Main menu

header

735 2 1Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puţin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare şi curat al bogăţiilor şi frumuseţilor uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

„I giardini di Zoe“, grădina de vis de la Banpotoc

Copaci şi garduri vii atent îngrijite mărginesc drumuri curate de piatră, gazonul moale întinde covoare, iar fântâni elegante de piatră umplu aerul de prospeţime şi stropi argintii. Iscate dintre miile de bulgări de trandafiri, coloanele verzi ale coniferelor sprijină bolta azurie a cerului de iunie. Pe deal, piatra caldă a travertinului urcă treptele către raiul de flori. Coroanele purpurii ale corcoduşilor ornamentali pun accente dramatice grădinii şi se potrivesc minunat între voioşia florilor şi seriozitatea pietrei vulcanice. Pe aproape 3 hectare, cât vedeţi cu ochii, grădina, mai bine zis parcul, poate face cinste oricărui conac sau castel european.

15 ani de muncă pentru „raiul” de 3 hectare

„I giardini di Zoe” este proprietatea lui Giovanni Salvatelli, un „italiano vero” din zona Ancona, regiunea Marche, undeva în centrul „Cizmei”, îndrăgostit de grădinărit. După mai bine de 15 ani de amenajări, signor Giovanni a reuşit să aducă o parte din Italia în sătucul hunedorean Banpotoc din comuna Hărău, județul Hunedoara. Pe malul Mureșului, la poalele Munților Metaliferi. 24 km la nord de Hunedoara, 17 km la vest de Deva.

Locul ideal pentru albumul foto de nuntă

Piese masive împodobesc grădina. Fântâni artizanale şi vase impunătoare străjuiesc covoarele de iarbă. De-o parte a grădinii, se întinde „Aleea lui Giovanni”, acolo unde gazonul moale şi des este mărginit de pâraie de flori, tufişuri înflorite şi copaci cu texturi diferite. Aranjamentele de aici sunt colorate şi ca frunză, şi ca flori, şi ca timp de înflorire: hypericum care este acum, în iunie, în perioada maximă de înflorire şi fructificaţie, cu florile galbene şi fructele roşii, hydrangea care va face o floare roz foarte mare în iulie, abelia care va înflori în august-septembrie. Este (şi) locul perfect pentru albume elegante de nuntă, unde fotografii pot descoperi în fiecare anotimp zeci, sute, mii de unghiuri pentru mirii din cadru. (Silviu Ghering şi Adrian Barna)

„Este un loc realizat după sufletul lui Giovanni, fiecare plantă, fiecare arbore este pus acolo unde a simţit şi l-a inspirat Dumnezeu. Grădina în plan drept este inspirată din perioada Renaşterii. Aici a gândit «I giardini delle tre fontane». În rest, a contat cum a simţit el locul“ - Ramona Morar, administrator „I giardini di Zoe“