Main menu

header

709 2 1de Silviu Ghering şi Florica Pintea

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cascada „Şapte Izvoare“, apa vie a lui Zamolxe

Munții Bucegi ascund apa cea mai pură nu numai din România, ci chiar din lume! Specialiştii susțin că aceasta nu conține nicio bacterie, proprietate nemaiîntâlnită la vreo altă apă de pe Pământ. Izvorul își varsă apele terapeutice în una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din țară, Rezervația Naturală Zănoaga. Descoperit în urmă cu 2.000 de ani, legendele locului spun că însuși zeul dacilor, Zamolxe, ar fi băut numai această „apă vie”.

Traseu de vis pornind de la campingul Zănoaga

Așadar în Cheile Zănoagei, între alte două atracții turistice, lacurile Bolboci și Scropoasa, apele pure țâșnesc dintr-un lac subteran infinit, care nu a secat niciodată. Cascada „Șapte Izvoare” se prăvălește pe stânci la o altitudine de 1.269 de metri, cu un vuiet asurzitor! Are un volum de 400 de litri pe secundă, un spectacol al naturii în fața căruia oricine rămâne mut de uimire. Cum se ajunge la cascada „Șapte Izvoare”? Cea mai bună variantă de a ajunge este DN 71 Târgovişte - Sinaia. Părăsiţi DN 71 şi intraţi pe DJ 713 - Cabana Cuibul Dorului - Şaua Dichiu. De la Cuibul Dorului faceţi stânga spre platoul Padina, pe drum asfaltat recent, şi mergeţi până ajungeţi la campingul Zănoaga, de unde există indicator spre lacul şi cabana Scropoasa. Traseul spre lacul Scropoasa, Cheile Orzei, cascada „Șapte Izvoare” este destul de scurt, de aproximativ o oră şi jumătate, și plin de peisaje de vis.

Explicatia știinţifică a purității apei

Potrivit „7izvoare.ro”, încă din anul 1923 au existat primele teste ale apei din cascadă, reluate în 1981 și în 1989. Specialiștii spun că apa din „Șapte Izvoare” trece printr-un câmp magnetic când traversează zăcămintele de argint din munte. Astfel, bacteriile sunt impiedicate să se dezvolte, de aici un număr de bacterii 0, față de 5, cum este regăsit în orice altă apă din lume.

Foarte aproape de cascada „Șapte Izvoare“, niciun kilometru, este superbul lac verde-albastru Scropoasa (altitudine 1.197 m), lac de baraj artificial cu o suprafață de 5,7 hectare, care alimentează hidrocentrala de la Dobrești, una dintre cele mai vechi din țară