Main menu

header

740 29 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Una dintre comorile orașului american Atlanta, capitala Georgiei, este Grădina Botanică. Întinsă pe 12 hectare, această minune adăpostește colecții impresionante de plante și expoziții cu rarități, care i-au dus faima în toată lumea.

Plante și… baluri

740 29 2În 1973, locuitorii orașului Atlanta înaintau autorităților o petiție care era aprobată și, odată cu ea, orașul instituia Grădina Botanică. Cu multă inspirație, orga- nizatorii au inițiat aici expoziții nu doar de flori și plante, ci și de artă, evenimente, inclusiv sociale - aici a devenit o adevărată tradiție chiar de la începuturile Grădinii Botanice un bal numit „Grădina Edenului” -, astfel încât în 1976 trecea pragul imensei grădini vizitatorul cu numărul 50.000. Interesul era uriaș, chiar dacă abia în 1985 Grădina Botanică din Atlanta a avut prima sa structură solidă. Dar farmecul acestui spațiu a trecut granițele statului Georgia, Grădina Botanică s-a extins în repetate rânduri și a început să devină ceea ce este astăzi - unul dintre punctele majore de atracție din oraș.

Sculptori din toată lumea în expoziții de anvergură

În 1999 era inaugurată în Grădina Botanică din Atlanta The Children’s Garden, spațiu destinat copiilor, iar în 2002 făcea senzație Fuqua Orchid Center, una dintre cele mai mari și mai spectaculoase etalări de orhidee din lume. Evenimentele din spațiul emblematic al orașului au căpătat o asemenea anvergură, încât au devenit de interes național. Imaginația celor care au expus succesiv la manifestările TREEmendous TREEhouses, Chihuly in the Garden, Locomotion in the Garden au dat o amploare fără precedent acestui spațiu verde. Sculptorii s-au întrecut în a crea pentru Grădina Botanică din Atlanta și așa au putut fi văzute aici colecțiile de mozaicuri semnate de artiști din Franța sau Germania, precum și ale faimoșilor plasticieni Niki de Saint Phalle sau Henry Moore. De altfel, sculptori din toată lumea expun regulat în Grădina Botanică din Atlanta, pe care au transformat-o într-un monument în aer liber.

O cisternă uriașă alimentează plantele cu ce colectează în urma ploilor

740 29 3În anul 2010 era marcat un moment de excepție în istoria Grădinii Botanice din Atlanta: expansiunea care a dus la dublarea suprafeței sale. În paralel au fost derulate și lucrări de modernizare, s-au construit noi facilități, inclusiv un centru pentru vizitatorii care sunt tot mai mulți în fiecare an. Conceptul Grădinii Botanice este unul nou și modern, proiectat în jurul unor teme ca dezvoltarea durabilă, economia de apă, eficiența energetică, selecția și calitatea materialelor de construcții. Așadar, o vastă cuprindere tematică, ce permite desfășurarea unor evenimente extrem de diverse. Totul, firește, atrăgând valuri de turiști. Demn de menționat că toată această expansiune de mari proporții este gândită să fie prietenoasă cu mediul. De exemplu, o cisternă uriașă a fost instalată în subteran și alimentează plantele din aproape jumătate de grădină doar cu ce colectează în urma ploilor. De asemenea, a fost creat un paravan gigantic care este acoperit în proporție de 50% cu plante ce astfel au creat un nou habitat.

Uriașe sculpturi verzi ies din pământ

Grădina Botanică din Atlanta este cunoscută la nivel mondial pentru sculpturile sale verzi, care sunt considerate rarități în întreaga lume. Cu dimensiuni foarte mari, în acest spațiu le sunt etalate vizitatorilor diverse animale, mâini şi fețe de oameni create doar din copaci şi flori şi care sunt realizate de cele mai experimentate persoane din domeniu. Considerate mai mult decât opere de artă, aceste sculpturi sunt foarte apreciate de turiști. Și nu întâmplător spectaculoase, părând să iasă direct din pământ, au o alură care taie răsuflarea oricui, creează un ambient unicat și o atmosferă memorabilă. Au fost finalizate și etalate publicului după mulți ani de trudă, iar acum aceste opere de artă vegetală impresionează și emoționează prin frumusețea și majestatea lor.

Aleea Kendeda Canopy, emblemă a orașului

740 29 4Una dintre structurile spectaculoase ale Grădinii Botanice este Aleea Kendeda Canopy, un pod de 180 de metri, la înălțime, care le permite vizitatorilor să treacă pe deasupra uneia dintre ultimele păduri urbane ale orașului, printre vârfurile ramurilor. Aleea pornește din Grădina Botanică și ajunge în coroanele stejarilor sau ale arborilor hikori. De asemenea, o priveliște spectaculoasă asupra plantelor Grădinii Botanice poate fi admirată de pe acest pod care a costat 55 de milioane de dolari și este deschis din anul 2010. Este un proiect unic, mândria autorităților și o emblemă a Atlantei. O altă atracție majoră a Grădinii Botanice din capitala Georgiei este colecția de orhidee care oferă o priveliște greu de egalat. Multicolore, de dimensiuni impresionante, adevărate rarități, aceste plante atrag valuri de turiști, alcătuind cea mai mare colecție de acest fel din Statele Unite, cu varietăți care sunt expuse și iarna.

Grădina Botanică din Atlanta oferă o mare varietate de activități pentru copii, inclusiv o vânătoare de măturători de stradă, creaturi animate și o goană după plante carnivore, precum și vacanțe și tabere de vară

Ierni pline de lumină

740 29 5Iarna, Grădina Botanică din Atlanta are o sărbătoare proprie, numită „Garden Lights, Holiday Nights”. A început în 2011, a înregistrat un succes răsunător și astfel, în iarna anului 2012, Grădina Botanică din Atlanta a fost transformată într-un tărâm fantastic, plin de lumină şi culoare. Colaborarea dintre Lighting Science Group şi CD+M Lighting and Design Group s-a concretizat în expoziţia „Luminile Grădinii, Nopţi de Sărbătoare”, care era alcătuită din aproape un milion de lumini LED, într-o gamă variată de culori. Proiectul de „horticultură luminoasă” a inclus forme volumetrice de copaci şi arbuşti globulari, aranjate în şiruri ce flancau promenada Great Lawn a grădinii. După ce au trecut sărbătorile, toate formele vegetale au fost în totalitate reciclate, mesaj în concordanță cu vederile instituției și cu respectul pentru mediul înconjurător.