Main menu

header

717 29 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Ecoul anilor ’90 răsună de versurile melodiilor celor de la Ace of Base. Trupa suedeză cu cel mai mare succes după ABBA și Roxette, s-a format la sfârșitul anilor ’80 și s-a păstrat în topul preferințelor a milioane de oameni timp de mai bine de un deceniu. Bandul a prins contur la inițiativa lui Jonas Berggren care și-a cooptat cele două surori, pe Jenny și pe Linn, și încă doi prieteni pentru un proiect la școală. Curând, „proiectul” s-a dezvoltat dintr-un experiment într-o trupă adevă- rată, locul celor doi prieteni ai lui Jonas fiind luat de un al treilea prieten, Ulf Ekberg. Cvartetul a început să se bucure de succes abia în 1992, când a lansat hitul „All That She Wants”. Până în 2003, Ace of Base a primit mai multe premii la American Music Awards și Grammy. După câțiva ani de pauză, trupa s-a reunit în 2007 sub formă de trio (Linn nu s-a mai alăturat formației). După câteva concerte însă, trupa s-a destrămat din cauza neînțelegerilor dintre membrii componenți, fiecare dintre ei continuându-și proiectele solo sau dispărând, pur și simplu, din atenția publicului.

Jonas Berggren

Fratele fondator

Dintre cei patru membri ai formației, Jonas Berggren, cel care a și fondat trupa, pare să fie cel mai nostalgic după faima de altădată. El a încercat să reunească trupa în mai multe formule, fără prea mare succes totuși. Într-un interviu acordat cu ceva vreme în urmă, el a declarat că știe că brandul nu se va reuni în vechea formulă, dar că avea speranță ca sora sa Linn să se răzgândească și să se întoarcă la muzică. „Mi-aș fi dorit să o conving pe Linn să cânte piesele mele. Nici nu mă gândeam la promovare, doar să le cânte, de restul mă ocupam eu”, a declarat el. În lipsa acestui vis împlinit, Jonas a continuat tot în lumea muzicii cu diverse proiecte, unele dintre ele implicând încercări pe termen scurt de a relansa formația. Între 2009 și 2012, Jonas și Ulf au cântat, tot sub numele de „Ace of Base”, alături de Clara Hagman şi Julia Williamson. În cele din urmă, nici această formulă nu a funcționat cu prea mare succes. Și totuşi, Jonas a insistat să mențină viu spiritul „Ace of Base”. Tot el s-a ocupat, în 2015, de lansarea câtorva materiale remixate și modernizate ale primelor albume „Ace of Base”. În plan personal, Jonas, care are acum 51 de ani, este căsătorit din 2000 cu Birthe Haugland, o hairstylistă norvegiană. Cuplul are împreună patru copii.

Ulf Ekberg

Outsiderul rebel

Ulf Ekberg este singurul membru al formației „Ace of Base” care nu are o legătură de sânge cu restul trupei. Cu toate acestea, alături de Jonas Berggren, el a fost cel care a încercat să mențină bandul în viață cât mai mult timp. În paralel cu succesul formației, Ulf a avut de suportat critici din partea presei și a fanilor. Motivul era legat de faptul că, în adolescență, Ulf s-a asociat unui grup neonazist. Într-un documentar din 1997, cântărețul și-a explicat acțiunile, cerându-și în același timp scuze publicului. „Le-am spus tuturor că regret ce am făcut. Acesta este un capitol încheiat, despre care nici nu mai vreau să vorbesc. Mi-am învățat lecția, dar viața aceea nu mai este a mea. Acum sunt altcineva”, a declarat el. În 2004, după ce un puternic tsunami a lovit Thailanda, el a înființat un fond de întrajutorare a copiilor ale căror familii au suferit de pe urma dezastrului. Cât despre muzică, după ce a încercat alături de Jonas Berggren să reînvie „Ace of Base” între 2009 și 2012, Ulf a părăsit industria muzicii. În 2015, Ulf și-a făcut public propria viziune despre o posibilă reunire a trupei „Ace of Base”. „Dacă vom ști ce să facem, în viitor nu văd o reunire drept imposibilă”, a spus el în 2015. De atunci au trecut patru ani și nicio veste în acest sens. Între timp, Ulf are propria afacere, care se ocupă de dezvoltarea tehnologică a companiilor din Suedia. În plan personal, Ulf, care are acum 47 de ani, trăiește la Londra alături de iubita sa Johanna Aybar, cu care are trei copii.

Linn Berggren

Autoizolarea de trupă

717 29 2Linn Berggren este sora mijlocie și prima care a părăsit trupa „Ace of Base”. Înainte de a cânta alături de frații și de prietenul lor, Linn cânta în corul bisericii. Ea a fost vocalul principal al trupei grației timbrului său vocal excepțional. Inițial, întreaga atenție era concentrată pe Linn, însă se pare că aceasta avea o reticență crescută de a fi atât de importantă. Ca urmare a nesiguranței sale, Linn avea deseori comportamente bizare, cum ar fi acela de a nu însoți trupa în diverse concerte sau de a alege ca pe anumite coperte de albume imaginea ei să apară blurată. În câteva rânduri, reprezentanții formației au scuzat atitudinea sa prin aceea că Linn se temea de zboruri. Cu toate acestea, explicațiile cu privire la comportamentul cântăreței au fost, în cea mai mare parte, inconsistente și contradictorii. Au existat momente în care membrii grupului au indicat că Linn vrea să iasă din umbră și să redevină vizibilă în ochii publicului, ceea ce nu s-a întâmplat. Or, dacă s-a întâmplat, a fost doar o vizibilitate vizuală, Linn continuând să fie doar o prezență fizică în anumite clipuri, fără a-și folosi vocea, cum a fost cazul videoclipului „C’est la vie”. Despărțirea lui Linn de „Ace of Base” a fost ascunsă multă vreme de public, invocându-se mereu ideea că teama de zbor o ține pe aceasta departe de scenă. Totuși, în 2007, sora sa Jenny a recunoscut că „Linn nu mai face parte din «Ace of Base» de ceva vreme”. Ulf Ekberg a comentat și el plecarea lui Linn, spunând că ea s-a întors să studieze iudaismul și că „nu dorește să fie faimoasă. Linn și-a iubit fanii, dar factorul faimă nu este pentru ea”. În felul acesta s-a încheiat un capitol al vieții lui Linn, după care ea s-a putut întoarce la o dragoste mai veche a sa: limbile străine. Fosta cântăreață vorbește fluent engleză și germană, în plus ea nu este străină nici de franceză, rusă și spaniolă. Acum în vârstă de 48 de ani, Linn nu a oferit niciodată vreun detaliu legat de viața sa personală și nici nu a mai fost văzută în public în ultimii ani. Cu toate acestea, Jonas a povestit că sora sa se simte bine și că duce o viață liniștită departe de lumina reflectoarelor.

Jenny Berggren

S-a simțit respinsă

Cea de a patra membră a trupei „Ace of Base”, Jenny Berggren, este mezina familiei sale. Inițial, Jenny s-a aflat în umbra surorii sale Linn, însă, din cauza comportamentului contradictoriu al acesteia, ea s-a văzut nevoită să preia rolul de vocal principal. În 1994, cântăreața și mama sa au fost atacate cu un cuțit de o fanatică admiratoare din Germania. În urma cercetărilor poliției, a rezultat că adevărata țintă a atacului era Linn, fapt ce i-a întărit acesteia și mai mult teama de faimă. Jenny a părăsit trupa în 2009, pentru că s-a simțit exclusă din trupă de fratele său Jonas și de prietenul lor, Ulf. „Nu m-au vrut acolo”, a spus ea despre cei doi. Spre deosebire de Jonas și Ulf, Jenny nu vede în prezent nicio șansă ca formaţia să se reunească. „Nu ne vom reforma. Am încheiat munca împreună, dar nu am încheiat relațiile noastre de familie. Avem multe planuri amuzante împreună, doar că nu sunt planuri legate de muzică”, declara ea în 2016. Între timp, Jenny și-a încercat norocul cu o carieră solo. Din nefericire, albumul său din 2010, „My Story”, nu s-a bucurat de prea mult succes. În viața privată, Jenny, care are acum 46 de ani, a rămas fidelă muncii sale de caritate și celei de a cânta în corul bisericii. Ea s-a măritat în 2004 cu pianistul suedez Jakob Petrén. Ei au împreună doi copii.

„Ace of Base“ a lansat patru albume de studio între 1993 şi 2002, vânzând peste 40 de milioane de copii. Este a treia cea mai de succes formaţie suedeză, după Abba şi Roxette

Deși nu există nicio știre despre reunirea oficială a trupei, „Ace of Base“ va susţine un concert-surpriză, anul acesta, la București, în cadrul festivalului „Forever Young“