Main menu

header

707 31 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Colonizarea Cosmosului de oameni va începe cu prima naștere în spațiul cosmic, programată pentru anul 2024. Dacă pro- iectul va avea succesul scontat, capacitatea de reproducere a pământenilor în afara Terrei va deschide drumul ocupării altor planete, anunță „Daily Mail”.

Misiunea va dura 36 de ore

SpaceLife Origin, o companie olandeză care a realizat proiectul primei nașteri în spațiu, caută voluntare însărcinate pentru misiunea care va intra în istorie. Concret, mama trebuie să fi născut impecabil, fără probleme, de cel puțin două ori înainte, să fie sănătoasă și să poată naște în cele mai bune condiții pe orbită, în interiorul unei navete spațiale. Misiunea va dura 36 de ore, iar gravida va fi asistată de o echipă de medici. Inițiatorii proiectului afirmă că viitoarea mămică nu va fi expusă testelor pe care le presupune o activitate normală în spațiu și că expunerea la radiații va fi minimă. Toate proiectele companiei sunt susținute de o echipă extinsă de experți în etică, medicină, tehnologie și legislație.

25 de candidate, o gravidă selectată

707 31 2Din toate cererile care vor veni se vor alege 25 de femei însărcinate și doar una va fi selectată la final, pentru ca nașterea să coincidă perfect cu răstimpul misiunii. Potrivit specialiștilor în medicină care se află în echipa viitoarei misiuni, când fătul are 8 luni și jumătate, nașterea poate fi indusă în spațiul extraterestru și poate fi, de asemenea, întârziată puțin, dacă travaliul începe „pe drum”. Viitoarea mămică nu va fi supusă decât unor teste obișnuite, iar selecția candidatelor, care vor trebui să provină din familii cu venituri peste medie, va începe în 2022. „Orice companie sau agenție care se ocupă de viitoarea colonizare a spațiului va putea beneficia de parteneriatul cu noi pentru a-și duce proiectele la bun sfârșit”, consideră Kees Mulder, CEO al SpaceLife Origin.

Fecundare in vitro deasupra Terrei

Proiectul olandezilor include nu doar aducerea pe lume a copiilor prin nașterea în spațiu, ci și prin transportarea a 1.000 de tuburi cu celule reproductive umane în Cosmos. Denumit „Mission Ark”, programul care va debuta în 2020 cuprinde celule masculine și feminine menținute în condiții speciale, ideale, colectate din toate clinicile de fertilitate din lume. Pe lângă faptul că există asemenea tuburi în locuri sigure de pe Terra, ele vor pleca și în spațiul cosmic, viața fiind astfel protejată de orice catastrofă care ar putea lovi Terra. „Dezvoltăm un nou incubator de embrioni pentru spațiul cosmic. Odată ajunse la destinație în naveta spațială, aceste celule încep să se dezvolte în viitori fetuși. După patru zile, embrionii se întorc pe Pământ pentru verificare, urmând ca sarcinile și copiii rezultați din aceste fecundări in vitro extraterestre să se dezvolte normal pe Pământ. Tehnologia actuală face fezabilă această nouă etapă în evoluția omenirii”, afirmă reprezentanții SpaceLife Origin.

Majoritatea specialiștilor în climatologie sunt de părere că omenirea nu mai are la dispoziție decât câteva decenii pentru a realiza un plan funcțional de colonizare a altor planete, întrucât, din cauza epuizării rapide a resurselor, viața pe Terra ar putea deveni o adevărată provocare în secolul următor