Main menu

header

722 2 1de Silviu Ghering şi Florica Pintea

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Platoul Vârtoapelor, raiul ghioceilor din Munţii Orăştiei

La 13 kilometri de Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei, mai exact în masivul Şureanu, se întinde mirific o dumbravă cu adevărat minunată, replică reală și... naturală a „Dumbravei minunate” din scrierile lui Mihail Sadoveanu. Puteți ajunge acolo pornind din comuna Orăştioara de Sus, aflată în parcul natural Grădiştea Muncelului din judeţul Hunedoara, la numai 32 de kilometri de Hunedoara. După un urcuș de aproximativ două ore, priveliștea recompensează cu vârf și îndesat efortul depus....

Locul din care izvorăște... primăvara

Unde te uiți, vezi numai ghiocei! Un covor de aproape 10 hectare de ghiocei se așterne printre copacii pădurilor din această zonă între 15 martie şi 5 aprilie, în funcţie de cât de timpurie este primăvara. Nu sunt ghiocei obişnuiţi, fac parte dintr-o specie periclitată, denumirea lor latină fiind Leucojum vernum. Localnicii le spun „ghiocei bogaţi”. Forma rotunjoară seamănă mai mult cu cea a lăcrămioarelor, iar marginea petalelor este zimţată şi tivită cu un firicel verde. Peisajul pitoresc, liniştea şi aerul curat întregesc locul din care parcă izvorăște... primăvara!

Aici și-a luat Decebal viața!

Dacă doriţi să rămâneţi mai multe zile, puteţi găsi cazare la pensiunile agroturistice din zona Costeşti, comuna Orăştioara de Sus. Alte obiective din zona Grădiştea Muncelului pe care le puteţi vizita sunt: cetatea şi templele de la Sarmizegetusa Regia, cetatea de la Feţele Albe, morile de apă, zona carstică de la Vârtoape cu renumita peşteră verticală de la Capul Pietrei, la fel de renumita Peşteră Bodi, având intrarea la mijlocul unui perete înalt de vreo 40 m, precum şi brâul de stânci ce înconjoară în trei părţi zona Vârtoapelor, mai înalt spre partea de vest, motiv pentru care muntele poartă şi numele de Cununa. Locul numit „Sub Cununi” este cel în care unii spun că Decebal şi-a luat viaţa pentru a nu fi târât de victoriosul Traian după carul său de luptă pe străzile Romei.

La Platoul Vârtoapelor se poate ajunge și din localitatea Grădiștea de Munte, prin pădure, dar vă trebuie un ghid pentru că traseul nu este marcat. Sau v-ar fi de folos un GPS cu o aplicație turistică montană