Main menu

header

726 31 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Istoria recentă e plină de secrete. Adesea a fost necesară construirea de orașe rămase inaccesibile publicului, în care să se desfășoare experimente de tot felul, inclusiv nucleare. De la localități în deșert la spații subterane, cele mai faimoase sunt abia acum descoperite.

Oak Ridge, Los Alamos, Hanford

726 31 2În anul 1943, Al Doilea Război Mondial era în toi, iar aliații doreau să construiască acea armă care să încheie conflictul - bomba atomică. În trei orașe - Oak Ridge, Los Alamos, Hanford - s-a desfășurat programul american de înzestrare nucleară, denumit și „Proiectul Manhattan”. Activitățile principale au avut loc în Los Alamos, New Mexico, poreclit „The Hill” („Dealul”), unde s-au construit și cele două bombe nucleare care au fost aruncate asupra Japoniei. Orașul constituia un secret atât de important, încât nimeni nu avea voie să comunice nici măcar prietenilor sau familiei cu ce se ocupă, iar întregul spațiu era arondat unui singur punct poștal - un copil născut aici era trecut în acte la „Oficiul Poștal 1663”. Oak Ridge a fost un alt oraș în care s-a desfășurat proiectul. Nimeni de aici, nici măcar cercetătorii nu știau la ce lucrau. Acestora li se cerea chiar să treacă teste cu detectoare de minciuni. Spre deosebire de Los Alamos, însă, unde guvernul american deja deținea majoritatea terenului necesar, la Oak Ridge acesta a trebuit să achiziționeze circa 24.000 de hectare în jurul așezării. Oak Ridge a avut în principal rolul îmbogățirii uraniului. La Hanford, cercetătorii s-au ocupat de îmbogățirea plutoniului. Orașul a funcționat ulterior și în timpul „războiului rece” și tot aici s-a descoperit puterea de otrăvire a xenonului, ceea ce a contribuit la realizarea de noi arme nucleare.

40

726 31 3O așezare numită simplu 40, pentru a fi cât mai puțin vizibilă, a constituit un secret militar în ceea ce privește dezvoltarea unui program nuclear - de data aceasta al fostei URSS. Orașul a fost mai bine aprovizionat și avea o calitate mai bună a vieții decât oricare altă localitate din țară, însă a fost șters de pe hărți, iar cei care au locuit acolo au fost eliminați din registre. Secretul întunecat al acestui oraș este că aici s-au întâmplat unele dintre cele mai grave accidente nucleare, depășite ca severitate numai de Cernobîl. În orașul 40 încă există activitate, așezarea este bine păzită și găzduiește o mare parte din materialul nuclear al Rusiei. În ziua de azi, însă, locuitorii sunt liberi să plece. Mulți refuză, totuși, deși sunt perfect conștienți că trăiesc într-unul dintre cele mai radioactive locuri de pe planetă.

Subteranele Burlington, protecție pentru „aleși”

726 31 4Această locație se află sub orașul Corsham, din Anglia. Spre deosebire de restul locurilor secrete, scopul acestui „oraș” era să protejeze populația de atacurile nucleare, nu să le cauzeze. Astfel, în cazul unui război nuclear, orașul trebuia să protejeze circa 4.000 de membri și angajați ai guvernului și să aștepte trecerea iernii nucleare. Era echipat cu o stație de radio, un spital și chiar un lac subteran, care să asigure apă celor adăpostiți. Localitatea avea, de asemenea, o linie de tren pentru acces rapid în interior. Decomisionat în 2004, orașul a fost deschis publicului în mai multe ocazii și chiar a fost scos la vânzare, la prețul de 1,5 milioane de lire sterline, în 2016.

Numit 404, un oraș secret a existat și în China. Potrivit descoperirilor, aici ar fi trăit circa 1 milion de persoane care nu figurau în nicio evidență