Main menu

header

703 31 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

A fost numit Dolfi și este un săpun care doar pare unul obișnuit. În realitate, este un dispozitiv revoluționar, care transformă chiuveta într-o mașină de spălat ce vă poate scoate din orice încurcătură, eficient, rapid și cu costuri sensibil reduse.

Circuit de bule care rotesc apa

Dolfi este un gadget portabil, nu mai mare decât un săpun obișnuit. Odată introdus în chiuvetă, cu ajutorul ultrasunetelor stârnește un circuit de bule care rotesc apa și care în 30 de minute curăță rufele ca orice mașină de spălat. Ideea i-a venit antreprenorului german Lena Solis, care a întâmpinat mari dificultăți cu spălatul rufelor atunci când a fost plecată în călătorie. A urmat înființarea unui start-up, în 2015, prin intermediul căruia 8.000 de persoane au contribuit la suma de 1 milion de dolari, cu care a devenit posibilă ridicarea prototipului la nivel de producție de masă.

Util în hoteluri și în excursii

703 31 2Dolfi costă 189 de dolari și va revoluționa întregul sistem de spălare a rufelor, în special pe cel din hoteluri și din restaurante, precum și felul în care se vor descurca oamenii care pleacă în excursii sau în vacanțe în locuri izolate. În cei trei ani de teste, a fost nevoie să fie depășite foarte multe provocări de ordin tehnic, schimbări de furnizori, ajustări de design etc. „În sfârșit, am reușit”, au exclamat producătorii la momentul recentei lansări. „Ideea de a crea Dolfi mi-a venit în urma unor experiențe personale. Am fost inspirată și de numeroasele beneficii uimitoare pe care le au ultrasunetele, folosite de ani buni în multe ramuri industriale, și sunt încântată să introduc această tehnologie în viața de zi cu zi a fiecăruia”, explică Solis.

Protejează și curăță toate tipurile de țesături

703 31 3Dolfi va economisi energie în mod semnificativ - potrivit creatorilor săi, dispozitivul va consuma de 80 de ori mai puțină decât o mașină de spălat standard. De asemenea, nu aduce nicio stricăciune rufelor, putând fi utilizat pentru orice tip de țesături, inclusiv cașmir, fără să le deterioreze sau să le schimbe forma ori structura. Încape în orice geantă, poate fi luat peste tot și de oricine dorește o alternativă practică, rapidă și ieftină la serviciile de curățătorie. Utilizatorul săpunului nu trebuie decât să bage dispozitivul în chiuveta în care sunt rufele, detergentul aferent și apă. Ultrasunetele emise de Dolfi generează imediat bule microscopice de înaltă presiune, care creează jeturi circulare ce fac să dispară murdăria și petele de pe haine. Compania poate produce 100.000 de unități pe an.

„Cred că tehnologia cu ultrasunete va schimba felul în care ne curățăm rufele murdare“ (Lena Solis, antreprenor)

Curăţătorie la purtător

Potrivit lui Andre Fangueiro, designerul săpunului Dolfi, oamenii nu vor mai fi nevoiți să se streseze căutând un serviciu de spălătorie și nici să cheltuiască sume importante pentru a-și spăla rufele. „De asemenea, nu va mai fi nevoie să vă îndesați bagajele cu rufe curate de schimb, Dolfi va rezolva problema spălatului în deplasare. Cu acest săpun, totul devine mai lejer și mai simplu”, detaliază Fangueiro. Datele oficiale arată că doar în SUA, cele peste 35.000 de spălătorii generează 5,11 kilometri cubi de ape reziduale zilnic, cauzând daune serioase mediului înconjurător prin infiltrarea chimicalelor din detergenți în pânza freatică.