Main menu

header

719 2 1de Silviu Ghering şi Alexandru Brădescu

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Detunatele, „orgile“ din bazalt cu aspect de... coaste

Un traseu de o spectaculozitate deosebită pornește din localitatea Bucium (județul Alba), la aproximativ 70 de kilometri de orașul Alba-Iulia (pe DN74) și 13 kilometri de Abrud, și duce spre o arie protejată de interes național, o rezervație naturală de tip geologic și botanic, ce se întinde pe aproximativ 30 de hectare. Este vorba despre Detunatele, un conglomerat de coloane de andezit și de bazalt, unic în ţara noastră, care impresionează prin forma perfect rotunjită a coloanelor hexagonale ce le compun. Aceste două măguri vulcanice au aspectul unor imense orgi naturale sau, pentru cei mai puțin romantici, seamănă cu niște... coaste uriașe, de „numai” vreo 75 de metri înălțime. Detunatele datează din Cuaternar, iar numele lor vine de la sunetul provocat de pietrele care cad din masiv.

Cel mai frumos vârf din Munții Apuseni

Sunt două Detunate, la 1,5 km una de cealaltă. Se vizitează doar Detunata Goală (sau Golașă pentru că este... golașă!, 1.168 m), deoarece nu este potecă marcată spre Detunata Flocoasă (sau Împădurită pentru că este acoperită cu păduri de molid, 1.265 m), cum li se spune în zonă. Detunata Goală este considerată cel mai frumos vârf din Munții Apuseni. Pe drumul din Bucium către Detunata Goală puteți să faceți un popas, să vă trageți sufletul după un urcuș pieptiș pe un drum forestier, la Popasul Fefeleaga, nume deloc întâmplător pentru că este vorba exact despre casa în care a locuit Fefeleaga, personajul principal din nuvela cu același nume a scriitorului Ion Agârbiceanu (care a locuit o perioadă într-o casă de lângă biserica din Bucium). Mai mult îl puteți întâlni acolo pe strănepotul eroinei din „Fefeleaga”... dacă vă plac legendele.

Priveliște de vis și... de plâns!

Din vârful Detunatei Goale, veți avea parte de o priveliște extraordinară, cu porțiuni din Munţii Metaliferi, Munții Bihor sau chiar Muntele Mare mai spre nord. Spre vest se văd, departe de tot, peste Abrud, pereții de calcar alb din Muntele Vulcan, ce se înalță deasupra pasului Buces-Vulcan (între Brad și Abrud). Din păcate, sunt vizibile și haldele de steril de la exploatarea minieră Roșia Poieni, lângă care, ascunsă, însă, privirii, e o altă „cicatrice”: Roșia Montană...

Nu confundați Detunatele din Apuseni cu Pietrele Detunate din Masivul Ceahlău. Ambele sunt locuri de basm cu nume apropiate, dar total diferite ca locație