Main menu

header

704 31 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Ridicate cu migală din piatră vulcanică, enigmaticele piramide din Guimar, un oraș din sudul Insulei Tenerife, sunt și acum învăluite într-un mare mister. Cine le-a construit, când și mai ales de ce rămân întrebări la care până în acest moment nimeni nu a putut să dea un răspuns. Clădite în trepte, asemenea piramidelor din America și a unora din Egipt și din China, acestea fac parte din Parcul Etnografic fondat de exploratorul Thor Heyerdahl.

Opera guanșilor sau a francmasonilor?

Celebrul explorator norvegian a făcut pentru prima dată cunoștință cu piramidele din Guimar în perioada anilor 1990, în urma lecturării unui articol publicat în ziarul „Diaro de Avisos”. Când a ajuns în fața acestora, Thor Heyerdahl a fost atât de impresionat de măreția lor, încât a rămas în Guimar pentru tot restul vieții. Potrivit exploratorului, la un moment dat a existat în lume o civilizație extrem de puternică, cea a guanșilor, care ar fi reușit să efectueze călătorii transoceanice, realizând conexiunea dintre piramidele egiptene și cele din Lumea Nouă prin ridicarea celor din Guimar. Cu alte cuvinte, guanșii ar fi trăit pe acele meleaguri înainte de venirea spaniolilor, apoi poporul care folosea limba berberă a dispărut sau a fost asimilat. Există și anumite teorii care susțin că guanșii ar fi fost chiar descendenții legendarilor atlanți, care ar fi ajuns în Insulele Canare după ce Atlantida a dispărut sub ape. Alte teorii îi plasează drept constructori ai piramidelor pe francmasoni, motivând că însuși proprietarul terenului pe care se găsesc acestea a fost francmason.

Aliniate cu solstițiul de vară

704 31 2La rândul lor, cercetătorii de la Institutul de Astrofizică al Canarelor, Juan Antonio Belmonte Aviles, Antonio Aparicio Juan și Cesar Esteban Lopez, au demonstrat, în anul 1991, că laturile mai lungi ale unor terase din jurul piramidelor din Guimar marchează direcțiile solstițiilor de iarnă și de vară. În consecință, piramidele ar fi fost aliniate în scopuri religioase, pentru ceremonii. De asemenea, s-a sugerat că participanții la ritual ar fi urcat pe acele scări până în vârful construcțiilor, de unde au privit răsăritul Soarelui. Pe de altă parte, numeroși arheologi au avansat ideea că piramidele nu sunt decât grămezi de roci vulcanice așezate de țăranii care au curățat ogoarele. Tot arheologii sunt cei care au afirmat că e posibil ca piramidele să fi fost construite în secolul al XIX-lea, întrucât au fost descoperite resturi de ceramică din acea perioadă. Dar tot aceștia, în urma săpăturilor, au găsit o piatră despre care se crede că vine din secolul al XVIII-lea…

În satul Santa Barbara, lângă Icod de los Vinos, se găsesc câteva piramide, cea mai mare fiind situată în mijlocul unui ogor

Guanşii cunoşteau simbolurile geometrice

Despre guanși se cunoaște faptul că au trăit în colibe și în peșteri și au folosit unelte nemetalice. Aceștia au fost experți în arta ceramicii, având, totodată, și cunoștințe temeinice despre agricultură. Interesant este faptul că au practicat o formă inedită de îmbălsămare și de mumificare a celor trecuți în lumea drepților, păstrând mumiile în peșteri, doar cadavrele celor cu statut social inferior fiind îngropate. Tot guanșii au rămas în istoria lumii pentru că știau multe simboluri geometrice și au ridicat morminte în formă de piramide, cum este Piramida din Madghacen, din Algeria. Un motiv în plus să se creadă că ar fi putut ridica fără probleme și piramidele din Tenerife.