Main menu

header

732 2 1de Silviu Ghering şi Eduard Popa

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puţin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare şi curat al bogăţiilor şi frumuseţilor uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Palatul Ghika din Comăneşti, una dintre nestematele de pe Valea Trotuşului

Pe Valea Trotușului, la Comănești, se ridică semeață o bijuterie arhitectonică în mijlocul unui parc care se încăpățânează de mai bine de 125 de ani să fie și el o podoabă. Naturală. Palatul, pentru că este chiar un palat, a fost clădit pe la 1890 de familia boierească Ghika Comănești, o ilustră „casă princiară” care a dat nu mai puţin de zece domnitori în Moldova şi în Ţara Românească, vreme de 25 de domnii şi pe o întindere de mai bine de 70 de ani. Orășelul Comănești este amplasat pe ambele maluri ale râului Trotuș, în Depresiunea Comănești din Carpații Orientali, între Munții Goșmanu, Munții Berzunți, Munții Nemira și Munții Ciucului. Este străbătut de șoseaua națională DN12A, care leagă Oneștiul (la 37 km) de Miercurea-Ciuc (la 81 km).

Proiectat de arhitectul Ateneului Român

Fosta reședință de vară a familiei Ghika se află pe Strada Republicii, la numărul 38. Poartă semnătura arhitectului francez Albert Galleron, care a proiectat și Ateneul Român. Palatul este construit în stilul baroc târziu, pe două niveluri, cu două părți simetrice față de centrul clădirii, marcat de stâlpi din piatră. La etaj se află un balcon cu coloane ornamentate în stil ionic, care susțin un mic fronton clasic, profilat pe acoperiș. Comunicarea cu etajul se face pe o scară largă de lemn, luminată prin trei vitralii care filtrează razele într-o gamă cromatică ce dă superbe efecte decorative. Cele 21 de încăperi de la parter și de la etaj, amplasate de o parte și de alta a unor culoare centrale, au vedere spre parcul din față și spre curtea din spate.

Minunăția de parc are „40 de fălci”

Încă din 1895, parcul era o minunăție, așa cum scria Ortensia Racoviță în „Dicționarul geografic al județului Bacău”: „Una dintre cele mai mari și mai frumoase grădini din țară are o întindere de 40 de fălci (60 de hectare) și conține două orangerii și o florărie, pline cu plante exotice din cele mai rare, cascade, havuzuri, un lac mare și mai multe canaluri pe care se umblă cu barca, insule cu pavilioane și chioșchiuri”. N-au mai rămas toate, dar a rămas monumental și merită oricum vizitat.

Palatul Ghika din Comănești a fost restaurat și reamenajat în 1979 și acum găzduiește Muzeul de Etnografie și Artă „Dimitrie N. Ghika - Comănești“