Main menu

header

719 31 1de Călin Popa şi Adrian Barna

O comisie specială a Colegiului Regal al Chirurgilor din Marea Britanie a anunțat public faptul că, în mai puțin de 20 de ani, roboții vor fi capabili, sub supravegherea medicilor specialiști, să efectueze operații complexe, cum ar fi cezariana sau îndepărtarea cancerului de piele.

Operații mai mici și mai puțin traumatizante

Roboții vor revoluționa lumea medicinei, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru viitorul chirurgiei, organism înființat în 2017, de Colegiu Regal al Chirurgilor din Marea Britanie. Această comisie susține că roboții sunt pe cale să fie atât de sofisticați, încât vor putea efectua o cezariană de cea mai bună calitate într-un timp mai scurt și cu mai multă precizie decât un chirurg uman. Desigur, mașinăriile vor fi supravegheate îndeaproape de specialiști în domeniu. Acest tip de roboți, precum și colectarea obligatorie a ADN-ului pacienților, vor reprezenta un adevărat punct de cotitură în medicină, considerat unul istoric. În plus, oamenii vor putea fi diagnosticați rapid în stadiul timpuriu al unor boli precum cancerul, evitându-se astfel deteriorarea ireversibilă a organelor atinse. Mai mult, datorită roboticii, operațiile vor fi de dimensiuni reduse și mai puțin traumatizante, spune aceeași comisie. Și asta se va petrece în mai puțin de 20 de ani.

Intervenții în zona genitală, a vezicii biliare, a inimii

719 31 2Apariția primilor astfel de roboți ultraspecializați este de așteptat chiar din 2019, iar această procedură se va extinde rapid în toată lumea, aducerea pe lume a unui copil de un robot, prin cezariană, fiind în curând posibilă. De asemenea, în următoarele decenii, roboții vor prelua operații din zona genitală, a vezicii biliare, a inimii și a plămânilor, adaugă comisia britanică. Printre beneficiiile operațiilor efectuate de roboți se numără și recuperarea mai rapidă a bolnavilor, datorită tehnicilor minim invazive pe care aceste mașinării ultraspecializate le vor folosi. Mai mult, medicii care vor supraveghea acțiunile roboților nici nu vor trebui să se afle la locul operației, ci vor monitoriza mișcările roboților de pe un ecran aflat în orice clinică de pe Pământ. „Roboții vor fi, totuși, supravegheați cu mare atenție, iar personalul uman va fi gata să intervină în orice clipă”, asigură Richard Kerr, neurochirurg la Universitatea Oxford și președinte al comisiei.

„Evoluția roboticii a atins un nivel în care se poate spune că mașinile-chirurgi sunt capabile să evite până și greșelile pe care le-ar putea face un medic specialist“ (comisia Colegiului Regal al Chirurgilor din Marea Britanie)

O greşeală fatală

Cei care nu prea vor să se lase pe mâna roboților aduc aminte chirurgilor de eșecul din 2015, când un bărbat de 69 de ani, Stephen Pettitt, a decedat în timpul unei operații efectuate tocmai de un astfel de robot. Lui Stephen trebuia să i se monteze o valvă, operațiune considerată a fi de rutină. Conform anchetei ulterioare, robotul, construit de celebra companie „Da Vinci”, ar fi lezat puternic inima pacientului, fix în momentul în care membrii echipei ce trebuia să supravegheze procedura au ieșit din cameră, considerând că nu mai este nevoie de prezența lor. Mai mult, s-a dovedit și faptul că chirurgul-șef, Sukumaran Nair, nu a lucrat suficient cu respectivul robot ca să fie sigur că acesta nu are cum să facă vreo eroare. În aceeași anchetă s-a mai relevat și faptul că robotul era atât de zgomotos, încât medicilor care monitorizau operația le era foarte greu să comunice între ei. Autopsia bărbatului a mai scos la iveală că, dacă operația ar fi fost efectuată de un chirurg, pacientul ar fi supraviețuit fără probleme.