Main menu

header

718 28 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Parcul Național Grand Canyon, din SUA, împlinește un secol de la înființare. Acoperă mare parte din ceea ce este considerat de mulți experți și turiști una dintre minunile lumii naturale - Marele Canion.

Pionierat pentru protecția mediului

La 26 februarie 1919 era semnat actul de înființare a Parcului Național Grand Canyon. Acest document era încununarea eforturilor depuse de vizionarul președinte american Theodore Roosevelt, care a susținut încontinuu acest proiect de pionierat în timpuri în care conservarea lumii naturale nu era o prioritate pentru opinia publică. Și nu întâmplător. Marele Canion este unul dintre puținele locuri din lume care taie răsuflarea oricui. Aici, natura a dăltuit o cale lungă, adâncă și spectaculoasă săpată de fluviul Colorado într-un platou înalt.

Are peste 1.000 de peșteri

718 28 2Parcul Național Grand Canyon este uimitor în primul rând din perspectivă naturală. Are o suprafață de peste 470 de kilometri, mai mare decât statul american Rhode Island, iar lățimea sa variază între 400 de metri și 25 de kilometri, ceea ce creează spectacole panoramice uimitoare. Pe verticală, temperaturile care se înregistrează în acest loc pot marca diferențe și de 25 de grade Celsius. De asemenea, în Parcul Național Grand Canyon există peste 1.000 de peșteri, dintre care doar 335 au fost înregistrate și doar una este deschisă vizitatorilor. Un alt mister geologic uimitor este fenomenul numit „marea neconformitate”, mai exact prezența unele în fața altora a unor roci vechi de 250 de milioane de ani și a celor care datează de 1,2 miliarde de ani. Nu s-a găsit până acum o explicație pentru lipsa straturilor care ar fi trebuit să existe în această diferență enormă de timp. Și tot aici se află cea mai restrânsă comunitate din SUA: orășelul Supai, cu 208 locuitori.

Faună unică

718 28 3În Marele Canion, vizitatorii pot experimenta ecosisteme total diferite în același spațiu, cu o faună foarte diferită, printre care specii care nu se mai găsesc nicăieri altundeva în lume. De pildă, șarpele roz cu clopoței trăiește doar aici. Culoarea stâncilor din Marele Canion a generat o adaptare uimitoare a acestei specii, care nu se distinge printre roci. Un alt reprezentant de seamă al faunei Parcului Național Grand Canyon este veverița de stâncă. De asemenea, unele specii de cornute sălbatice trăiesc în acest parc național unicat.

A fost locuit încă din urmă cu 4.000 de ani

Descoperirile arheologice din zonă au pus în evidență faptul că Marele Canion a fost locuit încă din urmă cu 4.000 de ani, urme ale trecerii oamenilor pe aici fiind chiar mai vechi de atât. Dar istoria senzațională a acestui loc începea în 1540, când, sub conducerea conchistadorului spaniol Francisco Vásquez de Coronado, care căuta, firește, aur, era descoperit uimitorul spațiu. După 1870, expedițiile organizate în zonă au cercetat Marele Canion în căutare de resurse minerale, în principal cupru și azbest, iar așezările pionierilor nu au întârziat. Dar curând, toată lumea și-a dat seama că potențialul turistic al Marelui Canion îl depășea cu mult pe cel geologic, așa că fugarul John D. Lee a început să organizeze tururi de vizitare din 1872. În 1884 era deschis primul hotel cu două camere în Marele Canion.

SkyWalk, podul din sticlă de pe pământul sacru

718 28 4Fiind un loc unic în lume, Marele Canion este foarte populat de turiști. În 1992 înregistra vizitatorul cu numărul 4.000.000. În 2016, ziarul „Arizona Daily Sun” anunța că s-a depășit numărul de 6 milioane de turiști, creștere cu zece procente față de 2015. Una dintre cele mai spectaculoase atracții este SkyWalk, un pod din sticlă, în formă de potcoavă, situat la 1.300 de metri înălțime, într-o zonă izolată din partea de vest a canionului. Fascinanta și controversata construcție a fost proiectată să susțină o greutate de 490 de kilograme pe metru pătrat, iar fundația rezistă la un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter. Obiectivul turistic deschis în martie 2007 aparține tribului de indigeni hualapai și a fost puternic contestat de oponenții care susțineau că este edificat pe pământ sacru. Dar susținătorii proiectului au argumentat cu faptul că SkyWalk este o oportunitate de a scoate din sărăcie, șomaj și alcoolism cei 2.000 de rezidenți din rezervație.

Uriașul Muzeu al Colecțiilor

718 28 5Parcul Național Grand Canyon permite turiștilor vizitarea Muzeului Colecțiilor. Uriașa instituție, desfășurată pe circa 2.000 de metri pătrați de spații cu climatizare specială, a prezervat, din 1999 încoace, peste 1,6 milioane de obiecte care spun povestea Marelui Canion. În incintă există unelte vechi de 12.000 de ani, care au aparținut indienilor din zonă, coșuri preistorice, ceramică antică, sandale, textile și podoabe din timpuri imemoriale, dovezi ale încercărilor de minerit din Evul Mediu și primele obiecte care atestă zorii turismului la Marele Canion. De asemenea, pot fi văzute artefacte cum ar fi ceasul sau jurnalul de expediție ale primului explorator al zonei, John Wesley Powell, stiloul cu care președintele Woodrow Wilson a semnat actul de naștere al Parcului Național Grand Canyon, în 1919, hărți, vechi înregistrări audio, peste 24.000 de fotografii, 200 de cărți rare, mii de alte artefacte în secțiile de biologie, geologie, bărci, paleontologie.

Propria monedă omagială

Statutul de zonă protejată al Parcului Național Grand Canyon a contribuit la amenajarea fluviului Colorado și la construirea marelui baraj Glen. În 1979, parcul a intrat în patrimoniul mondial UNESCO și, în ciuda numărului uriaș de vizitatori, regulile de conservare primează, iar măsurile pe această direcție sunt luate încontinuu, inclusiv la nivelul estimării nivelului de zgomot pe care îl produc avioanele care survolează zona. În 2010, Parcul Național Grand Canyon a fost onorat cu o emisiune monetară omagială proprie, realizată în cadrul programului „America the Beautiful”.

Membrii tribului hopi consideră că Marele Canion este poarta de intrare în viața de apoi

Ranger la 103 ani

718 28 6Unul dintre rangerii începători din Parcul Național Grand Canyon este Rose Torphy, în vârstă de 103 ani, care s-a înscris pentru acest rol după o vizită în zonă, în luna ianuarie. „Vreau să le vorbesc oamenilor, și în special copiilor, despre importanța conservării Marelui Canion. Părinții mei m-au învățat despre grija față de pământ, dar nu toți tinerii au acest concept”, le-a spus centenara jurnaliștilor de la ABC News.

Pe lângă vizitarea Marelui Canion din elicoptere, turiştii pot desfăşura diferite activităţi, cum ar fi rafting, camping sau Grand Canyon Ultra Marathon