Main menu

header

714 29 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Calendarul Pirelli este cel mai cunoscut din lume. Primul a apărut în 1964, iar cel mai recent este cel pentru 2019. În 51 de ani, au apărut 46 de calendare, la care au contribuit 35 de celebri fotografi.

Albert Watson, un virtuoz al imaginii

714 29 2Albert Watson este fotograful care a fost ales pentru a compune poveștile calendarul Pirelli pentru anul 2019. Albert s-a născut în Scoția, la Edinburgh, dar, în 1970, a trecut Oceanul și s-a stabilit, cu soția, în Los Angeles. Primul aparat foto îl primise deja pe când avea 21 de ani, lucru care, spune el, i-a schimbat definitiv viața. Tot în 1970, Albert face și prima sa fotografie cu o celebritate: Alfred Hitchcock. În 1975, Watson câștigă un Premiu Grammy pentru fotografia de pe coperta albumului „Come and Gone”, al trupei de country rock Mason Profit, iar în 1976 face prima sa copertă pentru vestita revistă „Vogue”. Acum, el are la activ peste 100 de astfel de coperți, fără să le mai numărăm pe cele pentru Rolling Stone, Time sau Harper’s Bazaar. Watson are atâtea premii, încât nu le mai ține șirul, iar expozițiile sale personale au făcut furori în toată lumea. Cele mai recente s-au ținut la Milano, la Viena, în Belgia, în Suedia și la Moscova. În plus, de-a lungul vieții sale, Albert a editat cinci albume care au făcut senzație. Pe scurt, Watson este acum ceea ce americanii numesc o personalitate „iconică”. El a fost ales să dea viață celui mai nou calendar Pirelli. Watson admiră jungla urbană și știe să creeze povestiri unice, cu mare impact vizual. Tot el a ales și vedetele noului calendar, VIP-uri de mare succes, a căror celebritate este indiscutabilă.

Julia Garner și Astrid Eika

714 29 3Watson a inventat câte o poveste pentru fiecare star din calendar. Astfel, tânăra actriță americană Julia Garner a fost aleasă să încarneze rolul unei artiste foto care adoră să imortalizeze plantele unei vaste grădini botanice. Pe parcursul explorării acestei grădini miraculoase, Julia se întâlnește cu un alt personaj, modelul Astrid Eika. Chimia își face datoria și așa apare un nou proiect al Juliei: un studiu complex asupra nudului uman. Astfel, maestrul Watson îmbină două dintre temele sale favorite, natura înconjurătoare în contrast cu natura umană. Deși are numai 24 de ani, Julia Garner este deja o actriță de mare succes, și a prins un avânt deosebit mai ales după rolul său din serialul Ozark, distribuit pe platforma Netflix. Astrid Eika este un model suedez în plină ascesiune, preferată a revistei „Elle” și adorată de designerul Cesare Paciotti.

Gigi Hadid și Alexander Wang

714 29 4Fotograful a lucrat pentru noul calendar Pirelli pe capitole, fiecărui capitol fiindu-i destinate două personalități ce creează, împreună, o poveste. Pentru cea de-a doua parte, Watson a inventat o pereche alcătuită din supermodelul Gigi Hadid și designerul Alexander Wang. Povestea lor este una din zilele noastre. Alexander este mentorul și confidentul lui Gigi. La rândul său, Gigi joacă rolul unui personaj de succes pe rețelele de socializare, sau cum zic americanii, Gigi este o „socialite”, un star de Instagram. Sătul de atâta atenție, personajul lui Hadid își petrece zilele în apartamentul său din Manhattan, cu vedere la Central Park, tânjind după Alexander Wang. În 2016, Hadid a fost desemnată Modelul Internațional al Anului, în cadrul celebrelor „British Fashion Awards”.

Laetitia Casta și Sergei Polunin

714 29 5Pentru actrița și modelul francez Laetitia Casta, fotograful-regizor Albert Watson a creat un personaj complex: o pictoriță care așteaptă ca lumea să-i recu- noască talentul. Între timp, ea visează un viitor strălucit alături de iubitul său, și el un talet înnăscut, dar într-ale dansului. Partenerul franțuzoaicei este înterpretat de minunatul balerin de origine ucraineană Sergei Polunin. Cei doi trăiesc o poveste boemă de dragoste, împărțind o mansardă plină de mobilă veche și diverse alte obiecte aduse din călătoriile lor pe meleaguri străine. Bineînțeles, obiectivul lui Watson surprinde imaginile tandrei lor relații de iubire. Despre Polunin trebuie spus că a intrat în British Royal Ballet School în 2003, pe când avea numai 13 ani, sponsorizat de celebra Fundație „Rudolf Nureyev”. În 2009, el a devenit prim-solist al Baletului Regal din Londra. Laetitia Casta și-a făcut debutul în modă pentru creatorul francez Jean-Paul Gaultier, pentru ca ulterior să defileze pentru alte nume mari, cum ar fi: Yves Saint Laurent, Chanel, Givenchy, Ralph Lauren, Victoria’s Secret, Shimada etc. Franțuzoaica este considerată de americani a fi „femeia cea mai sexy din lume”... după Brigitte Bardot. De altfel, în 1998, Casta a fost votată „cea mai sexy femeie” de revista „Rolling Stone”. În 2001, imaginea Laetitiei Casta a fost imortalizată în piatră și „transformată” în simbolul Republicii Franceze, al cărei bust se găsește acum în toate... primăriile din Franța.

„Când am gândit calendarul, am vrut să creez mai mult decât un portret al cuiva. Mi-am dorit ca totul să arate ca un film nemișcat“ (Albert Watson)

Misty Copeland şi Calvin Royal al III-lea

A patra și ultima pereche aleasă de Albert Watson este alcătuită din Misty Copeland și Calvin Royal al III-lea. Misty Copeland este prima solistă de origine afro-americană din istoria baletului din SUA. La rândul său, Calvin Royal III este un balerin renumit în America. Rolul lui Misty este acela al unei balerine în devenire, ce visează să ajungă pe scena Operei din Paris. Și Calvin este un balerin care își dorește o carieră strălucitoare, dar este gata să sacrifice orice pentru succesul iubitei sale. Exact asta surprinde și camera lui Watson, o relație în care unul dintre cei doi este gata să își sacrifice viitorul și să se bucure pentru împlinirea visului iubirii vieții sale. Intriga vine de la faptul că Misty Copeland, ca să își câștige traiul, este dansatoare la bară într-un club de striptease. Cele două lumi, cea a baletului profesionist și cea a vieții stripteuzelor care se exhibă pentru câțiva dolari, se ciocnesc violent în fotografiile lui Watson. Dar, cum nu se poate fără happy-end, în final, Misty ajunge pe scena Operei din Paris...