Main menu

header

743 28 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Unul dintre motivele pentru care filmul lui David Cameron „Terminator 2: Ziua Judecății” este considerat un clasic este prezența personajului negativ în formă de metal lichid. În viața reală, cercetătorii au izbutit să creeze acest tip de metal, care urmează să coboare din imaginația science-fiction în robotică.

Conductivitate, capacitate de a se deforma, punct de topire scăzut

Experții chinezi de la Universitatea din Beijing au reușit să creeze un tip de metal lichid care poate fi manevrat cu ajutorul magneților, luând astfel diverse forme. Deși experimentele sunt abia în stadiu incipient, ca şi procesul prin care această realizare va deveni una extinsă pe scară largă, lumea roboticii este prima care va testa invenția. Totul a pornit de la capacitatea unor metale, cum este, de pildă, galiul, de a lua formă lichidă în anumite condiții și la temperaturi specifice. Metalele respective prezintă proprietăți uimitoare - conductivitate foarte mare, capacitate remarcabilă de a se deforma, punct de topire foarte scăzut.

Roboți cât mai flexibili

Foarte atentă la cercetările în domeniu, robotica a fost prima care a reacționat la perspectiva de a fi construiți într-un viitor nu foarte îndepărtat roboți cât mai flexibili și mai versatili. Cu atât mai mult cu cât studii anterioare au pus în evidență faptul că unele dintre formulele lichide ale acestor metale pot fi manevrate ușor cu ajutorul magneților. Deși deocamdată mișcarea poate fi doar orizontală și „formula” din „Terminator” pare încă departe, experții continuă să facă teste pentru a remedia aceste deficiențe. Particulele de fier, de exemplu, au fost adăugate la mostra de metal „lichefiat” scufundat în acid hidrocloric și imediat s-a constatat ameliorarea tensiunilor de suprafață ale metalului lichid.

Experții chinezi au reușit să trateze un tip de metal lichid în așa fel încât acesta să se poată mișca și, în contact cu aerul, să nu se transforme imediat într-o pastă