Main menu

header

736 31 1de Valentin Țigău şi Adrian Barna

Combaterea accidentelor mortale și un trafic rutier mai sigur se află în centrul multora dintre campaniile derulate de Poliția Română, de primării și de ONG-uri. Între acestea, se detașează campania aflată acum în derulare în orașul dobrogean Medgidia, care are la bază o soluție ingenioasă, ce pare să vină din viitor.

Poate salva vieți

La mijlocul lunii iunie a fost amplasată, la Medgidia, zebra 3D, în cadrul campaniei „Fii responsabil în trafic!”, susținută de Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră PsihoTrafiQ și Primăria Medgidia. Prima trecere de pietoni tridimensională utilizează o iluzie optică, al cărei rezultat scontat este de a face drumurile mai sigure. Iată cum sunt descrise aceste zebre 3D de managerii proiectului: „În loc să arate dungi convenționale, blocurile din aceste puncte de trecere sunt vopsite cu forme suplimentare, umbrite în jurul lor, oferindu-le aspectul obiectelor 3D ridicate de la sol. Schimbarea are rolul de a atrage atenția șoferilor și de a-i încuraja să încetinească înainte de a ajunge aproape de trecerea de pietoni”. Simplă și ieftină, implementarea zebrei 3D poate salva vieți. „Din nefericire, multe dintre accidente se petrec și din cauza lipsei de vizibilitate a trecerilor de pietoni, nu doar din cauza neatenției participanților la trafic”, este de părere Bogdan Moșescu, City Manager al Primăriei Medgidia. „Astfel, pe lângă faptul că toate trecerile de pietoni ale municipiului sunt concepute cu vopsea dublu reflectorizantă (alb-galben), fiind vizibile și pe timp de noapte, considerăm că trecerea de pietoni tridimensională este un proiect-pilot privind aducerea unui plus de siguranță în traficul rutier din orașul nostru”.

România, în topul deceselor provocate de lipsa siguranței în trafic

736 31 2La evenimentul de lansare a campaniei, șoferii au putut testa o pereche de ochelari speciali care simulează starea de ebrietate sau efectele consumului de stupefiante. Prin acest demers, șoferii puteau să „trăiască” senzorial efectele pe care le are consumul de alcool și/sau de droguri la volan, tot mai vizibile, din păcate, în plan real, în România, mai ales în sezonul estival.

Campania de responsabilizare socială „Fii responsabil în trafic” face parte din proiectul „Îmbunătățirea conectivității la rețeaua TEN-T în zona transfrontalieră Medgidia-Dobrich” și se derulează în contextul în care țara noastră ocupă primul loc într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele din accidente rutiere, atunci când este avut în vedere raportul dintre numărul de victime şi populaţia totală. Potrivit Comisiei Europene, numărul de decese provocate de insecuritatea traficului rutier este, în România, de 98 de cazuri raportat la un milion de locuitori, în vreme ce media europeană este la jumătate, respectiv 49 de cazuri la un milion de locuitori.