bine și sunteți optimiști, acesta având rolul de a vă îmbunătăți starea de sănătate și de a vă da încredere în propria persoană. Ca să fiți o persoană respectată de cei din jur, trebuie să emanați încredere și astfel ceilalți vor vedea că se pot baza pe dumneavoastră. Gândirea pozitivă va fi apreciată atât de prietenii apropiați, cât și de colegii de serviciu.