Main menu

header

739 31 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Partea de est a continentului african a început de ceva vreme să se desprindă de restul uscatului. Procesul de separare a plăcilor tectonice va continua timp de milioane de ani. În final, Africa va rămâne fără emblematicul ei „corn”.

Fisură uriașă în mantaua Pământului

Cele două plăci tectonice de sub Africa se îndepărtează una de alta, din cauza unei uriaşe fisuri existente în mantaua Pământului, prin care căldura care vine din miezul planetei urcă spre crustă. Puterea acestor zone de scufundare de a genera mari evenimente naturale, precum cutremurele urmate de tsunami în Japonia sau erupţii vulcanice, este foarte mare. Geologii cunosc acest fenomen, dar spun că are loc mult mai rapid decât se aşteptau, notează „The Independent”. Efectele sunt evidente de ceva vreme, o şosea aglomerată din Kenya, Mai Mahiu, construită pe o falie vulcanică, fisurându-se cu aproximativ un an în urmă.

Placa somaleză se va separa de restul continentului

Cercetătorii țin sub observație fenomenul, ca să afle ce măsuri se pot lua pentru a se evita dezastrele naturale care riscă să afecteze populaţia. Expertul David Adede spune că falia dintre cele două plăci africane se mărește cu 2,5 centimetri pe an: „Marele Rift împarte Africa în două plăci. Având în vedere ce se întâmplă acum, am stabilit că una dintre plăci, cea somaleză, se îndepărtează de a doua. În viitorul apropiat, dacă acest fenomen continuă, placa somaleză se va separa de restul continentului”. De altfel, după surparea șoselei din Kenya, s-a deschis un crater uriaș, care s-a umplut rapid cu apă, lucru care a generat și mai multe fisuri. „Avem nevoie de mai mulți oameni de știință care să facă cercetări și studii extinse asupra terenului din această regiune, astfel încât să ne poată sfătui unde să construim străzile și clădirile, pentru a nu fi în pericol”, explică geologul.

„Oamenii de știință știu de mult timp că placa tectonică africană se separă de cea somaleză, de-a lungul Văii Marelui Rift. Este un fenomen geologic care se întinde de la Marea Roșie la Fluviul Zambezi, pe o lungime de 6.000 de kilometri și o lățime de 60 de kilometri“ David Adede, geolog și expert în geotehnică din Kenya

Cutremure şi erupţii

739 31 2În septembrie 2005, o fisură uriașă s-a deschis în scoarța Pământului, la nord de Afar, o zonă deșertică, situată la 100 de kilometri de granița dintre Etiopia și Eritreea. Această fisură se întinde pe o lungime de 60 de kilometri, are o adâncime cuprinsă între 2 și 12 kilometri și o lățime de 5 metri. Geologii estimează că în această fisură a fost deja „injectată” magmă bazaltică. Apariția fisurii a coincis cu o serie de cutremure și cu erupția vulcanului Dabbahu, lucru care a dus la apariția mai multor fisuri mici, în partea de sud. Eric Jaques, directorul adjunct al Institutului de Fizică a Pământului din Paris, consideră că acesta reprezintă momentul-zero al deschiderii unui ocean.