Main menu

header

731 31 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Arahnofobia, sau teama exagerată de păianjeni, este o afecțiune mai des întâlnită și mai serioasă decât s-ar crede, putând degenera chiar în șocuri severe. Dar specialiștii vin cu o soluție: vizionarea filmului „Spiderman”.

Simptome diminuate cu 20%

Experții Universității Bar-Ilan, din Israel, afirmă că simpla vizionare, chiar și pentru scurt timp, a filmului cu celebrul Peter Parker transformat în erou de un păianjen poate veni de hac arahnofobiei. Pentru a testa acest efect, au fost observate reacțiile a 424 de participanți care se tem foarte tare de păianjeni în timpul vizionării, chiar pentru scurt timp, a unor secvențe din filmul cu supereroul care întinde plase pentru a salva oameni. În timp ce priveau la episodul 2 al francizei, arahnofobilor li s-au diminuat markerii de teamă cu peste 20%, lucru care nu s-a întâmplat când au vizionat orice alte secvențe.

Tratarea bolilor prin cultura supereroilor

Experții consideră că în acest caz a funcționat terapia expunerii in-vitro, adică situarea față în față, dar indirect, cu obiectul spaimei, ca o cale spre vindecare. În acest caz, a fost vorba despre vizionarea unor imagini pozitive legate de teama cu pricina, și nu a unor păianjeni reali. Acesta este primul experiment care atestă faptul că o astfel de abordare poate funcționa, făcându-se apel la imaginație și la cultura supereroilor. Cercetătorii israelieni intenționează să extindă aria efectelor pozitive ale filmelor și spre segmentul persoanelor afectate de stres posttraumatic.

Același efect de diminuare a simptomelor s-a constatat și în cazul celor care suferă de teamă exacerbată de furnici (mirmecofobie) și care au vizionat filmul „Antman“ („Omul-furnică“)