Main menu

header

723 28 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Aceste clădiri ale căror înălțimi sfidează parcă gravitația sunt, astăzi, din ce în ce mai dese, marcând fundamental imaginea marilor orașe. Poreclite și „orașe verticale”, despre aceste construcții nemaipomenite există date și fapte pe care puțină lume le cunoaște.

Spre depășirea barierei de un kilometru

723 28 2Oamenii au simțit dintotdeauna nevoia să se ridice către cer. Cu toate acestea, definiția unui zgârie-nori spune că orice clădire ce se vrea în această categorie trebuie să fie locuită. De aceea, templele incașe sau piramidele nu pot fi numite zgârie-nori, dar Farul din Alexandria poate fi un prim exemplu. Acesta măsura 135 de metri înălțime și cuprindea fix 364 de camere. La această oră, oficial, cel mai înalt zgârie-nori din lume este Burj Khalifa, din Dubai. Acesta are 830 de metri înălțime. Cu toate acestea, în curând, bariera celor 1.000 de metri va fi întrecută cu mare îndrăzneală. O altă clădire, numită Jeddah Tower, din Arabia Saudită, va avea peste un kilometru înălțime, iar Tokyo va găzdui, în cinci ani, o construcție de peste 1.700 de metri.

„X-Seed 4000” va adăposti un milion de oameni

723 28 3Întrebarea care se pune este până la ce înălțime putem ridica acești zgârie-nori. Un răspuns simplist ar fi acela că o clădire poate fi oricât de înaltă dacă baza sa este destul de mare ca să îi poată suporta greutatea. În realitate, din cauza curburii Pământului, există niște limite peste care nu se poate trece. Conform declarației unui inginer care a lucrat la ridicarea Burj Khalifa, „vom putea construi clădiri mai înalte decât cel mai înalt munte de pe Terra”. Mergând pe această idee, există deja planurile unei structuri numite „X-Seed 4000”, care ar urma să aibă patru kilometri înălțime și un diametru la bază de șase kilometri. În formă de munte, clădirea ar urma să adăpostească un milion de oameni. Numai costurile foarte ridicate împiedică construcția edificiului, întrucât factura se ridică la 1,4 trilioane de dolari, sumă greu de găsit doar pentru o clădire…

65 de etaje… adâncime

Clădiri uriașe nu se construiesc numai spre cer, ci și în sens invers. Acestea se numesc… „zgârie-pământ”. Un exemplu foarte grăitor este pe cale să se realizeze în Mexico City, un oraș unde solul nu permite construirea de clădiri mai înalte de opt etaje în centrul său istoric. Așadar, firma BNKR Arquitectura a întocmit planurile unui zgârie-pământ care se va realiza în centrul Mexico City. Construcția va avea 65 de etaje adâncime, centrul va fi gol, pentru a permite o bună ventilație, iar partea superioară va fi numai din sticlă, ca să se poată face legătura vizuală cu orașul în sine. Dar și în SUA există o asemenea inițiativă. Experții Universității „Washington”, din St. Louis, vor să construiască ceva asemănător într-o mină abandonată din Arizona. Clădirea va avea 274 de metri adâncime.

Aequorea, edificiu în ocean

723 28 4Există și un concept referitor la clădiri impresionante ce se pot construi în apele oceanelor. Ideea a plecat de la faptul - constatat - că nivelul apelor este în continuă creștere și că astfel de clădiri vor fi în curând necesare. Cel mai modern concept de zgârie-ocean se numește Aequorea și a fost dezvoltat de celebrul arhitect Vincent Callebaut. El dorește ca prin proiectul său să mai „dea o lovitură”: să curețe oceanele și mările lumii de gunoaiele acumulate în acestea. Conform proiecției lui Callebaut, acest zgârie-ocean va fi gata în 2065. Până atunci, omenirea va avea tehnologia necesară să adune gunoiul oceanic și să îl poată amesteca cu o anumită emulsie provenită din alge, pentru a crea un material foarte asemănător unor fibre. Din acestea se va construi Aequorea. Clădirea va avea 500 de metri în diametru și un kilometru adâncime. În Aequorea vor locui 20.000 de oameni. Mare parte a clădirii va fi sub apă, exact ca structura unui aisberg. Aequorea va fi susținută de câteva tentacule uriașe, ce vor avea rolul de a face clădirea plutitoare și neafectată de furtuni sau de tsunami. Partea superioară va fi dedicată grădinilor hidroponice și panourilor solare, pentru că Aequorea se va susține numai din aceste surse. De asemenea, oricât de improbabil ar putea părea, în viitor sunt preconizate asemenea edificii deasupra norilor, „suspendate” de asteroizi, după cum arată NASA.

Gata în câteva zile

723 28 5Burj Khalifa a fost construit în cinci ani, iar o altă clădire emblematică, Empire State Building, în numai 20 de luni. În acest domeniu, însă, avem de-a face cu record după record. În China, o clădire de 57 de etaje a fost înălțată în mai puțin de trei săptămâni. O altă companie chineză, Broad Sustainable Building, a construit un zgârie-nori de 200 de metri înălțime, numit Mini Sky City, în doar 19 zile. Aceste performanțe sunt posibile datorită unei tehnici numite construcție modulară. Astăzi, circa 90% dintre zgârie-nori sunt construiți pe baza acestei inovații care permite ridicarea a trei etaje pe zi. În 2011, un bloc de 30 de etaje a fost înălțat în 15 zile folosind această tehnică revoluționară. Atenție, deși par construite în grabă, aceste clădiri sunt perfect capabile să facă față și unui cutremur de 9 grade pe scara Richter. Patronul companiei chineze Broad Sustainable Building spune că este gata să ridice un bloc de 220 de etaje, mai înalt deci decât Burj Khalifa, în numai șapte luni. Clădirea se va numi Sky City. Desigur, detractorii construcției modulare spun că acești zgârie-nori sunt un fel de joc LEGO.

Viața în zgârie-nori face oamenii să îmbătrânească mai repede, din cauza unui fenomen extraordinar, numit dilatare gravitațională a timpului

Pot genera cutremure

Aceste fabuloase clădiri au și alte caracteristici, ceva mai puțin plăcute. Spre exemplu, între doi zgârie-nori se produc curenți de aer destul de puternici, pe care nu toată lumea îi suportă. Apoi, datorită materialelor din care sunt construite, aceste blocuri se încălzesc de la Soare și noaptea eliberează această căldură, contribuind la creșterea temperaturii cu câteva grade în marile orașe. În altă ordine de idei, curenții turbionari care învăluiesc zgârie-norii au particularitatea de a acumula poluarea din orașe, fiind adevărați poli de praf microscopic. Mai nou, însă, s-a demonstrat că blocurile superînalte pot genera și cutremure. Acest lucru a fost verificat în cazul clădirii Taipei 101, un zgârie-nori de 508 metri înălțime, din Taiwan. Înainte de ridicarea clădirii, în 2003, în zonă nu se înregistrase niciun cutremur, locul fiind considerat sigur din punct de vedere geologic. Apoi, în 2004, un cutremur de magnitudine de 3,8 grade a zguduit Taipei 101. Câteva luni mai târziu, încă un seism, de 3,2 grade, s-a declanșat tot acolo. Oamenii de știință au găsit și explicația: cele 700.000 de tone ale Taipei 101 generează o presiune prea mare pentru crusta Pământului din acea zonă, lucru care generează reacții din partea acesteia.